Szingli vacsik: bazsalikomos karalábé-krémleves

Hivatalosan is beköszöntött a tél, a hideg miatt pedig jóval több - lehetőleg meleg - folyadékot és vitamint kívánunk - még egy ok, hogy levesimádatunk fokozódjon!

Kitti nemrég írt nektek remek ázsiai karalábéleveséről: „Annyira szeretem a karalábét, otthon pedig árválkodott két nincstelen gumó a hűtőben - a keleti ízek és a fúziós konyha rajongójaként összedobtam belőle egy laktató levest!”

Volt szerencsém megkóstolni, és bár nagyon finomnak találtam, Kittivel ellentétben én bevallom, jobban kedvelem az egyszerűbb, nem ennyire intenzív ízű ételeket.

Gondoltam teszek én is egy próbát a karalábéval, és készítek valami nem túl bonyolult, de nem is teljesen hagyományos, csurgatott tésztás verziót.

Tudtad?

A karalábé a káposzták családjába tartozó zöldség, két változata létezik: a halványzöld színű és a sokkal ritkább lila karalábé. Lágy ízű, édeskés a ropogós gumója, mely nyersen és főtt állapotban egyaránt fogyasztható. Általános szabály: minél kisebb a karalábé, annál zsengébb, és minél zsengébb, annál magasabb a vitamin- és ásványi anyag tartalma (A, B vitamin, kálium, magnézium, foszfor).

A napokban a kezembe került egy szimpatikus recept, amelyben a karalábélevest bazsalikommal készítették. Elkészítettem hát saját verziómat, az összetevők pedig igen egyszerűek voltak, íme: víz, karalábé, tejszín, bazsalikom, némi fűszer, fehérbor és só került bele.

Egy személyre elég egy fej karalábé, így is bőséges leves válhat belőle, ezért ez igen költséghatékony fogásnak számít. A tejszínnek köszönhetően nem csak hogy krémesebb és selymesebb, de laktatóbb is a végeredmény - tény, hogy így kevésbé diétás, főleg ha a végén megszórjuk házi készítésű fokhagymás-sajtos krutonnal.

Bazsalikomos karalábé-krémleves recept

Elkészítése

Pucolás után a karalábét felkockáztam, majd egy kevés vajon, fokhagymával együtt dinszteltem 5-10 percig. Felöntöttem vízzel, egy darabig még főztem, fűszereztem, végül összeturmixoltam. Ha valaki még kicsit felturbózná, az készítheti alaplével is.

Ha egyik változat sem jönne be, készítsétek a hagyományos verziót, de azt is kombinálhatjátok különböző zöldségekkel, fűszerekkel vagy levesbetétekkel.

Mint már említettem, a karalábé-krémleveshez jól illik a kruton, így van mit rágni - egészségesebb megoldás, ha nem turmixoljuk le az összes zöldséget, és egy részét turmixolás után visszatesszük a levesbe. Ha pedig nem krémlevest készítünk, jöhet bele a csurgatott tészta, a csipetke, de akár különböző gombócok is. Egy kevés krumplival és liszttel magából a karalábéból is készíthetünk levesbetétet, de a máj-, vagy húsgombóc is jó választás.

Ajánlott videó

Hirdetés

Támogatott tartalom

Így lesz tökéletes a karácsonyi asztal: az Auchan friss halai...

A karácsonyi készülődés egyik legkedveltebb pillanata a halételek kiválasztása, hiszen a friss hal az ünnepi menü egyik meghatározó eleme. Az Auchan idén is széles és változatos halválasztékkal készül: a kínálatban 11-féle édesvízi és 13-féle tengeri halfaj szerepel, 16 áruházban élőhalvásárral várják a vásárlókat – élő halat kizárólag kábítva árusítanak, míg a többi üzletben friss, csomagolt termékekből lehet válogatni.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Extrán ropogós krumpli

A krumplit nagyon sokféleképpen el tudjuk készíteni, ez most egy sült verzió, ami extrán ropogós a libazsír és a keményítő miatt. A zöldfűszerek különleges plusz ízt adnak neki, a ...

Hagyományos méteres kalács

A méteres kalács vagy méteres sütemény a húsvéti klasszikusok közé sorolható, amivel lehet sokan nem is találkoztak még. Aki viszont ismeri, annak biztosan közel áll a szívéhez. ...

Címlapról ajánljuk

Idén nem kell, hogy stressz legyen a karácsonyi készülődés –...

Az ünnepi készülődésnek nem kell kapkodásról és konyhai káoszról szólnia. Tóth Szilárd Michelin-csillagos séf szerint egy kis előretervezéssel, tudatos bevásárlással és jól kihasznált konyhai eszközökkel a karácsonyi főzés is lehet nyugodt, közös élmény – ehhez pedig az LG új, beépíthető konyhai készülékei is praktikus segítséget adhatnak.

Nosalty

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...