Talán a locsolók ajtóban toporgó hadai, netán az enyhébb időjárás vagy a tradicionális ünnepi menü alapvető sóssága okozza, valami azonban egészen biztosan felelős azért, hogy a karácsony linzerhalmai és habcsókhegyei után húsvétkor inkább a sós vendégváró sütemények kerülnek előtérbe. A pogácsák, stanglik, masnik és csigák ilyenkor ipari mennyiségben készülnek, hogy jusson belőlük a családnak, a rokonoknak és a locsolni érkezőknek is. Persze a mennyiség mellett nem árt odafigyelni a minőségre és a változatosságra is: használjunk szezonális alapanyagokat, ízeket, ha pedig kedvünk tartja, ebben az évben ne ugyanazokat a sós vendégváró süteményeket tegyük az asztalra, mint tavaly. Ebben nyújthat némi segítséget az alábbi négy recept.
Spenótos-fetás sajtos masni kész leveles tésztából
Aki a lehető legegyszerűbb vendégváró receptjét keresi, általában kész leveles tésztával dolgozik. És manapság már nem is kell szégyellni az ilyesmit: a boltokban ugyanis simán kapni már olyan termékeket venni, amelyek ízben is, állagban is értékelhetőek.
A leveles sajtos masni például épp olyan sütemény, amit a vendégek érkezése előtt 30 perccel elkezdhetünk, és minimális maszatolás után frissen sülve tehetünk majd az éhes szájak elé az asztalra.
A klasszikus masnihoz tényleg nem kell más, mint tészta, tojás és reszelt sajt, azonban, ha kedvünk, időnk és alapanyagaink engedik, spékeljünk egyet a recepten és kenjünk spenótos-fetás krémet a leveles rétegek közé. Az így kapott sütemény szintén gyorsan összedobható, mellett azonban ízben és kinézetben is jóval izgalmasabb lesz.
TIPP: a kész leveles tésztát hidegen vessük be (miután felenged, ragadni-szakadni kezd), azonban használat előtt 10 perccel tegyük ki a pultra, hogy ne legyen túl dermedt.
Itt a spenótos-fetás masni teljes receptje, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!
Medvehagymás sós rúd omlós tésztából
Amennyiben nem szeretnénk bolti tésztából sütött falatokat a vendégeink elé tenni, de továbbra sincs túl sok időnk az alkotásra, valamilyen kelesztés nélküli, omlós tésztából sütött stanglira/pogácsára essen a választásunk.
Ezek a masszák lisztből és valamilyen zsíros tejtermékből állnak, és gyakran egyenlő arányokat használnak a hozzávalókból. Az alábbi stangli is ezek közé tartozik, omlós tésztája ugyanannyi mennyiségű lisztből, vajból és túróból áll.
Ez persze önmagában még nem túl izgalmas, jobban tesszük, ha valamilyen friss ízzel és eltérő színnel kiegészítjük a rudakat. A liszthez keverjünk aprított medvehagymát: ennél tavasziasabb, frissítőbb zöldség tavasszal nem is találhatnánk. Persze használhatunk mellette/helyett egyéb zöldfűszereket is, például metélőhagymát, petrezselymet vagy újhagyma zöldjét.
TIPP: az omlós tészták nagyon könnyen és gyorsan, kevés gyurkászás után összeállnak, és kifejezetten fontos, hogy ne dagasszuk őket túl. Ilyenkor ugyanis a glutén megerősödik a lisztben és a kisült süteményeket rágóssá, keménnyé, szárazzá teszi.
Nézd meg videón is a medvehagymás sós rúd elkészítését:
Itt a medvehagymás sós rúd teljes receptje, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!
Paprikás-juhtúrós hajtovány olajos kelt tésztából
Nehézségi sorrendben most már a kelt tészták következnek, amelyek az élesztő miatt több időt és több odafigyelést is igényelnek tőlünk. Persze ettől még abszolút nem ördöngösség, mondjuk, egy hajtovány házi elkészítése, mégis jobb, ha pár dolgot észben tartunk.
A hajtovány tulajdonképpen egy sós csiga, amelyet elsősorban izgalmas alakja és megformázási technikája különböztet meg a többi sós süteménytől. Tésztája kelt, azonban sem hajtogatni, sem rétegezni nem kell, sőt, vaj helyett olajjal készül, aminek következtében hivatkozhatunk rá olcsóként.
Klasszikusan fűszervajjal vagy sajttal csavarhatjuk a hajtoványt, ebben a verzióban azonban mind a tészta, mind a töltelék izgalmas, új kiegészítőket kapott. Fűszerpaprikától pirosas masszája és juhtúróval teletömött belseje leginkább egy falat körözöttre emlékeztetheti a kóstolót, amihez az is csak hozzátesz, hogy a tekercsek tetején köménymagok várják az ízlelőbimbókat.
TIPP: a csavarást végezzük tényleg jó szorosan, hogy a csigák minél kevésbé keljenek szét, a vágásnál pedig legyünk igazán határozottak, különben trancsírozott, összenyomott lesz a tésztánk.
Itt a paprikás-juhtúrós hajtovány teljes receptje, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!
Baconös-újhagymás pogácsa hajtogatott kelt tésztából
Sokan egyszerű ételként gondolnak a pogácsára és alapvetően ez nem is egy hamis állítás – mindenképpen fontosnak tartom azonban megjegyezni és kiemelni azt, hogy ahhoz, hogy egy pogácsa tényleg kellemes ízű és tökéletes állagú legyen, türelmes és precíz előkészítés kell.
Mindegy, milyen ízben készül a kelt tészta (ez a húsvéti csoda most baconszalonnát, sült újhagymát és krémsajtot kapott), abból csak úgy lesz értékelhető pogácsa, ha rendesen meghajtogatjuk.
A hajtogatás egyrészt segít egységesebben eloszlatni a pogácsákon belül a tölteléket, de ezen kívül foszlósabbá, lemezesebbé és tornyosabbá is teszi a süteményeket. A folyamatnak fontos része a tésztára kent zsiradék (itt a baconzsír és krémsajt), illetve a hajtogatás ugyanúgy ismételt lépései és sorrendje.
TIPP: amennyiben feledékenyek vagyunk, mindig jelöljük pihentetésnél a tészta csomagolásán a behelyezés irányát, nehogy rossz irányba forgassuk majd.
Itt a baconös-újhagymás pogácsa teljes receptje, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!
Fotók, receptek és videó: Lakos Benedek
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Készülj velünk a húsvétra, olvasd el alábbi cikkeinket is: