Az évezredek alatt folyamatosan veszítjük el a szaglásunkat

Lehet, hogy sok mindenben jobbak vagyunk, mint az ősember, de a szaglásunk biztosan gyengébb, mint az övé.

A Kínai Tudományos Akadémia kutatása kimutatta: az elmúlt évszázadokban, évezredekben folyamatosan gyengült a szaglásunk, ez a tendencia pedig valószínűleg a jövőben is így folytatódik majd – ennek vélhetően az az oka, hogy sokkal kevésbé van szükségünk a szaglás érzékszervére most, hogy nem úgy vadásszuk a vacsorát, és nem kell menekülnünk a ragadozók elől.

A felfedezés a pézsma és a BO (testszag) receptorgének elemzésén alapul – ha valaki régebbi receptorgénekkel rendelkezik, jellemzően jobb a szaglása, mint annak, aki nem. Az eredmény azt az elméletet támasztja alá, ami szerint a szaglás képessége fontosabb volt őseink számára, mint számunkra: kiszagolhatta a veszélyes ragadozókat és a közelben található táplálékot. Ma már erre a tulajdonságunkra nincs szükségünk, így fokozatosan kopik is ki belőlünk.

Az évezredek alatt folyamatosan veszítjük el a szaglásunkat

A kutatáshoz 1000 han kínai ember genomját vizsgálták át, hogy azonosítsák azokat a változatokat, amelyek tíz illat érzékeléséhez kapcsolódnak. Az eredményeket megerősítették a kísérlet megismétlésével, 364 etnikailag különbözőbb ember részvételével. A kutatócsapat két olyan új gént talált, amelyek segítségével érzékelhetjük a parfümökben használt szintetikus pézsmát és egy vegyületet az emberi hónalj izzadságában.

A szaglásunk természetesen nem olyan jó, mint a legtöbb állatnak: az emberi orrban körülbelül ötmillió receptorsejt található, amiből egy kutyának 200 milliója van. De minden ember máshogy érzékeli az illatokat és szagokat intenzitásuk, minőségük és kellemességük szerint.

A tudósok ezeket a véleményeket kombinálták a genetikai vizsgálatokkal, hogy felfedezzék a különféle szagreceptorok szerepét. A résztvevők mindannyian másfajta, a pézsmára és izzadtságszagra érzékeny géneket hordoztak, amik meg is határozták azt, mennyire volt jó a szaglásuk.

Ez a tanulmány az első, amely bemutatja, hogyan fejlődött kevésbé érzékennyé az orrunk a több tízezer év alatt, amióta a bolygón élünk. Azt is mutatja, hogy azok az emberek, akiknek régebbi szagreceptor-génjeik vannak, más főemlősökhöz hasonlóan hajlamosak a szagokat intenzívebbnek érezni. Ennek oka a szagreceptorainkat kódoló gének megváltozása.

A folyamat valószínűleg a jövőben is folytatódni fog – a szaglásunk nagy eséllyel soha nem fog eltűnni, de enyhülni még enyhülhet, ami a szagoknál áldás, az illatoknál átok lehet.

Forrásunk volt.


Még több a szagokról:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...