Ilyet még nem láttál, gyönyörű és félelmetes, ahogy a franciák a szőlőt védik

A tavasz a borászok életében nemcsak a megújulást, de a fokozott figyelmet is jelenti, az ebben az időszakban véletlenszerűen betörő fagyok ugyanis végzetes hatással lehetnek a szőlőre. Hogy a fagykár ne legyen nagy, a borászatok szemet kápráztató módon védik a gyümölcsöket.

Ilyen bolond április már régen volt, az egyik nap még 20°C-ban élvezzük a jóidőt, másnap pedig 30 centiméteres hó esik le a Bakonyban. A szeszélyes tavasz nemcsak Magyarországon, de egész Európában veszélyezteti a rügyező gyümölcsösök jövőjét, Franciaországban a borászok például egy nagyon rég bevált, látványos módszerrel védekeznek a fagykárok ellen.

A francia borvidék éjszaka Titouan Rimbault felvételén

Az áprilisi fagyok a leghíresebb francia borvidékeken, Burgundia, Champagne és a Rhône-völgy területein csaptak le, a hőmérséklet ugyanis a napokban volt, hogy -5°C alá csökkent. A téli mínuszok ebben az időszakban akár végzetes károkat tehetnek a szőlőtőkében, a borászok ezért több ezer hektárnyi területen kellett hogy alkalmazzák a gyertyás, ismertebb nevén paraffingyertyás ültetvényfűtési technikát.

Titouan Rimbault francia fényképész saját Facebook-oldalán osztott meg fotókat az elmúlt napokban látott csodálatos, mégis félelmetes tájról. A már jó pár éve ilyenkor is jellemző tavaszi fagyok több száz ember munkáját és megélhetését kockáztatják. Hogy a világ legjobb borai ebben az évben is elkészülhessenek, a borászoknak éjt nappallá téve kell küzdeniük a fagy ellen, több mint ötezer hektárnyi területen pedig árgus szemekkel kell arra figyelniük, hogy minden tőke a lehető legtöbb meleghez jusson hozzá.

A paraffingyertyás égetés az egyik leghasznosabb hőadásra képes módszer a gyümölcsök védelmének érdekében, és hosszú távon nincsenek komoly, a környezetre káros hatásai. A hordókban lévő több száz, összességében pedig több ezer égő gyertya szélcsendes időben akár 5°C-kal is melegebb közeget tud biztosítani a szőlőknek.


Ezek a külföldi gasztrokalandok is érdekelhetnek:

Forrásaink voltak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek