Tavaszi illatbomba: cserszegi fűszeres

Imádjuk az eső áztatta föld illatát és a virágokét is, amiket ilyenkor újra nekünk nyit a föld. Ha a borban keressük a tavaszt, akkor mi mást is kóstolhatnánk, mint az illatos cserszegi fűszerest.

A cserszegi fűszeresről

Létezik egy olyan fehér borszőlő, aminek a bora olyan illatos, mint egy kis tavaszi virágcsokor. A cserszegi fűszeres mesterien ötvözi a virágos és a gyümölcsös jegyeket, a könnyen iható, szimpla traubira hajazó szőlős íztől az összetettebb ízvilágig termőhelyenként más-más arcát mutatja meg. Egy viszont biztos: bárhonnan is jön, mindig éppoly illatos, hogy bármelyik tavaszi napfényes ebéd mellett könnyen a rabjaivá válhatunk.

A Zala megyei Cserszegtomajon, az Irsai Olivér és a piros tramini házasságából született gyermekként látta meg a napvilágot a hatvanas években a cserszegi fűszeres. Születésénél Bakonyi Károly szőlőnemesítő bábáskodott. A fajta a kezdetektől jól szerepelt nálunk, strapabíró, jól bírja a fagyot, a hideget, és zamatos bort ad annak, aki szeretettel neveli. Elsődlegesen a Kunsági borvidéken talált otthonra, de szerencsére máshol is szépen terem.

A bora semmi mással össze nem téveszthető illatú: virágos-parfümos illatjegyeit némi gyümölcsösség bolondítja meg, elbolondítva ezzel a borisszák érzékeit is.

Tudtad? A cserszegi fűszeres bort reduktív eljárással készítik, tehát a hordó helyett acéltartályt használnak. A levegőt teljesen kizárják a tartályból, és ezért csak a szőlő elsődleges illatanyagai jelennek meg a borban. Emiatt a reduktív borok gazdagon illatoznak, frissek, üdék és gyümölcsösek.

Bármikor, bárkinek

A cserszegi tipikusan az a fajta, ami könnyen megszeretteti magát egy olyan társaságban is, ahol partnereinket csak most kezdjük bevezetni a borkóstolás rejtelmeibe. Nemcsak túláradó muskotályos illata, hanem élénk, finom savai, fűszeres, és általában bodzás-barackos ízvilága, néha kicsit mézes lecsengése is mellette szól majd. Nem mellékes, hogy ár–érték aránya is kiváló, ráadásul a legtöbb üzlet polcain megtalálható.

De ha már igazán rajongói lettünk a szőlőfajtának, vacsoráink előtt aperitifként bátran kipróbálhatjuk a cserszegi fűszeresből készült szőlőpálinkát is. Csalódni nem fogunk, a pálinkája is ugyanolyan hízelgően illatos és aromás, mint a belőle készült bor.

Ha ételt keresünk mellé, mindenképpen könnyű fogásokat válasszunk. Fehér húsokkal jól működik, zamatai miatt tökéletesen illeszkedik a gyümölccsel – különösen szőlőszemmel, barackkal, birssel – tálalt húsokhoz, de a sült kacsacomb mellett is megállja a helyét. A friss, fűszeres saláták tökéletes kísérője is válhat belőle, de az igazán kísérletező kedvűek bátran kóstolhatják össze a keleti konyha wokban készült ízeivel is, ugyanis nagyszerű társra találhatnak egymásban.

Ha egy igazán jó cserszegire vágysz…

…akkor mindenképpen kóstold meg a szigetcsépi Gál Szőlőbirtok és Pincészet Cserszegi Fűszeresét. Ők igazán értik a fajtával való törődés minden trükkjét, hiszen cserszegijük 2011-ben aranyérmes lett a Kunsági Borversenyen.

A Gál Pincészet boraival közelebbről a Borplusz-programsorozat keretein belül 1 hónapon keresztül ismerkedhetsz, korántsem hagyományos helyszíneken. Legközelebb 2013. április 3-án 18 órától a Villa Escában várjuk a bor szerelmeseit!

A rovat korábbi cikkeit itt olvashatod >>

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Sütés nélküli sütemények húsvétra

Remélhetőleg jól fognak jönni ezek a sütés nélküli sütemények húsvétra: nagy szolgálatot tehetnek, ha a sütő bekapcsolása nélkül úsznánk meg az idei ünnepet. Mert így is lehetséges.