Szuperhős érzékszervünk: a szaglás

Közel 100 évvel ezelőtt született egy becslés, miszerint az orrunk tízezer szag között tud különbséget tenni, de csak most néztek ennek utána a tudósok. Megdöbbentek.

Az ételek íze háromféle érzékelésből adódik össze: egyrészt a nyelv ízérző receptorai közvetítik, másrészt az orr szagló receptorai, harmadrészt pedig a bőr és a nyálkahártya érintési, fájdalom- és hőreceptorai. Ilyen érzés pl. a chili csípőssége, a mentol hűvössége vagy a hagyma könnyeztető hatása.

Mivel ízérző receptor csak ötféle van, ami önmagában nem biztosít nagy változatosságot, főleg a szagló receptorok árnyalják az étkezés közben kialakult élményt – működésük rágás közben, főleg kilégzéskor kapcsol be.

A szaglás tehát alapvető az ételek ízének kialakulásában, mégis csak most mérték fel először az ember szaglóképességét.Az amerikai Andreas Keller, valamint neurogenetikusokból és matematikus-fizikusokból álló csapata 128 szaganyagból álló készlettel dolgozott, ezekből összekevertek véletlenszerűen 10-et, 20-at, 30-at (ilyen keverékből jó sokfélét készítettek), majd a keverékeket megszagoltatták a szaglásban képzetlen kísérleti alanyokkal.A szagolók feladata az volt, hogy megmondják, különbözik-e két adott, az orruk alá tolt minta. Az eredményekből a kutatók matematikai modellek segítségével kiszámolták, hogy 128 alapanyagot figyelembe véve billió, azaz milliószor millió, 1012 szag megkülönböztetésére vagyunk képesek. Vagyis a szaglásunk az élre került: egyelőre úgy tűnik, hogy az orrunk a legügyesebb érzékszervünk.

Eddig úgy tudtuk, a színlátásunk a legkifinomultabb, hiszen képes 10 millió színárnyalat megkülönböztetésére. De mint az egyik legnevesebb tudományos szaklapban, a Science-ben megjelent tanulmány szerzői hozzáteszik: az orr kiválósága végül is jogos, hiszen míg a színek érzékelésére háromféle receptorunk van, az orrban eddig több mint 400-féle receptort fedeztek fel. Ráadásul a természetben sokkal több a szagalapanyag, nem csak a kísérletben felhasznált 128-féle áll rendelkezésre, és sok szag jóval több mint 30-féle összetevőből áll. Azaz a billió-féle szag, ami között különbséget tudunk tenni, egy igen konzervatív becslés. A fő baja nem az érzékeléssel, hanem inkább azzal van az embernek, hogy hogyan is tudja ezt a rengetegféle illatot leírni, szavakba önteni.

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...