Te sem eszel sertéshúst, mert nem egészséges? Ugyan már! Felejtsd el ezt a tévhitet!

Szereted a sertéshúst, de nem mered enni, mert nem egészséges? Ma már tudjuk, hogy ez az állítás ebben a formában nem igaz. Mutatjuk, melyik húsokat fogyaszthatod bátran! (x)

A múlt században, a hetvenes években a "nagy koleszterinhisztéria" áldozatául esett a sertéshús is. A lakosság általános egészségi állapotának romlásában, a szív- és érrendszeri megbetegedések járványszerű megjelenésében fő szerepet kaptak a magas zsírtartalmú húsfélék - így a sertéshús is. Aminek egyébként így semmi értelme nem volt már akkor sem, hiszen olyan, hogy "sertéshús" nincs, csakúgy, mint más vágóállatoknál, a különböző húsrészek különböző beltartalmi értékekkel bírnak. Vannak, amelyek valóban magas zsírtartalmúak, de vannak olyan részek is, amelyekre nem ez a jellemző. És bár szakemberként sem mondok örökre nemet a sült szalonnának, a baconos tojásnak vagy a zsíroskenyérnek, a sertéshúsfogyasztás egyáltalán nem csak ezekről az alapanyagokról kell, hogy szóljon.

Akadnak a sertésnek is olyan részei, amelyek - a megfelelő módon elkészítve - egyértelműen beilleszthetőek a kiegyensúlyozott, egészséges, és akár a fogyókúrás étrendbe is.

Nézzük, milyen húsrészeket fogyaszthatunk rendszeresen kiegyensúlyozott étrendünk változatossága érdekében!

1. A sertéscomb

A sertéscomb alatt az állat hátsó végtagjának felső részét értjük. Több részből áll össze, legértékesebb, -zsírszegényebb része az ún. dió, de fogyaszthatunk bátran felsálat, frikandót is. Teljes értékű fehérjetartalma (/100 g) 20 g, zsírtartalma mindössze 11 g. Elkészíthetjük egyben vagy szeletben sütve, párolva, egy nappal előre pácolva pedig, akár nyársra is húzhatjuk sok-sok zöldség társaságában.

Ha jóban vagyunk a hentessel, válasszuk ki a számunkra szimpatikus combdarabot a pultból és azt daráltassuk le vele - így garantált, hogy fasírtunkat, húsgombócainkat is sovány húsból készíthetjük el.

2. Karaj

Sokak kedvence ez az állat hátán elhelyezkedő, a hosszú- és rövid karajból álló sovány húsrész, amelyet általában megvásárolhatunk csontosan vagy csont nélkül, egyben vagy szeletben. Ha a csontos változatot választjuk, azzal biztosan több ízt varázsolunk majd az ételünkbe, és egyébként a levágott csontot sem érdemes az üzletben hagyni, nálunk nagy családi kedvenc a húsos karajcsontból készült húsleves.

A karajt süthetjük egyben isteni fűszerezéssel alaposan bedörzsölve, de párolhatjuk zöldségekkel körítve szaftos húsnak is. Ha egyben sütjük, tölthetjük, tűzdelhetjük zöldségekkel, sajttal - csak a fantáziánk szab ennek határt. Én külön szeretem azért is, mert egyben sütés után kiváló hidegsültet lehet belőle szeletelni a reggeli szendvicsünkre.

10 dkg karaj 8 g zsírt és 21 g teljes értékű fehérjét tartalmaz.

3. Sertésszűz

A sertés legnemesebb része a karaj mellett "fekvő" sertésszűz. Ez egyben a legsoványabb húsrész is: 100 g-ja 21 g teljesértékű fehérjét és mindössze 2 g zsírt tartalmaz.

Tökéletes húsrész egyben vagy szűzérmeként szeletben sütésre - arra ügyeljünk, hogy ne süssük túl, ha éppen úgy szeretjük, készíthetjük rozéra is. A karajhoz hasonlóan nagyon jól beválik hideg sültként is, tehetjük szendvicseinkbe, de akár salátákba is. Köríthetjük szaftos, zöldséges raguval, piríthatjuk wokban ázsiai ízekkel - biztosan nem fogunk csalódni!

Tehát, ha azt szeretnénk, hogy kiegyensúlyozott étrendünk változatos, teljes értékű fehérjékben gazdag, de zsírokban relatív alacsony legyen, akkor bátran fogyasszuk a fenti húsrészeket. Persze az sem mindegy, hogy melyiket hogyan készítjük el - az egészséges sütési, főzési módokra a következő cikkünkben térünk majd ki részletesen.

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Ezeket olvastad már?

Hirdetés

Támogatott tartalom

Címlapról ajánljuk

További cikkek