Te hallottál már a "clean eating"-ről?

Clean eating - avagy "tiszta étkezés". Te hallottál már erről a hirtelen betört, egyre népszerűbb étrendről?

Épphogy megszületett, őrült sebességgel robbant be a köztudatba és talált ezer és ezer követőre az egyik legújabb, táplálkozási irányt mutató, clean eating névvel illetett – kissé erőltetett magyaros fordítással ’Étkezz tisztán’ – diéta- és életmódprogram.

Egyre erősödő gyökereinek hazája Nagy-Britannia. Követői közül talán Ugne Bubnaityte, egy litván származású testépítő hölgy lett a legnépszerűbb, köszönhetően a kedvelt The Great British Bake Off nevű, amatőr cukrászokat versenyeztető tv-műsornak, amelyben alacsony kalóriatartalmú, vegán és gluténmentes süteményeket készített a clean eating diéta irányelvei alapján.

De lássuk is rögtön az új diéta frissen lefektetett 10 pontját, melyek igen közérthetően tárják elénk az alapszabályokat!

 1. Egyél igazit! Azaz olyat, amiről elhiszed, hogy a földben termesztették vagy egy farmon tenyészették. Az az étel biztos, hogy tiszta lesz.
 2. Alapanyagokat, ne késztermékeket vásárolj! Egy élelmiszer akkor tiszta, ha összetevőit tekintve csak egy alkotót tartalmaz, mint például tej, brokkoli, zab, mandula, csirke.
 3. Válassz csomagolásmentes termékeket! Vásárold meg a friss zöldséget és gyümölcsöt a piacon, húsárut a hetesnél, kenyeret a péknél. Vagy, ha teheted, látogasd meg hazánk első csomagolásmentes üzletét
 4. Organikus (bio) élelmiszereket keress! Előállításukkor természetes módszereket és technológiát alkalmaznak, így tartósítószer- és vegyszermentesek.
 5. Figyeld az élelmiszercímkéket! Ha túl sok összetevőt nem értesz, nem ismersz fel, az már gyanús lehet. Persze nem kell mindentől megijedni, a C-vitaminnak is van ’érthetetlen’ képlete: E300 vagy aszkorbinsav, mégsem káros anyag.
 6. Részesítsd előnyben a zöldségféléket! Ezek bővelkednek vitaminokban, ásványi anyagokban és rostokban, nélkülözhetetlen antioxidánsforrások. Mindemellett kalóriatartalmuk alacsony és változatosan elkészíthetőek.
 7. Hagyj fel a cukorral! Édesítésre használj mézet vagy juharfaszirupot!
 8. Főzz minél többet otthon! Az éttermek által kínált ételek összetevőit nem tudod se ellenőrizni, se nyomon követni. Amit te főzöl, azt biztosan tudod, hogy tiszta alapanyagokból készül.
 9. A lényegre figyelj! Vegán? Nyers? Gluténmentes? Laktózmentes? Amíg igazi, tiszta ételekből áll össze a diétád, mindegy melyiket választod.
 10. Élvezz minden egyes falatot! A clean eating az élvezetes étkezésről is szól! Figyelj és ízleld hosszan, amit eszel!

A fenti alapelvek egy jól járható ösvényt vágnak számunkra, melynek egy-egy szakasza akár már ismerős is lehet számunkra. Lássuk, milyen kiegészítésekkel tehetjük még simábbá utunkat!

Ne vegyük készpénznek!

 • Ne dőlj be! A szupermarketek sorai között nézelődve gyakorta akadunk olyan termékekre, melyeken a "light", "fitt", "friss", "kézműves" és ehhez hasonló feliratok kiabálnak ránk villogó betűikkel arra buzdítva: „Vegyél meg, én egészséges vagyok!”. Ezek nagy része persze marketingfogás, aminek lehet némi alapja, mert a light valóban kevesebb kalóriát tartalmaz, de arról csak az apró betűk beszélnek, hogy pl. mesterséges édesítőszerre cserélték a cukrot. A fitt termékek már tartalmaznak zabpelyhet vagy teljes kiőrlésű gabonát, ám édesítőjük legtöbbször még mindig a glükóz-fruktóz szirup, mely folyékony cukor szebb névvel illetve. A "friss" felirat láttán pedig, amiket legtöbbször a zöldségespultnál olvashatunk, mindig nézzük meg a származási országot is.
 • Kerüld a szélsőségeket! A clean eating diéta nem írja elő a glutén- , laktózmentes vagy épp vegán táplálkozást, ám követői blogbejegyzéseikben gyakorta ezekkel bővítik ajánlásaikat, receptjeiket saját tapasztalataik, véleményük szerint. Így azt hisszük, hogy ezek a kiegészítések szorosan kötődnek az egészséges táplálkozáshoz. Ám a tejtermékek, gluténtartalmú gabonafélék, húsok vagy épp a tojás teljes kiiktatása az étrendből – ha csak nem igazolt intolerancia vagy allergia miatt szükséges – hiánytüneteket okozhatnak. Erre fontos odafigyelni – kiemelten ha fiatalkorúról van szó –, és akár szakember tanácsát kérve más élelmiszerekből, megfelelőn kombinálva ezen fontos építőelemeket visszapótolni.
 • Legyél azért észnél! Szorosan kapcsolódhat sajnos a clean eatinghez az orthorexia, azaz a túlzásba vitt, gyakorta egyéni elgondolás szerint torzított diétakövetés, amikor valaki kényszeresen sokat foglalkozik a minőségi étkezéssel. A clean eating kiemelt pontja a minőségi élelmiszerek fogyasztása, de ne tegyük ezt mindenáron, mert könnyen rányomhatja bélyegét családunkkal, barátainkkal való kapcsolatainkra is.

Olvasd el kapcsolódó cikkünket az orthorexiáról!:

Orthorexia: az egészség betegsége

 • Keresd a megbízhatót! Ha nem teheted meg, hogy ökoélmiszereket vásárolj, járj vásárcsarnokokba, piacokra! Próbálj helyi őstermelőt felkutatni, aki valóban maga állítja elő az áruját. De csatlakozhatsz egy zöldségközösséghez is, aminek keretében heti rendszerességgel dobozban kapod az épp szezonális és friss zöldséget, gyümölcsöt az általad korábban megismert forrásból.
 • És van még két nélkülözhetetlen elem! A 10 ponthoz gondolatban tegyünk hozzá plusz egyet: a kiegyensúlyozott táplálkozás mellett a rendszeres testmozgás és a belső harmónia elérése alkotta mesebeli hármas varázsol minket valósan egészséges emberré!

Címlapról ajánljuk

További cikkek