![](https://image-api.nosalty.hu/nosalty/images/article-images/yB/8W/DvJua6Z4V2P73J0UzxU39X7302kGuHghcUgN4hdp.jpeg?p=lqip-16%3A9&s=1d4aba91fd3eef6c065f2a4293e5f43a)
Chai tea
Ez a fűszeres tea főzet, az indiaiak nemzeti itala. Alapját a fekete tea adja, melyhez forralás után fűszereket és tejet is adnak. Utóbbi el is hagyható, ha valakinek esetleg bizarr lenne a tea és a tej párosa.
![](https://image-api.nosalty.hu/nosalty/images/article-images/Em/VB/1owdOYocseijrp205j25fKzuoILb5elm0ymKb8r4.jpeg?p=lqip-16%3A9&s=81a11b6bc5580d5ef33de22dc39c7c36)
Íze engem leginkább a Mese kekszre emlékezet, köszönhetően a szegfűszegnek és fahéjnak. Nagyon ízletes meleg ital és emellett igen egészséges is, főleg télvíz idején.
És, hogy mit kell tudni a receptben lévő fűszerekről?
Hogy felmelegítenek, vérpezsdítő hatásúak, jók az emésztésre, megnyugtatnak, és méregtelenítenek.
![](https://image-api.nosalty.hu/nosalty/images/article-images/6D/zL/kyItcstpiOFFwbYOZhGAsJOvU7MHYeVXUvcHe3Xn.jpeg?p=lqip-16%3A9&s=272f1d0e6a219b0a8bbc4cd00e904ac6)
Gyömbér
Ázsia trópusi részein őshonos növény, melynek a gyökerét használjuk fűszerként, frissen vagy szárított, porított formában. Markáns, borsos, csípős ízű a gyömbér, enyhe citromaromával.
Szegfűszeg
Indonéziában őshonos erősen édeskés, de fűszeres, borsos ízű szárított rügy. Intenzív aromája miatt óvatosan kell vele bánni, nehogy túlfűszerezzük az ételt. Elsősorban süteményeket, gyümölcsleveseket és a forralt bort ízesítjük vele. Köhögéscsillapító hatású.
Kardamom
Indiából származó, a gyömbérfélék családjába tartozó fűszernövény. Hüvelyes termésében találhatók magvai, amit egészben vagy porként használnak. A kardamom az egyik legdrágább fűszernövény, mivel termesztése és begyűjtése meglehetősen idő- és munkaigényes. Fehér, fekete és zöld változata van, általában az utóbbit tartják a legízletesebbnek. Jól illik húsételekhez és édességekhez egyaránt, fűszereznek vele rizst, kompótot, italokat is.
A teát egyébként fogyaszthatják fogyókúrázni vágyók is. Természetesen a barna cukrot és mézet elhagyva.
A helyszínt a Lecsó Főzőiskola biztosította!
Az edényeket köszönjük Konda Briginek!