Húsvéti sárgatúró recept

Húsvéti sárgatúró
Húsvéti sárgatúró
30 perc / főzés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (45)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nyírségi - hajdúsági étel, nálunk húsvéti hagyomány. Mióta eszemet tudom, ismerem ezt a finomságot... :)
A templomi szentelésnél a sonka, a kolbász, a kalács és a bor mellett ez az étel is helyet kapott a kis kosárkában.

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Kaláccsal, főtt sonkával és kolbásszal együtt nagyon finom!
Többféle változata ismert, van aki mazsolát is tesz bele vagy fahéjat.

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
alkalom: húsvét
kalória: alacsony
kategória: édes krém
konyhatechnológia: hidegkonyha
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szezon: tavasz
elkészítési idő: 15-30 perc
diéta: gluténmentes
fogás: hideg előétel
adag: 4 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

húsvéti édes rúd, édes sárgatúró Húsvétra
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tejet a cukrokkal és a sóval felforraljuk.
  2. A tojásokat beleütjük egy tálba, és nagyon lazán villával éppen átkavarjuk.
  3. Amikor a tej felforrt, beleöntjük a tojásokat, lassú tűzőn  folyamatosan kevergetve, addig főzzük, amíg a tojások túrószerűen  össze nem állnak.
  4. Vászonruhába rakjuk, összekötjük, fellógatva, hagyjuk kicsöpögni a levét.
  5. Tálalásig hűtőben tároljuk.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 35
össznézettség: 174 217
elküldve: 36
receptkönyvben: 1 144
elkészítve: 80/94
Facebookon megjelent: 3

szakács

koktél

Mióta szakács: 2010.12.16.
4 recept

Hozzászólások (45)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Nosalty.hu
Nosalty.hu h, 2017-04-17 02:01

Kedves Szakácsunk!
Gratulálunk, a Tiéd lett 2017.04.16. legnézettebb receptje!
Üdvözlettel, NoSalty.hu

Nosalty.hu
Nosalty.hu v, 2017-04-16 02:07

Kedves Szakácsunk!
Gratulálunk, a Tiéd lett 2017.04.15. legnézettebb receptje!
Üdvözlettel, NoSalty.hu

Nosalty.hu
Nosalty.hu szo, 2017-04-15 02:07

Kedves Szakácsunk!
Gratulálunk, a Tiéd lett 2017.04.14. legnézettebb receptje!
Üdvözlettel, NoSalty.hu

Nosalty.hu
Nosalty.hu cs, 2017-04-13 02:22

Kedves Szakácsunk!
Gratulálunk, a Tiéd lett 2017.04.12. legnézettebb receptje!
Üdvözlettel, NoSalty.hu

Kriszta6
Pogácsa / Kriszta6 cs, 2016-03-31 14:54

Sósan zöldfűszerekkel készítettem el a szombati sonka mellé, hatalmas sikere volt, pillanatok alatt elfogyott. Rendszeresen fogom készíteni, de már látom, hogy célszerűbb azonnal dupla adagból.
Köszönöm a remek receptet!
Szép napot
Pogácsa

Nosalty.hu
Nosalty.hu h, 2016-03-28 03:02

Kedves Szakácsunk!
Gratulálunk, a Tiéd lett 2016.03.27. legnézettebb receptje!
Üdvözlettel, NoSalty.hu

Nosalty.hu
Nosalty.hu v, 2016-03-27 03:05

Kedves Szakácsunk!
Gratulálunk, a Tiéd lett 2016.03.26. legnézettebb receptje!
Üdvözlettel, NoSalty.hu

Nosalty.hu
Nosalty.hu szo, 2016-03-26 03:02

Kedves Szakácsunk!
Gratulálunk, a Tiéd lett 2016.03.25. legnézettebb receptje!
Üdvözlettel, NoSalty.hu

koktél
koktél / koktél h, 2016-03-21 21:19

Kedves Nosalty, ismét köszönöm, hogy a több száz húsvéti recept közül az enyémet választottátok ki! Nagy megtiszteltetés! :)

newsee78
newsee78 p, 2014-03-28 07:49

Kedves Koktél,
annyira nagyon örülök ennek a receptnek! Nagyikám csinált mindig ilyet, de sajnos már nem él és nem tudtuk a receptet. Nálunk a különbség csak annyi, hogy nem édesen, hanem sósan esszük. Kimarad a cukor és keverünk bele zöldfűszert, pl aprított snidlinget. Sonkához, szendvicsbe, hidegtálon így is tökéletes. Hála a receptednek idén olyan lesz a húsvéti menü, mintha még élne nagyikám. Nagyon köszönöm!

koktél
koktél / koktél p, 2014-03-28 10:20

Kedves Newsee78,
én köszönöm a kedves hozzászólásod! :) Örülök, hogy újra az asztalotokra kerül ez a Húsvéti finomság. És ígérem, hogy snidlingesen is kifogom próbálni.
Üdv, koktél

tiers
tiers szo, 2013-03-30 12:48

Szia!

A mi családunkban is hagyománya van a sárgatúrónak, mi magában szoktuk enni, viszont elkészítéskor mindig fahéjat rakunk bele a mazsola helyett. Nagyon szeretem, és az írója is nagyon finom.

Üdv
Tiers

koktél
koktél / koktél h, 2012-04-16 21:43

Kedves Judit,
köszönöm, hogy elkészítetted. Annak pedig különösen örülök hogy ízlett. :) Ha máskor nem is, remélem a következő évben is ott lesz a Húsvéti asztalodon!
Üdv, koktél

gida80
gida80 v, 2012-04-08 15:30

Kedves Koktél!Köszönöm ezt a receptet.Anyukámnak készítettem el,nagyon szereti.Amióta nagyi meghalt azóta nem evett,és nem is készített.Most megleptem vele,és ahogy járt kelt a konyhába úgy darabolta és eszegette.Nagyon ízlett mindenkinek és nagy örömöt szereztem vele.Ezt köszönöm neked!

koktél
koktél / koktél k, 2012-04-10 03:56

Kedves gida80,
Én köszönöm Neked, hogy elkészítetted...és annak különösen örülök, hogy ekkora meglepetést sikerült okoznod édesanyádnak!
Üdv, koktél

bumi
bumi sze, 2012-03-14 19:02

Hát ezt imádom 20 tojásból szoktam, és mazsolával. Mindig elfogy :-D A legjobb a sonkához, mert a sárga túró édessége kiadja a sonka ízét :-D

koktél
koktél / koktél cs, 2012-03-15 19:43

Nálunk is "nagyban készül" :) két nagy gombócot csinálok, 20-20 tojás...de sosem marad húsvét utánra!

berecz
berecz szo, 2012-03-03 07:48

Kedves koktél!
A vejemnek szeretnék az idén Húsvétkor kedveskedni ezzel a finomsággal, akinek a szülei Szabolcsból származnak, de az Édesanyja már meghalt és minden Húsvétkor emlegeti a sárgatúrót.
Milyen zsíros tejből készíted? Jó a bolti 2,8-as (3,6) vagy erre a célra inkább érdemesebb zsíros, házi tejet beszerezni? Hány nappal hamarabb lehet, érdemes megcsinálni? Köszönöm a válaszodat, üdv.Szilvi

Mucacska
Mucacska h, 2012-03-26 14:46

Szia!
én boltibol szoktam a zsirosabb fajtàbol! Nagyon szépen összeàll! Vigyàzz le ne égjen, jobb ha teflon edényben fözöd!!! :) Sok sikert!

koktél
koktél / koktél v, 2012-03-04 20:02

Kedves Szilvi!
Én csak házi tejből szoktam készíteni, azt hogy mennyire tud összeállni a "bolti tejből" azt sajnos nem tudom, még nem próbáltam. Mindenképpen a házi tejet javasolnám. (Vagy egy másik lehetőség, ha ragaszkodnál a bolti tejhez: arányosan mondjuk 2dl tej + 2 tojással pici cukorral próbáld ki, mennyire áll össze "túrónak".)
Szombati nap szoktam megcsinálni, szépen lecsepeg, utána pedig folpackba csomagolva, egybe a hűtőbe téve várja a vasárnapi szentelést. :)
Bízom benne, hogy sikerül a kedves meglepetés. :)
Üdvözlettel: koktél

mislenbaba
mislenbaba / mislenbaba sze, 2011-04-20 09:44

Ez a sárga túró sonkával, retekkel, főtt tojással ....
Minimum a dupláját szoktuk.
Próbáljátok ki úgy is, hogy metélőhagymát is tesztek bele. Vagy egy kis medvehagymával sem lehet rossz.

