Ez az alapélelmiszer drágult a legdurvábban az infláció miatt

A termékcsoportokon belül bizonyos élelmiszerek ára a duplájára emelkedett, de a szakértők szerint már látni lehet a fényt az alagút végén.

Hajlamosak vagyunk az inflációt egy nagy, általános folyamatként kezelni, ami minden termék árát felviszi. Amikor azonban látjuk, hogy az előző évhez képest átlagosan 24,5%-kal drágult minden, az élelmiszerekre lebontva pedig 44,8% az inflációs adat, akkor ledöbbenünk, hogy mégis vannak olyan élelmiszerek, amelyek ezen felüli mértékben drágultak. De ami a legrosszabb, hogy akad közöttük egy rekorder is.

Ez az alapélelmiszer drágult a legdurvábban az infláció alatt

Magyarországon a nyerstej országos termelői átlagára 223,80 forint/kilogramm volt 2023 januárjában – olvasható az Index oldalán. Az Agrárközgazdasági Intézet (AKI PÁIR) közzétett friss adatai szerint a nyerstej átlagára 1 százalékkal nőtt 2023 januárjában 2022 decemberéhez képest, valamint több mint 70 százalékkal haladta meg az előző év azonos hónapjának átlagárát.

De miért probléma, hogy a nyerstej ára az egekbe szökött?

Mert a drasztikus árváltozás megemelte a kiskereskedelmi tej és tejtermékek árát.

Emiatt pedig az egyes termékcsoportokon belül a tejtermékek ára lőtt ki a legjobban az elmúlt másfél évben.

A legfrissebb, februári inflációs adatok szerint:

  • a tejtermékek 76,2,
  • a vaj és vajkrém 75,1,
  • a sajt 72,1,
  • a tej pedig 53,7 százalékkal drágult az előző év azonos időszakához képest.

A probléma nagyon összetett, de a szakértők szerint az energiaár, a munkabérek, illetve az egyéb költségtényezők emelkedésének hatására kezdett el emelkedni a nyerstej ára.

A feldolgozók és termelők ugyanis kénytelenek voltak emelni az árakat az inputanyagok jelentős drágulása miatt.

Az EU-s tejtermelés volumene azonban 2022 őszén kissé helyre billent. A termelés növekedése, illetve az ezzel egyidejűleg csökkenő fogyasztás miatt 2023 elején már csökkenni kezdtek az árak – nyilatkozta az Indexnek Sallai Attila, a Naszálytej Zrt. vezérigazgatója. A jelek szerint már több kiskereskedelmi lánc között elkezdődött a lefelé versenyzés az árak tekintetében.

„Az akciók vélhetően sokasodnak az előttünk álló időszakban, emellett pedig az átlagos árszintek is alacsonyabb polcra kerülnek" – magyarázta Sallai Attila.

Forrásunk volt.


Ezek a hírek is érdekelhetnek:

Címlapról ajánljuk

Kiszámoltuk, olcsóbb-e a házi tiramisu a boltinál

Az egyre jobban elszálló árak mellett már nem könnyű fejben tartani, hogy akkor most mi számít olcsónak. Nagyon sok minden, ami régen filléres volt, ma már nem az, és szinte úgy kell vadászni a pénztárcabarát megoldásokat. Az otthoni alkotással sokat lehet spórolni, persze nem minden ötlet jó ötlet. Most (nagyjából) konkrét számokon keresztül válik láthatóvá, hogy mivel éri meg otthon vesződni, mert mi itt, a Nosaltynál bizony kiszámoltuk.

Lakos Benedek

További cikkek