Szingli vacsik: bazsalikomos karalábé-krémleves

Hivatalosan is beköszöntött a tél, a hideg miatt pedig jóval több - lehetőleg meleg - folyadékot és vitamint kívánunk - még egy ok, hogy levesimádatunk fokozódjon!

Kitti nemrég írt nektek remek ázsiai karalábéleveséről: „Annyira szeretem a karalábét, otthon pedig árválkodott két nincstelen gumó a hűtőben - a keleti ízek és a fúziós konyha rajongójaként összedobtam belőle egy laktató levest!”

Volt szerencsém megkóstolni, és bár nagyon finomnak találtam, Kittivel ellentétben én bevallom, jobban kedvelem az egyszerűbb, nem ennyire intenzív ízű ételeket.

Gondoltam teszek én is egy próbát a karalábéval, és készítek valami nem túl bonyolult, de nem is teljesen hagyományos, csurgatott tésztás verziót.

Tudtad?

A karalábé a káposzták családjába tartozó zöldség, két változata létezik: a halványzöld színű és a sokkal ritkább lila karalábé. Lágy ízű, édeskés a ropogós gumója, mely nyersen és főtt állapotban egyaránt fogyasztható. Általános szabály: minél kisebb a karalábé, annál zsengébb, és minél zsengébb, annál magasabb a vitamin- és ásványi anyag tartalma (A, B vitamin, kálium, magnézium, foszfor).

A napokban a kezembe került egy szimpatikus recept, amelyben a karalábélevest bazsalikommal készítették. Elkészítettem hát saját verziómat, az összetevők pedig igen egyszerűek voltak, íme: víz, karalábé, tejszín, bazsalikom, némi fűszer, fehérbor és só került bele.

Egy személyre elég egy fej karalábé, így is bőséges leves válhat belőle, ezért ez igen költséghatékony fogásnak számít. A tejszínnek köszönhetően nem csak hogy krémesebb és selymesebb, de laktatóbb is a végeredmény - tény, hogy így kevésbé diétás, főleg ha a végén megszórjuk házi készítésű fokhagymás-sajtos krutonnal.

Bazsalikomos karalábé-krémleves recept

Elkészítése

Pucolás után a karalábét felkockáztam, majd egy kevés vajon, fokhagymával együtt dinszteltem 5-10 percig. Felöntöttem vízzel, egy darabig még főztem, fűszereztem, végül összeturmixoltam. Ha valaki még kicsit felturbózná, az készítheti alaplével is.

Ha egyik változat sem jönne be, készítsétek a hagyományos verziót, de azt is kombinálhatjátok különböző zöldségekkel, fűszerekkel vagy levesbetétekkel.

Mint már említettem, a karalábé-krémleveshez jól illik a kruton, így van mit rágni - egészségesebb megoldás, ha nem turmixoljuk le az összes zöldséget, és egy részét turmixolás után visszatesszük a levesbe. Ha pedig nem krémlevest készítünk, jöhet bele a csurgatott tészta, a csipetke, de akár különböző gombócok is. Egy kevés krumplival és liszttel magából a karalábéból is készíthetünk levesbetétet, de a máj-, vagy húsgombóc is jó választás.

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek