Süssünk kürtőskalácsot!

Ha strandolás, akkor strandkaja. Ha strandkaja, akkor lángos és kürtőskalács. Ez utóbbiban azonban egyre többet kell csalódnom, így inkább már otthon, magam készítem el.

A kürtőskalács Székelyföld egyik leghíresebb étele, amelyet hagyományosan fahengerre tekerve, parázs felett sütnek barnára, majd megforgatják ízesített cukorban. Nevét minden bizonnyal a kályhacsőről (kürtőről) kapta, azonban minden bizonnyal egy német eredetű csemegéről van szó. Erdélyben ugyanis, csak pár évtizeddel azután kezdték el készíteni, hogy magyarra fordítottak egy német szakácskönyvet, amiben szerepelt a receptje. Ezért annyira divatos manapság úgy brandingelni az autentikusnak szánt ételt, hogy „Erdélyi kürtőskalács”. A régi időkben főleg ünnepekre – keresztelőkre, esküvőkre – készítették, akkor még natúran és csak később vált szokássá cukorban meghempergetni.

Egy másik, vitatott elmélet szerint viszont egészen a honfoglalás idejére kell visszamennünk, amikor is a portyázó magyar ősapáink a zsákmányból tésztát gyúrtak, és kürtjeikre tekerve sütötték meg azt.

Hogy mikor és hogyan készült el először a kürtőskalács, azt nem tudhatjuk biztosan, azt viszont igen, hogy ma már nehéz olyan strandot találni, ahol ne lenne minimum egy kürtőskalács-árus, a vásároknak pedig nélkülözhetetlen szereplője. Ennek ellenére (vagy éppen ezért) mostanában nemegyszer előfordult velem, hogy bedőltem a csábításnak, és ugyan kinézetre tökéletes volt, az íze azonban minősíthetetlen. Ráadásul nem ritka az sem, hogy látványra sem túl bizalomgerjesztő: a tészta kívülről aranybarna, de belül megmagyarázhatatlan sárga színben pompázik. Pontosabban meg tudom magyarázni: valószínűleg valamelyik hozzávalót adalékanyaggal helyettesítik, csak a miértjét keresem.

Már csak azért is, mert a kürtőskalács tipikusan az az étel, ami a hagyományos receptek alapján elkészítve az igazi. Ebben az esetben amennyire csak tudjuk, tegyük félre kényszeres gasztroújító szellemiségünket, mert semmi trükköt vagy csavart nem kell belevinnünk. Aki csinált már valaha kelt tésztát (és sikerült is neki), az bátran megpróbálkozhat az otthoni elkészítéssel. Lehet mindezt sütőben is, de ha valóban autentikusak szeretnénk maradni, és az igazi kürtőskalács ízélményre vágyunk, akkor a kertben, parázson tegyük mindezt.

Ha nincsen otthon (és miért lenne?) spéci, kifejezetten erre kitalált fanyársunk, akkor használhatunk alufóliával betekert sörös dobozt vagy a papírtörlő hengerét, vagy ahogy elődeink is tették az Alföldön, kukoricacsutkára is tekerhetjük, de igazság szerint bármit használhatunk, legyünk leleményesek! Fontos, hogy a fóliával bevont célszerszámot kívülről kenjük be vajjal, hogy sütés után könnyedén lecsusszanjon róla a megsült kalács. Sütés közben egyedül arra kell figyelnünk, hogy rendszeresen forgassuk, hogy szépen, egyenletesen barnuljon meg! Amikor készen van, akkor pedig csak saját ízlésünkön múlik, hogy mibe hempergetjük meg: az idős hölgyek általában a diósat szeretik, én a fahéjasat, de maradhatunk a klasszikus vaníliásnál is, vagy kísérletezhetünk, mondjuk levendulással. Ha megjött a kedved a hétvégi kürtőskalács sütögetéséhez, akkor recepteket itt találsz hozzá.

Így készíts kürtőskalácsot! >>

A rovat korábbi cikkeit itt olvashatod >>

Legújabb receptek

Egyszerű csokis perec

Igen, ezt a retro édességet otthon, a saját konyhánkban is elkészíthetjük: omlós tésztája, roppanós csokiborítása rögtön visszarepít minden beleharapót a rég elfeledett ...

Sajtos perec omlósan

A legédesebb sós vendégváró receptjét találhatjuk itt: a klasszikus sajtos perecét. Omlós tésztából készül, kiszúrásához egy különleges forma kell, de ezt leszámítva ...

Címlapról ajánljuk

„Ordibálhatsz, csak nem biztos, hogy ezt tolerálni fogják, és a...

Nem tervezte, hogy a szakácspályára lépjen, az újranyitást követően mégis az ő vezetésével kapott 2022-ben ismét Michelin-csillagot a Babel, amit tavaly is megtartottak. Szentesi Évával közös videósorozatuk, a Ki főzte? keretében már belekóstolt, milyen is egy kamerával farkasszemet nézni, de igazi mélyvíz volt számára a konyha után egy televíziós műsorban dolgozni. A Konyhafőnök új évadában a szintén Michelin-csillagos SALT séfjével, Tóth Szilárddal együtt csatlakozott a zsűrihez Kaszás Kornél, a Babel séfje. Vele beszélgettünk.

Szász Nóri

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...