Ejurus
Ejurus sze, 2011-04-20 09:39

A legfinomabb húsvéti étel.
Anyám Szabolcsi, ott hagyomány, itt Borsodban sokan nem ismerik.A baráti társasággal már megszeretettem, pedig mi még a fiatal korosztályhoz tartozunk.
Érdemes kipróbálni,kaláccsal és sonkával isteni finom!

Julcsi 09
Julcsi 09 / Julcsi 09 v, 2011-04-17 10:16

Nálunk Édesanyám-nyugodjon- mindig mazsolával készítette; ezt a hagyományt viszem én is tovább! A kisfiam nagyon szereti :)! És valóban nagyon finom a sonkával, kolbásszal, főtt tojással illetve a húsvéti töltelékkel együtt tálalva!
Kellemes ünnepet mindenkinek!
Julcsi- Zemplénből.

emcsi
emcsi p, 2011-04-15 20:16

 Nálunk mindig mazsola is van benne,igazán finom lesz az íze.

osztriga
OsztriGa / osztriga p, 2011-04-15 18:27

Ez nagyon érdekesen hangzik!!! Édes "túró" kolbásszal??
Mindenképpen ki kell próbálnom!
Köszönet a receptért!
Üdv.: T.

kativan
kativan p, 2011-04-15 17:06

Ez bennem is szép emlékeket ébreszt. Én szabolcsi vagyok, de rég az ország másik végébe sodródtam, viszont a sárgatúrót anyukám minden évben megcsinálta. Most nincs túl jól, rajtam a sor, idén először megcsinálom, Milliószor ettem már, remélem az enyém is finom lesz. Kösz a receptet.

rosemarz
rosemarz p, 2011-04-15 16:38

 Kedves koktél! még nem készitettem, nem is ettem ebből a hires Húsvéti kellékből. Lenne egy kérdésem, mégis mennyi cukor megy bele? Szeretném kipróbálni. A megadott mennyiséghez, mennyi az a cukor mennyisége? köszönöm előre is, kellemes ünnepeket kivánok! Marika

koktél
koktél / koktél p, 2011-04-15 17:58

Kedves Marika,
mi a sárgatúrót édesen szeretjük, ezért sem írtam mennyiségeket, mert mindenkinek más a szája íze. :)
Én ehhez a mennyiséghez 2 ek cukrot és 1 ek vaníliás cukrot használtam. Ha készíted azt tanácsolom, mielőtt a tojást beleöntöd a tejbe előtte kóstold meg a tejet, így feltudod mérni mennyire lesz édes.
Ha emeled a tej és tojás adagot akkor a cukrot is ennek megfelelően, de én is kóstolgatni szoktam a tejet.
(2 éve jártam úgy, hogy valamiért nem kóstoltam meg a tejet, és másnap mikor terítékre került akkor derült ki a "cukortalansága" ízetlen lett, nagyon mérges voltam magamra. :) Megvolt a tanulólecke. )
Én is kívánok Neked kellemes ünnepeket, és remélem megírod hogy sikerült.

koktél
koktél / koktél p, 2011-04-15 16:13

Nálunk olyan szinten szereti a család, hogy két nagy gombócot szoktam csinálni, 1-1 gombóc 20-20 tojásból áll...
Tavaly ez már kevésnek bizonyult így szerintem idén emelni kell az adagot. :)

koktél
koktél / koktél p, 2011-04-15 16:11

Kedves Toma,
köszönöm szépen, remélem a Húsvét alkalmával Nálatok sem marad el ez a finomság. :)
Kellemes készülődést kívánok!
Üdv, koktél

zederta
ze(n)derta / zederta p, 2011-04-15 15:01

jaj ezt már annyira régen szerettem volna megcsinálni!
köszönöm, hogy megosztottad velülnk a receptet!
további jó sütés-főzést és sok-sok jó receptet!
üdv,
toma

186