A szőlő kiemelten kedvelt gyümölcs hazánkban, arról nem is beszélve, mennyi értékes borvidékkel rendelkezünk. Ezzel a gyümölccsel kapcsolatban keringenek tévhitek, például hogy a fogyókúrázóknak nem ajánlott, de most egy új tanulmány eddig nem ismert tulajdonságára világított rá.
Az egyesült államokbeli Western New England University (WNE) kutatásából meglepő dolog került ki a szőlőről. A Foods folyóiratban megjelent tanulmány a szőlő és az izomegészség közötti kapcsolatot kutatta, amiből kiderült, hogy a szőlőfogyasztás jelentősen befolyásolja a nők és a férfiak izmát is.
A kutatók arra jutottak, hogy közvetlen kapcsolat van a szőlőfogyasztás és az izomtömeg-növekedés között, illetve az izomdegenerációval összefüggő gének csökkentése között.
Emellett lassítja az izomsorvadást, fenntartva az izomtömeget
Ez a fitokémiai tulajdonságainak köszönhető, amelyek nutrigenomikai mechanizmusokon keresztül képesek megelőzni a betegségeket. Bár a tanulmány nőknél és férfiaknál eltérő eredményt mutatott, de nagyrészt egyetlen fenotípusban egyezett meg.
A szőlő képes módosítani az izomzat genetikai expresszióját („a génexpresszió egy olyan folyamat, amely során a sejtekben található gének információja átíródik, és lefordul fehérjévé"), és még a szív- az anyagcsere- és szemfunkciókra is pozitív hatással van.
Receptjajánlónk:
Olvass ételekről, amelyek védik a tested: