Szuperhős érzékszervünk: a szaglás

Közel 100 évvel ezelőtt született egy becslés, miszerint az orrunk tízezer szag között tud különbséget tenni, de csak most néztek ennek utána a tudósok. Megdöbbentek.

Az ételek íze háromféle érzékelésből adódik össze: egyrészt a nyelv ízérző receptorai közvetítik, másrészt az orr szagló receptorai, harmadrészt pedig a bőr és a nyálkahártya érintési, fájdalom- és hőreceptorai. Ilyen érzés pl. a chili csípőssége, a mentol hűvössége vagy a hagyma könnyeztető hatása.

Mivel ízérző receptor csak ötféle van, ami önmagában nem biztosít nagy változatosságot, főleg a szagló receptorok árnyalják az étkezés közben kialakult élményt – működésük rágás közben, főleg kilégzéskor kapcsol be.

A szaglás tehát alapvető az ételek ízének kialakulásában, mégis csak most mérték fel először az ember szaglóképességét.Az amerikai Andreas Keller, valamint neurogenetikusokból és matematikus-fizikusokból álló csapata 128 szaganyagból álló készlettel dolgozott, ezekből összekevertek véletlenszerűen 10-et, 20-at, 30-at (ilyen keverékből jó sokfélét készítettek), majd a keverékeket megszagoltatták a szaglásban képzetlen kísérleti alanyokkal.A szagolók feladata az volt, hogy megmondják, különbözik-e két adott, az orruk alá tolt minta. Az eredményekből a kutatók matematikai modellek segítségével kiszámolták, hogy 128 alapanyagot figyelembe véve billió, azaz milliószor millió, 1012 szag megkülönböztetésére vagyunk képesek. Vagyis a szaglásunk az élre került: egyelőre úgy tűnik, hogy az orrunk a legügyesebb érzékszervünk.

Eddig úgy tudtuk, a színlátásunk a legkifinomultabb, hiszen képes 10 millió színárnyalat megkülönböztetésére. De mint az egyik legnevesebb tudományos szaklapban, a Science-ben megjelent tanulmány szerzői hozzáteszik: az orr kiválósága végül is jogos, hiszen míg a színek érzékelésére háromféle receptorunk van, az orrban eddig több mint 400-féle receptort fedeztek fel. Ráadásul a természetben sokkal több a szagalapanyag, nem csak a kísérletben felhasznált 128-féle áll rendelkezésre, és sok szag jóval több mint 30-féle összetevőből áll. Azaz a billió-féle szag, ami között különbséget tudunk tenni, egy igen konzervatív becslés. A fő baja nem az érzékeléssel, hanem inkább azzal van az embernek, hogy hogyan is tudja ezt a rengetegféle illatot leírni, szavakba önteni.

Legújabb receptek

Borsos tokány

Hentes, zöldborsós vagy éppen borsos tokány, mindegyiket szeretjük. A lényeg, hogy a húst itt is ott is vékony csíkokra vágjuk, és mindenhol valami mással egészül ki az étel. Ennél ...

Tejbegrízkeksz

Ízükben a retró menzák tejbegrízeit idézik ezek a kakaóba és fahéjba forgatott, roppanós-omlós kekszek. Elkészítésük lehengerlően egyszerű, elfogyasztásuk pedig még ...

Vaníliás grízpuding

A házi vaníliapuding grízzel kiegészített verziója ez, a búzadara pedig valahogyan sokkal otthonosabbá, szinte nosztalgikussá teszi a desszertet. Elkészíteni nem olyan bonyolult, ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Zsidótojás

A zsidótojás egy hagyományos kóser étel, ami feltételezhetően Lengyelországból érkezett hazánkba, ezért lengyel tojás néven is ismert. Hagyományosan libazsírral készült, ami mellé ...

Kárpátok-krémes

A lengyel cukrászat nagy kedvenc süteménye, a karpatka két réteg égetett tésztából és egy nagy adag, lágy vaníliakrémből áll. A torta hullámos felszínét porcukorral behintve kapjuk ...