Sulyom formájú csöröge Mari nagyitól

Na, de mi az a sulyom? Unokáim is ezt kérdezték, amikor fellapoztuk dédnagymamájuk már igencsak viseltes szakácskönyvét, hogy abból süssük a csörögefánkot.

Amúgy a sulyom a mirtuszvirágúak rendjébe tartozó vízinövény. Gyerekkoromban először én is csak mint a csörögefánk egyik változatát ismertem meg. Unokáim még sulymot nem ettek (gesztenyéhez hasonló ízű), de fánkként nagyon megszerették. Régen fogyasztották a termését, a keleti ételekben ma is használják, és sokszor vízi gesztenye néven emlegetik, de az ízén kívül semmi köze nincs a gesztenyéhez.

Erre csörög a fánk >>

Persze nem kell a tésztába sulyompor, nincs benne semmi ördöngösség, csak csillagszerű alakja hasonlít a már említett növény termésére. Amikor még Debrecenben laktunk, a Hortobágy folyóban sokszor gyűjtöttünk sulymot gyerekeimmel, vagyis unokáim szüleivel. Így hát amolyan emlékidézésként vettem elő anyukám szakácskönyvét, és annak alapján készítettem el a sulyomtésztát, vagyis a csörögét.

Mielőtt kinyújtottam a tésztát, megmutattam unokáimnak a növény termését is, amit régóta őrizgettem. Hogy miket mondtak rá, mihez hasonlít? Lopakodó, csillag, denevér és harangvirág... Végül maradtunk annál, hogy mégiscsak legyen eredeti nevén sulyomfánk, hiszen így szerepelt a dédmama szakácskönyvében is.

Mari nagyi esete a turbolyával! >>

Az ötszáz oldalas szakácskönyv címe amúgy A jó házikonyha – és tényleg jó. Megjelenésének dátuma nincs meg, csak az ajánlás: „Ajánlom hálám jeléül édesanyámnak, bánffyhunyady Hunyady Domokosné szül. magyarlápossy Lápossy Máriának.”

Azt viszont megígértették velem unokáim, hogy nyáron elmegyünk sulyomnézőbe a Hortobágyra. Több szó aztán nem is esett a sulyomról, ugyanis nemigen tudtak megszólalni, mert már tömték magukba az akkorra éppen kisült csörögét.

Én pedig ajánlom a sulyomfánkot unokáimon kívül minden kicsi és nagy gyereknek és felnőttnek is – szeretettel.

Mari nagyi

Készíts te is ínycsiklandó gőzgombócot! >>

A rovat további cikkeit itt találod >>

Hozzászólások (1)

Törölt felhasználó

Méregdrágán importáljuk a Távol-Keletr?l. Na, nem a fánkot, a vízigesztenyét. Itthon pedig sok természetes vizünkben vadon terem, a vízgazdálkodók és a horgászok nagy bánatára.

Veres Mari

Igen, de védett növény. Régen gy?jtötték és felhasználták étkezésre. Mari nagyi

Címlapról ajánljuk