Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Száműzték a libamájat ebből az országból, de vajon miért?

A hízott libamájnak mennie kell New York-ból. A város engedett az állatvédők nyomásának. 

A hízott kacsa- és libamáj, a foie gras értékesítésének betiltásáról döntött szerdán a New York-i városi tanács.

Az állatvédő szervezetek régóta kampányolnak az ínyenc étel ellen, mivel annak előállítását állatkínzás eredményének tartják. Ahhoz ugyanis, hogy a szárnyasok mája nagyra hízzon, szó szerint teletömik őket. A tenyésztők ugyanakkor azt állítják, hogy a gyakorlatot nagyon humánus módon végzik.

New York város vezetősége 42-6 arányban szavazta meg szerdán „a szárnyasok kényszerű tömése révén előállított bizonyos termékek értékesítésének és kínálatának” tilalmát. A 2022-től életbe lépő korlátozás megsértését minden alkalommal 500 dollár és 2000 dollár közötti pénzbírsággal fogják büntetni.

„A tanács egy nagyon kegyetlen és embertelen gyakorlat betiltásáról döntött” – mondta Jeremy Unger, a törvényjavaslatot előterjesztő tanácstag, Carlina Rivera szóvivője.

Az Egyesült Államok legnagyobb libamájgyártója, a ferndale-i székhelyű Hudson Valley Foie Gras cég védelmébe vette a gyakorlatot. A 400 embert foglalkoztató baromfitelep igazgatója, Marcus Henley szerint a vállalat „humánus módon és New York állam törvényeinek betartásával” állítja elő termékeit. Unger szerint a törvény hatályba lépését megelőző három év arra szolgál, hogy a tenyésztők új termékek előállítására álljanak át.

A Hudson Valley Foie Gras bevételeinek nagyjából egyharmadát New York adja, ezért a cég azt tervezi, hogy átszervezés helyett inkább bíróságra viszi az ügyet. Az Egyesült Államokban korábban Chicago is megpróbálkozott a hízott libamáj betiltásával. A 2006-os döntést azonban két évvel később hatályon kívül helyezték. Kalifornia államban 2012 óta tilos a foie gras értékesítése, és idén januárban az Egyesült Államok legfelsőbb bírósága elutasította a gyártók újabb fellebbezésének meghallgatását.

Ezeket olvastad már?

MTI

címlapfotó

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!