Szülinapi gyerekmenük

Mit kíván egy szülinapos gyerek ebédre? Rántott húst? Palacsintát? Esetleg üres tésztát?

Egy korábbi cikkben már kiveséztük, hogy melyek a legjobb szülinapi torták gyerekeknek. Nálunk szinte mindig csokitorta van, bár olykor trüffelnek, olykor lúdlábnak álcázza magát, de mindig a jól bevált piskótatésztámat sütöm, és a krém is legtöbbször az elronthatatlan ganache-alapon nyugszik.

Ha a torta megvan, vagy legalábbis kitaláltuk, hogy milyen legyen, kezdődhet a menütervezés is. Bár ez nagyon nagystílűen hangozhat, talán ezen változtat, ha leírom, hogy nálunk miből is áll ez a „menü”. Mert először persze megkérdezzük, hogy az ünnepelt mit is enne szívesen a nagy napon. Tavaly emiatt paradicsomleves volt krumplifőzelékkel, idén pedig paradicsomleves és túrós tészta.

Kézzel-lábbal enni a legnagyobb buli

Nem lepődtünk meg a dolgon, a lányom szerint az év 365 napján paradicsomlevesnek kéne lenni, utána pedig felváltva krumplifőzeléknek, rakott krumplinak és túrós tésztának.

Mivel ilyenkor általában csak szűk körben, négyen vagyunk, nem okoz gondot a kívánságok teljesítése. Később, mikor már a nagyszülők, nagynénik és –bácsik és unokatesók is köszöntenek, akkor persze jó magyar szokás szerint kirántódnak a húsok és olajban sülnek a krumplik. Az unokatesók miatt egyébként is nehéz főzni, mert ők azon akadnak ki, ha valami zöld van a tányérjukon, ez akkor derült ki, amikor egy alkalommal zöldfűszeres tésztát főztünk nekik, de jóízű habzsolás helyett csak értetlen pislogást kaptunk cserébe.

Sokféle szempontot kell hát figyelembe venni egy ilyen menü megtervezésekor, és ha – teszem azt – az ünnepeltet nem kizárólag a paradicsomleves és a krumplifőzelék/túrós tészta kombó hozza lázba, akkor még gondolkodni is van lehetőségünk azon a bizonyos szülinapi menün. Erre az esetre álljon itt néhány ötlet.

Rántott zöldségek

Ha valamit bepanírozunk és bő olajban kirántunk, akkor annak a fogásnak rögtön ünnepi hangulata lesz, még akkor is, ha bunda nélkül csak egy átlagos zöldségről van szó. Persze forró zsiradékban kisütni valamit sosem egészséges, de azt a zöldséget akkor is elfogyasztjuk, ha kívülről bundázott. Ráadásul készíthetjük sütőben is, sokkal kevesebb olaj hozzáadásával.

Tészták

Még nem találkoztam olyan gyerekkel, aki ne szeretné a tésztaételeket. Olyannal már igen, akinek semmilyen szósz nem felel meg hozzá, se sajt, se tejföl, de az üres tésztát akkor is elnyammogja. Szóval, ha a szülinapi menüvel az elsődleges célunk az örömszerzés az ünnepeltnek, akkor kedvenc tésztájával tuti a siker. Ide tartozik a pizza is, ami szintén jolly jokernek számít a gyerekek körében.

Kézbe vehető husik

Ha viszont húsételre esik a választásunk, biztosak lehetünk abban, hogy a gyerekek körében a falatkák viszik a prímet. Így például a húsgolyók vagy minifasírtok biztos befutók lehetnek. Egyféle hús van még, amit legalábbis az én gyerekeim nagyon kedvelnek, a nyeleshusi, a cimbalomverő, tehát a csirkecomb. Egy étel, amit kézzel-lábbal lehet, sőt kell enni, nincs is ennél nagyobb buli.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így nem romlik meg a hűtőben a nyitott üveg lekvár

Egy üveg lekvár nagy kincs, a gyümölcsös finomságokkal telepakolt kamra pedig maga a kincstár: azonban, ha innen előveszünk egy üveget, majd felbontva a hűtőbe tesszük, megtörjük a szavatosság varázsát, és nagyon oda kell figyelnünk a lekvár tárolására. A Napi Tipp ebben nyújt most segítséget.