Íme a legkrémesebb mindenmentes (!) spenótfőzelék, amit sült krumplival sűrítettünk

Mindenkinek szüksége van egy olyan főzelékre, amit bármikor szívesen megenne, nem igényel extra alapanyagokat és gyorsan el is készül. Na, nekünk a spenót egy ilyen nagybetűs Bármikormegfőzöm recept, aminek nemcsak az ízét imádjuk, de azt is, hogy laktató és lélekmelengetően krémes.

Bevallom, gyerekként ki nem állhattam a spenótot, amit az univerzum láthatóan azzal kompenzál, hogy felnőttkoromra talán a legkedvesebb főzelékem lett belőle. Ami a hozzám hasonló rajongók számára nem meglepő, hiszen a spenót fehérjében gazdag, laktató, krémes, ráadásul pont ugyanolyan finom akár friss, akár mirelit zöldségből készítjük.

Igazából három fő tényező van, ami egy spenótfőzésnél felmerülhet kérdésként: mivel sűrítjük, mivel krémesítjük, illetve hogyan fűszerezzük.

Krémes vegán spenót sült burgonyával
A vegán spenót receptjéért katt a képre!

Ami a sűrítést illeti...

...a hagyományos rántásnak és habarásnak nem vagyunk hívei, de a spenótfőzelék esetében ezen túl is van élet:

  • főzhetjük sűrűbbre, ez esetben elég önmagában leturmixolni,
  • sűríthetjük keményítővel, amit érdemes előbb egy kevés folyadékkal kikeverni,
  • használhatunk a sűrítéshez valamilyen pékárut kenyeret vagy zsemlét - nagymamám például tejbe áztatott zsemlével szokta megoldani,
  • vagy tehettek úgy mint mi, és nemes egyszerűséggel annyival több krumplit süttök-főztök mellé, hogy abból jusson egy kevés a sűrítéshez is.

Nekünk ez utóbbi most a kedvenc praktikánk, méghozzá sült burgonyával, ami amellett, hogy remekül sűrít, a pirultságának köszönhetően remek ízt is kölcsönöz a főzeléknek.

Krémes vegán spenót sült burgonyával
Ez a legkrémesebb spenót, amit csak ehetsz! Receptért katt a képre!

Krémesítés kókusztejjel

A krémesítésre szintén többféle verzió létezik, igazából mindenkinek érdemes a saját szája íze szerint eljárni. A leggyakrabban tejjel vagy tejszínnel szokták készíteni, nekünk azonban kókusztejjel ízlik a legjobban. Ez ad neki egy kis indiai beütést, szóval nem való mindenkinek, ettől függetlenül azonban nagyon ajánljuk kipróbálásra, mert a kókusz és a spenót ütős párost alkot!

Az indiai vonal nekünk amúgyis nagy kedvencünk, épp ezért a spenótot is kevés garam masalával tettük még pikánsabbá. Aki azonban maradna az ismerősebb, megszokottabb ízeknél, az próbálkozzon a chili-szerecsendió vonalon, a hagymás-fokhagymás alapon indítást azonban vétek lenne kihagyni!

Krémes vegán spenót sült burgonyával
Kevés aprított mag és friss zöldfűszer remekül feldobja a tálalást! Receptért katt a képre!

A maradékból tésztaszósz vagy rizottó is lehet!

Ha pedig túl sok spenótot készítettünk volna, vagy esetleg csak 1-2 főre főzünk, és nem akarjuk többször ugyanazt enni, van egy szuper hírünk: a spenótfőzelék több klassz fogásnak is lehet az alapj: készíthetünk belőle tésztaszószt, megfőzhetjük krémes rizottónak, de csirke, paneer sajt vagy tofu hozzáadásával az indiai vonalat is továbbvihetjük egy fűszeres egytálétel formájában. Utóbbi esetben csak egy kis gyömbér és plusz fűszer kell hozzá, és készen is van a hamis palak paneer, palak tofu vagy saagwala.

További isteni spenótos receptek:

Vegán spenót - a teljes receptet mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Próbáld ki ezeket a mennyei spenótos fogásokat is:

Ajánlott videó

Hirdetés

Támogatott tartalom

Így lesz tökéletes a karácsonyi asztal: az Auchan friss halai...

A karácsonyi készülődés egyik legkedveltebb pillanata a halételek kiválasztása, hiszen a friss hal az ünnepi menü egyik meghatározó eleme. Az Auchan idén is széles és változatos halválasztékkal készül: a kínálatban 11-féle édesvízi és 13-féle tengeri halfaj szerepel, 16 áruházban élőhalvásárral várják a vásárlókat – élő halat kizárólag kábítva árusítanak, míg a többi üzletben friss, csomagolt termékekből lehet válogatni.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Extrán ropogós krumpli

A krumplit nagyon sokféleképpen el tudjuk készíteni, ez most egy sült verzió, ami extrán ropogós a libazsír és a keményítő miatt. A zöldfűszerek különleges plusz ízt adnak neki, a ...

Hagyományos méteres kalács

A méteres kalács vagy méteres sütemény a húsvéti klasszikusok közé sorolható, amivel lehet sokan nem is találkoztak még. Aki viszont ismeri, annak biztosan közel áll a szívéhez. ...

Címlapról ajánljuk

Idén nem kell, hogy stressz legyen a karácsonyi készülődés –...

Az ünnepi készülődésnek nem kell kapkodásról és konyhai káoszról szólnia. Tóth Szilárd Michelin-csillagos séf szerint egy kis előretervezéssel, tudatos bevásárlással és jól kihasznált konyhai eszközökkel a karácsonyi főzés is lehet nyugodt, közös élmény – ehhez pedig az LG új, beépíthető konyhai készülékei is praktikus segítséget adhatnak.

Nosalty

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...