Tesco-vezér: Taxival járnak át Szlovákiából a vásárlók

Nehéz időszak elé néznek az olyan szektorok, amelyek nem létszükségleti elemeket állítanak elő – az inflációról, a közeledő recesszióról és a kormány által bevezetett extraprofitadóról is beszélt Pálinkás Zsolt, a Tesco-Global Zrt. vezérigazgatója a Portfolionak.

„A jelenlegi inflációs folyamat végét nem látni még, én nem vagyok optimista. Készülni kell a recesszióra is, bizonyos szektorok nagyon kemény időszak elé néznek, főleg azok, amelyek nem létszükségleti termékeket állítanak elő vagy szolgáltatnak” – nyilatkozta Pálinkás Zsolt, a Tesco-Global Zrt. vezérigazgatója a Portfolionak.

A Tesco-Global Zrt. vezérigazgatója nem optimista a jövőt illetően

Hiába van óriási bevétele a kiskereskedelmi láncoknak, a szektor mutatói alapján Pálinkás szerint nem lehet extraprofitról beszélni, ennek ellenére a kormány a kiskereskedelmi szektorra kivetett különadó miatt 60 milliárd forintos bevételt vár. Globálisan a kiskereskedelem profitja átlagosan 2-5 százalék körül mozog a forgalomhoz mérten.

A Tesco-nak tavaly nagyjából 5 milliárd forint volt az eredménye, ehhez képest idén kb. 21 milliárd forintot kellene befizetniük.

A Portofolio által készített interjúban szó esett az árstopról is szó esett, a vezérigazgató szerint bár az árstop hivatalosan csak néhány termékre vonatkozik, az adott kategóriában minden terméket érint.

A fix árak hosszú távon piactorzító hatásúak, hiszen például nemcsak ársapkás termékek léteznek a húskategórián belül, amelyek árszerkezete és beszerzési folyamata is megborult

– nyilatkozta Pálinkás Zsolt.

A vezérigazgató szerint nem ritka, hogy a kormányok megpróbálják tompítani az inflációt, minden ország más és más eszközöket alkalmaz, az Egyesült Királyságban is bevezettek szektoradókat, azonban ott a befizetett adó 90 százalékát a következő 3-5 évben vissza lehet igényelni fenntarthatósági programok indításával.

„Vannak olyan országok, ahol pedig az ársapka létezik, a különbség viszont az hozzánk képest, hogy ahelyett, hogy csak egy szereplő viseli ezt a terhet, a teljes lánc, vagyis a termelő, a beszállító és a kiskereskedő közösen osztozik rajta” – magyarázta Pálinkás.

Mint kiderült, az elmúlt időszakban a gyenge forint miatt igencsak megnőtt a Tesco határmenti forgalma, a vezérigazgató szerint a komáromi üzletekbe Szlovákiából például taxival járnak át, mert ez még mindig olcsóbb, mintha otthon intéznék a bevásárlást.

Pálinkás Zsolt elmondása szerint strukturálisan nincs áruhiány a Tesco üzleteiben, de az előfordulhat, hogy egy-egy termék ideiglenesen elfogy, a cég pedig kénytelen néhány árstopos termék esetében mennyiségi korlátozást bevezetni.

A Tesco azt tapasztalja, hogy az infláció miatt egyre többen vásárolnak olcsóbb, saját márkás termékeket, és egyre növekszik az akciós termékek népszerűsége is.

Forrásaink voltak.


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Nem jó ötlet 40 fokon ruhákat mosni

Sokak számára fogós kérdés, hány fokon érdemes mosni a ruhákat. A legtöbb címke megengedi, hogy 40°C-on mossunk, de valóban szükségünk van ilyen meleg vízre? Következő Otthon Tippünk segíthet választ adni a kérdésre.

Ezért riad fel álmából sok ember éjjel 3-kor

Sok emberrel előfordul, hogy éjjel háromkor egyszer csak felriad álmából. Hogy mi okozza ezt a megmagyarázhatatlan jelenséget? Nem a mellkasunkra fekvő szellemek, sokkal inkább szorongásaink lehetnek a felelősek a kellemetlenségért.