Sült puliszka édes tejföllel

E heti gasztrobloggerünk, a NoSalty népszerű szakácsa, Szilvásgombóc egy gyerekkori emléket hozott nektek, az olcsó, gyors, tápláló, egyszerűen elkészíthető puliszkát, édes tejföllel.

{ GALÉRIA = title:Puliszka%20%C3%A9des%20tejf%C3%B6llel%2C%20l%C3%A9p%C3%A9sr%C5%91l%20l%C3%A9p%C3%A9sre, 1,2,3,4,5,6,7 }

A kukorica minden elkészítési formáját nagyon szeretem, ezért sokszor kerül az asztalunkra. De amit már régóta nem ettem, az a puliszka. Bár nem is értem, miért nem készítem gyakrabban ezt a hagyományos, rendkívül egyszerű, olcsó és tápláló ételt.

Szerintem, mindenkinek vannak olyan kedvenc ételei, amit ha újra és újra kóstol, a számára kedves étel íze mellett, a hozzájuk fűződő emlékek is előjönnek.

Az én szívemben is vannak ilyen ételek, és amikor ezeket eszem mosolygok, mert emlékezem. Ezek közé tartozik például a tejfölös lecsó, amit nyaranta hétvégén, reggelire ettünk friss puha kenyérrel, vagy a bableves csipetkével, amit gyerekkoromban édesanyám fura módon úgy tálalt, hogy friss, apróra vágott lilahagymát szórt a tetejére. A csipetkét pedig, mindig én csipkedtem hozzá. Vagy a házi szilvalekvárral töltött hosszú fánk, amit a nagymama készített, mert tudta, hogy én a sima kerek mellett azt szeretem igazán. Vagy a Húsvét nélkülözhetetlen étele a sárgatúró, amit szintén minden évben mosolyogva eszek, mert szinte magam előtt látom a mamám, ahogy szeleteli a sonka, kalács és tojások mellé.

De ilyen kedves étel számomra a puliszka is. Ez a finomság a régi, gyerekkori nyarakat juttatja eszembe, mikor a szünidőt a nagyszüleimnél töltöttem. Mikor náluk voltam, sokszor készült ez a finomság a nagymamám konyhájában, mert a nagypapám nagy kedvence volt. Igaz, Ő a sós változatát szerette, ami vízben főtt kukoricalisztből, juhtúróval, tejföllel, a tetején pirított szalonnával készült.

Mivel, gyerekként eléggé válogatós voltam, ebben a sós változatban nem ettem meg, így készült a gyerek változat, amit édes tejföllel, gyümölcsökkel, vagy csak házi, barack dzsemmel tálalt a nagymamám. Így édesen, nagyon szerettem, de ahogy az évek teltek, valahogy elfelejtkeztem róla. Most felnőtt fejjel, már azt is tudom, miért volt a papám kedvence ez az étel. Ez a recept nem az autentikus recept, ez már annak, egy általam átdolgozott változata.

Hozzávalók 4 személyre

  • 15 dkg kukoricadara
  • 2 dl tej
  • 2 dl víz
  • 10 dkg barna nádcukor (por)
  • 1 db tojássárgája
  • 2 dl tejföl
  • 1 csomag vaníliás cukor, vagy 1 teáskanál vanília kivonat
  • 1/2 citrom (kezeletlen) reszelt héja
  • 30 dkg friss eper

Elkészítés

  • A vizet és a tejet lábasba öntve, egy csipet sóval felforraljuk.
  • Mikor felforrt, beleszórjuk a kukoricadarát, és folyamatosan kevergetve, pár perc alatt megfőzzük. Mikor elválik az edény falától, akkor jó.
  • A tojássárgájához hozzáadunk 3 evőkanál cukrot, a vaníliát és a citromhéjat, az egészet habosra keverjük és hozzáadjuk a főtt darához.
  • Egy nagyobb vágódeszkára terítünk egy darab alufóliát, vagy sütőpapírt és elsimítjuk rajta a masszát, körülbelül egy centi magasan. Így hagyjuk teljesen kihűlni.
  • Miután kihűlt és megkötött, tetszés szerint feldaraboljuk, vagy kiszaggatjuk és tapadásmentes, vagy vas serpenyőben kevés vajon, mindkét felén megpirítjuk. De zsírral kikent tepsibe simítva is megsüthetjük szép pirosra.
  • Tálaláshoz a cukrot elkeverjük a tejföllel, meglocsoljuk vele a sült puliszkát és friss eperrel körítve tálaljuk. Természetesen, bármilyen idény gyümölccsel fogyaszthatjuk.

Szilvásgombóc receptjei a NoSaltyn >>

Szilvásgombóc blogja >>

Szilvásgombóc a facebookon >>

A rovat korábbi cikkeit itt találod >>

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Az eredeti korhelyleves

A klasszikus korhelyleves valójában inkább egy kiadós főétel, mint egy leves: a savanyú káposztából főzött kolbászos fogás a magyar konyhaművészet egyik ismert és népszerű étele. ...