A szakértő szerint így kerülhetjük el a várható tojáshiányt

A szakértő elárulta, hogy miként lehet biztosítani azt, hogy idén is legyen tojás a húsvéti asztalon.

Pár hete írtunk arról, hogy húsvétra átmeneti tojáshiány alakulhat ki egyes boltokban. Arról is beszámoltunk, hogy az árstopos termékek nagy mennyiségben való megvásárlása nagy problémát jelent, mert a termelők egyszerűen nem tudják kiszolgálni a megnövekedett igényeket, hiszen a tyúkok sem tudnak több tojást tojni... A Hello Vidék oldala most annak járt utána, hogy vajon lesz-e elég tojás húsvétra:

A szakértő szerint így kerülhetjük el a várható tojáshiányt

A legfrissebb adatok szerint darabonként 65,94 forint volt a ketreces tartásból származó, M-es és L-es méretű tojás átlagos ára az idei év első nyolc hetében – közölte az Agrárközgazdasági Intézet (AKI).

A tavalyi év végéhez viszonyítva ugyanakkor árcsökkenés figyelhető meg: a december 5-i héten 76,20 forint volt a ketreces, illetve 75,69 a mélyalmos tojások átlagára.

A termelői árak csökkenése jellemző a karácsony utáni időszakra, az ünnepi kereslet akár 40 százalékkal is nagyobb lehet. Az árcsökkenés első sorban a kereslet visszaesése miatt tapasztalható. A húsvéti időszakban azonban újfent meglódul majd a kereslet, de szerencsére a termelés folyamatos. A Tojásszövetség alelnöke, Pákozd Gergely szerint csak az a nagy kérdés, hogy okoznak-e majd fennakadásokat a madárinfluenza-kitörések.

Ezzel együtt hiányra nem kell számítani, de Pákozd Gergely azt tanácsolja a vásárlóknak, hogy ne az utolsó hétre hagyják a bevásárlást, mert lehet, hogy egy-egy nap kifogynak a készletekből.

A 2023-as év azonban speciálisnak számít, ugyanis az étkezési tojásra is érvényes árstop április 30-ig él, így valószínű, hogy a lejárat előtt a fogyasztók feltöltik majd az otthoni készleteiket, ezzel pedig a szokásosnál nagyobb keresletet fognak generálni.

Forrásunk volt.


Ezek a hírek is érdekelhetnek:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Fontos kiskapura figyelmeztet a bank – 30 fölött is van...

Az idei évben még a korábbi feltételekkel igényelhetik a családalapító házaspárok a babaváró hitelt, jövő évtől azonban változnak a feltételek. 2024-ben az átmenti szabályok szerint még a 30 és 41 év közötti nők esetében is van esély a kamatmentes hitelfelvételre – hívta fel a figyelmet Ginzer Ildikó, az MBH Bank sztenderd kiszolgálásért felelős üzleti vezérigazgató-helyettese.

Címlapról ajánljuk

Meleg előételek karácsonyra

Ha az első fogást sem hidegen tálalnád, akkor válasz valamilyen meleg előételt karácsonyra. Ezek alapból egy kicsit különlegesebbek, így biztosan elkápráztatod majd a vendégsereget velük.

Nosalty

További cikkek