Szomorú croissant-hiány vár az egész világra - a vaj a ludas

A croissant-rajongók bánatára - a vaj drágulása és a komoly készlethiányok miatt - a francia piacról indulva óriás áremelkedések várhatók.

Croissant-rajongó vagy? Vagy magadnak sütöd? Esetleg más vajas péksüteményért élsz-halsz? Mindegyik esetén rossz hírünk van - nagyon drága lett a vaj, így a kész és a készítendő vajas finomságok ára is elindult felfelé.

via GIPHY

Franciaországban már vaj- és tejhiány van, aminek következtében a croissant őshazájában sajnos masszívan emelkednek az árak. Az áruhiány miatt a termelők szállítmányai akadoznak, a probléma pedig a viszonteladókon és a vevőkön csattan, azaz minden drágább lesz. Üresek a francia vajaspultok, néhány márka teljesen hiányzik, amit a szupermarketek külön kénytelenek jelezni vásárlóik felé. Mindezt tetézi az új elnök, Macron kezdeményezése, miszerint igazságosabb, méltányosabb gazdasági feltételeket kell biztosítani a helyi termelőknek.

És az örök kérdés:

Vaj vagy margarin?

Nálunk is folyamatos a vajdrágulás:míg az év 18. hetében 2647 Ft volt egy 80%-os 100 grammos vaj kilónkénti ára, ez a 43. hétre, mostanra 3350 Ft-ra nőtt.Ez mintegy 703 Ft-os áremelkedést jelent.

Ha ennek ellenére vajas finomságot sütnél:

Ezeket olvastad már?

via metro

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek