Te tudod, hogy készül a patty melt?

A hamburgert ismerjük, reubent már hoztam nektek, most íme, itt egy újabb, viszonylag ismeretlen szendvics, a patty melt!

Emlékeztek még, hogy mi volt Joey kedvenc kajája aJóbarátokcímű sorozatban? Nem, nem a pizza, hanem a szendvics. Őszintén szólva, meg tudom érteni. Legalábbis, el kell ismernem, hogy egy jól összerakott szendvics nagyot tud ütni. És bár imádom, mit imádom, meg tudok veszni egy-egy házi kolbászt és vajat, no meg némi zöldpaprikát rejtő vajas kifli láttán, azért a szendvicshez valahogy mégis az amerikaiak értenek a legjobban. Nem tudom, ez minek köszönhető, hogy állandóan rohannak, és nem érnek rá ülve enni, vagy hogy az összes bevándorló összes jól fűszerezett, családokon átívelő titkos fogását két kenyér közé szorították, és nyomtak rá egy kis ketchupot vagy mustárt, de tény, hogy értenek hozzá. Aki pedig azt hiszi, hogy a szendvicskészítés nem nagy ügy, az csak gondoljon vissza egy-egy kiszáradt napközis zsömlére kókadt párizsival, és mindjárt megérti, mire gondolok.

A patty melt receptjét itt találod

Hogy még egy adott példán belül is óriási különbségek vannak, arra az itt tárgyalt recept egy tökéletes példa. Originál, kőbe vésett leírása természetesen nincs, még annyira sem, mint a pastrami-torony Reubennak, általában megegyeznek abban, hogy a hamburgernek egy csökevénye rozs vagy kovászos kenyérbe bújtatva a zsemle helyett. A hagyma általában helyet kap benne, sőt, a paradicsomnak is illik felbukkannia nyomokban. Leghorrorisztikusabb élményemet vele kapcsolatban egy harminc évvel ezelőtt publikált szakácskönyvben találtam: ott egy kis spam-et - így mondják a löncshúst Amerikában - futtattak meg olajon, kevertek ki spagettiszósszal, és nyomkodták ipari szeletelt kenyér közé.

A patty melt receptjéért ide kattints

Arra is van azonban példa, hogy az egyébként nem annyira elegáns receptet igen borsos áron adják egy-egy gasztronómiai fesztiválon, arra hivatkozva, hogy a hús prémium minőség, akárcsak a sajt, nem beszélve a kenyérről, amelynek összes összetevője bio, és már attól is húsz évvel tovább fogunk élni, ha csak ránézünk. Én most ezt a hibridet hoztam nektek - alakítsatok rajta bátra, ahogy csak szeretnétek. De ha elfogadtok egy tanácsot, a hagyma karamellizálásán ne spóroljátok, ettől lesz ugyanis az átlag szendvicsből átlagon felüli vacsora.

Címlapról ajánljuk

Drasztikus kenyér- és marhahúsdrágulásra számíthatunk

Az idei búzatermés mindössze egyharmada lett étkezési minőségű, ezért szinte biztos a kenyér és búzaliszt drágulása. Ha mindez nem lenne elég, akkor a marhahúskedvelők is szomorúan ingathatják a fejüket, mert a tavalyihoz képest 70 százalékkal nőtt a vágómarha termelői ára.

Nosalty

További cikkek