Te sem eszel sertéshúst, mert nem egészséges? Ugyan már! Felejtsd el ezt a tévhitet!

Szereted a sertéshúst, de nem mered enni, mert nem egészséges? Ma már tudjuk, hogy ez az állítás ebben a formában nem igaz. Mutatjuk, melyik húsokat fogyaszthatod bátran! (x)

A múlt században, a hetvenes években a "nagy koleszterinhisztéria" áldozatául esett a sertéshús is. A lakosság általános egészségi állapotának romlásában, a szív- és érrendszeri megbetegedések járványszerű megjelenésében fő szerepet kaptak a magas zsírtartalmú húsfélék - így a sertéshús is. Aminek egyébként így semmi értelme nem volt már akkor sem, hiszen olyan, hogy "sertéshús" nincs, csakúgy, mint más vágóállatoknál, a különböző húsrészek különböző beltartalmi értékekkel bírnak. Vannak, amelyek valóban magas zsírtartalmúak, de vannak olyan részek is, amelyekre nem ez a jellemző. És bár szakemberként sem mondok örökre nemet a sült szalonnának, a baconos tojásnak vagy a zsíroskenyérnek, a sertéshúsfogyasztás egyáltalán nem csak ezekről az alapanyagokról kell, hogy szóljon.

Akadnak a sertésnek is olyan részei, amelyek - a megfelelő módon elkészítve - egyértelműen beilleszthetőek a kiegyensúlyozott, egészséges, és akár a fogyókúrás étrendbe is.

Nézzük, milyen húsrészeket fogyaszthatunk rendszeresen kiegyensúlyozott étrendünk változatossága érdekében!

1. A sertéscomb

A sertéscomb alatt az állat hátsó végtagjának felső részét értjük. Több részből áll össze, legértékesebb, -zsírszegényebb része az ún. dió, de fogyaszthatunk bátran felsálat, frikandót is. Teljes értékű fehérjetartalma (/100 g) 20 g, zsírtartalma mindössze 11 g. Elkészíthetjük egyben vagy szeletben sütve, párolva, egy nappal előre pácolva pedig, akár nyársra is húzhatjuk sok-sok zöldség társaságában.

Ha jóban vagyunk a hentessel, válasszuk ki a számunkra szimpatikus combdarabot a pultból és azt daráltassuk le vele - így garantált, hogy fasírtunkat, húsgombócainkat is sovány húsból készíthetjük el.

2. Karaj

Sokak kedvence ez az állat hátán elhelyezkedő, a hosszú- és rövid karajból álló sovány húsrész, amelyet általában megvásárolhatunk csontosan vagy csont nélkül, egyben vagy szeletben. Ha a csontos változatot választjuk, azzal biztosan több ízt varázsolunk majd az ételünkbe, és egyébként a levágott csontot sem érdemes az üzletben hagyni, nálunk nagy családi kedvenc a húsos karajcsontból készült húsleves.

A karajt süthetjük egyben isteni fűszerezéssel alaposan bedörzsölve, de párolhatjuk zöldségekkel körítve szaftos húsnak is. Ha egyben sütjük, tölthetjük, tűzdelhetjük zöldségekkel, sajttal - csak a fantáziánk szab ennek határt. Én külön szeretem azért is, mert egyben sütés után kiváló hidegsültet lehet belőle szeletelni a reggeli szendvicsünkre.

10 dkg karaj 8 g zsírt és 21 g teljes értékű fehérjét tartalmaz.

3. Sertésszűz

A sertés legnemesebb része a karaj mellett "fekvő" sertésszűz. Ez egyben a legsoványabb húsrész is: 100 g-ja 21 g teljesértékű fehérjét és mindössze 2 g zsírt tartalmaz.

Tökéletes húsrész egyben vagy szűzérmeként szeletben sütésre - arra ügyeljünk, hogy ne süssük túl, ha éppen úgy szeretjük, készíthetjük rozéra is. A karajhoz hasonlóan nagyon jól beválik hideg sültként is, tehetjük szendvicseinkbe, de akár salátákba is. Köríthetjük szaftos, zöldséges raguval, piríthatjuk wokban ázsiai ízekkel - biztosan nem fogunk csalódni!

Tehát, ha azt szeretnénk, hogy kiegyensúlyozott étrendünk változatos, teljes értékű fehérjékben gazdag, de zsírokban relatív alacsony legyen, akkor bátran fogyasszuk a fenti húsrészeket. Persze az sem mindegy, hogy melyiket hogyan készítjük el - az egészséges sütési, főzési módokra a következő cikkünkben térünk majd ki részletesen.

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Ezeket olvastad már?

Hozzászólások (1)

Törölt felhasználó

Készült a fidesz kdnp megbízásából mészáros l?rinc gázszerel?b?l lett disznópásztor megsegítése végett. A világ értelmesebb országaiban próbálják arra ösztönözni az embereket, hogy kevesebb húst fogyasszanak annak káros környezeti és egészségügyi hatásai miatt, de magyarisztánban nem... itt csökkentsük az áfáját, és még promózzák is. Jó étvágyat hozzá!

Címlapról ajánljuk

További cikkek