Sós vendégvárók húsvétra – 4 klasszikus sütemény ízeit újítottuk fel

Míg a karácsony inkább édes aprókban bővelkedik, tavaszi ünnepkörünk, a húsvét nagyobb hangsúlyt helyez a sós vendégvárók elkészítésére. Nézzünk most négy klasszikus harapnivalót, megújult, fiatalos, tavaszias ízekkel!

Talán a locsolók ajtóban toporgó hadai, netán az enyhébb időjárás vagy a tradicionális ünnepi menü alapvető sóssága okozza, valami azonban egészen biztosan felelős azért, hogy a karácsony linzerhalmai és habcsókhegyei után húsvétkor inkább a sós vendégváró sütemények kerülnek előtérbe. A pogácsák, stanglik, masnik és csigák ilyenkor ipari mennyiségben készülnek, hogy jusson belőlük a családnak, a rokonoknak és a locsolni érkezőknek is. Persze a mennyiség mellett nem árt odafigyelni a minőségre és a változatosságra is: használjunk szezonális alapanyagokat, ízeket, ha pedig kedvünk tartja, ebben az évben ne ugyanazokat a sós vendégváró süteményeket tegyük az asztalra, mint tavaly. Ebben nyújthat némi segítséget az alábbi négy recept.

Sós vendégváró sütemények húsvétra: hajtovány, pogácsa, sós rúd és sajtos masni
Sós vendégvárók húsvétra

Spenótos-fetás sajtos masni kész leveles tésztából

Aki a lehető legegyszerűbb vendégváró receptjét keresi, általában kész leveles tésztával dolgozik. És manapság már nem is kell szégyellni az ilyesmit: a boltokban ugyanis simán kapni már olyan termékeket venni, amelyek ízben is, állagban is értékelhetőek.

A leveles sajtos masni például épp olyan sütemény, amit a vendégek érkezése előtt 30 perccel elkezdhetünk, és minimális maszatolás után frissen sülve tehetünk majd az éhes szájak elé az asztalra.

A spenótos-fetás masni receptjéért kattints a képre!

A klasszikus masnihoz tényleg nem kell más, mint tészta, tojás és reszelt sajt, azonban, ha kedvünk, időnk és alapanyagaink engedik, spékeljünk egyet a recepten és kenjünk spenótos-fetás krémet a leveles rétegek közé. Az így kapott sütemény szintén gyorsan összedobható, mellett azonban ízben és kinézetben is jóval izgalmasabb lesz.

TIPP: a kész leveles tésztát hidegen vessük be (miután felenged, ragadni-szakadni kezd), azonban használat előtt 10 perccel tegyük ki a pultra, hogy ne legyen túl dermedt.

Itt a spenótos-fetás masni teljes receptje, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!

Medvehagymás sós rúd omlós tésztából

Amennyiben nem szeretnénk bolti tésztából sütött falatokat a vendégeink elé tenni, de továbbra sincs túl sok időnk az alkotásra, valamilyen kelesztés nélküli, omlós tésztából sütött stanglira/pogácsára essen a választásunk.

A medvehagymás sós rúd receptjéért kattints a képre!

Ezek a masszák lisztből és valamilyen zsíros tejtermékből állnak, és gyakran egyenlő arányokat használnak a hozzávalókból. Az alábbi stangli is ezek közé tartozik, omlós tésztája ugyanannyi mennyiségű lisztből, vajból és túróból áll.

Ez persze önmagában még nem túl izgalmas, jobban tesszük, ha valamilyen friss ízzel és eltérő színnel kiegészítjük a rudakat. A liszthez keverjünk aprított medvehagymát: ennél tavasziasabb, frissítőbb zöldség tavasszal nem is találhatnánk. Persze használhatunk mellette/helyett egyéb zöldfűszereket is, például metélőhagymát, petrezselymet vagy újhagyma zöldjét.

TIPP: az omlós tészták nagyon könnyen és gyorsan, kevés gyurkászás után összeállnak, és kifejezetten fontos, hogy ne dagasszuk őket túl. Ilyenkor ugyanis a glutén megerősödik a lisztben és a kisült süteményeket rágóssá, keménnyé, szárazzá teszi.

Nézd meg videón is a medvehagymás sós rúd elkészítését:

Itt a medvehagymás sós rúd teljes receptje, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!

Paprikás-juhtúrós hajtovány olajos kelt tésztából

Nehézségi sorrendben most már a kelt tészták következnek, amelyek az élesztő miatt több időt és több odafigyelést is igényelnek tőlünk. Persze ettől még abszolút nem ördöngösség, mondjuk, egy hajtovány házi elkészítése, mégis jobb, ha pár dolgot észben tartunk.

A paprikás-juhtúrós hajtovány receptjéért kattints a képre!

A hajtovány tulajdonképpen egy sós csiga, amelyet elsősorban izgalmas alakja és megformázási technikája különböztet meg a többi sós süteménytől. Tésztája kelt, azonban sem hajtogatni, sem rétegezni nem kell, sőt, vaj helyett olajjal készül, aminek következtében hivatkozhatunk rá olcsóként.

Klasszikusan fűszervajjal vagy sajttal csavarhatjuk a hajtoványt, ebben a verzióban azonban mind a tészta, mind a töltelék izgalmas, új kiegészítőket kapott. Fűszerpaprikától pirosas masszája és juhtúróval teletömött belseje leginkább egy falat körözöttre emlékeztetheti a kóstolót, amihez az is csak hozzátesz, hogy a tekercsek tetején köménymagok várják az ízlelőbimbókat.

TIPP: a csavarást végezzük tényleg jó szorosan, hogy a csigák minél kevésbé keljenek szét, a vágásnál pedig legyünk igazán határozottak, különben trancsírozott, összenyomott lesz a tésztánk.

Itt a paprikás-juhtúrós hajtovány teljes receptje, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!

Baconös-újhagymás pogácsa hajtogatott kelt tésztából

Sokan egyszerű ételként gondolnak a pogácsára és alapvetően ez nem is egy hamis állítás – mindenképpen fontosnak tartom azonban megjegyezni és kiemelni azt, hogy ahhoz, hogy egy pogácsa tényleg kellemes ízű és tökéletes állagú legyen, türelmes és precíz előkészítés kell.

Mindegy, milyen ízben készül a kelt tészta (ez a húsvéti csoda most baconszalonnát, sült újhagymát és krémsajtot kapott), abból csak úgy lesz értékelhető pogácsa, ha rendesen meghajtogatjuk.

A baconös-újhagymás pogácsa receptjéért kattints a képre!

A hajtogatás egyrészt segít egységesebben eloszlatni a pogácsákon belül a tölteléket, de ezen kívül foszlósabbá, lemezesebbé és tornyosabbá is teszi a süteményeket. A folyamatnak fontos része a tésztára kent zsiradék (itt a baconzsír és krémsajt), illetve a hajtogatás ugyanúgy ismételt lépései és sorrendje.

TIPP: amennyiben feledékenyek vagyunk, mindig jelöljük pihentetésnél a tészta csomagolásán a behelyezés irányát, nehogy rossz irányba forgassuk majd.

Itt a baconös-újhagymás pogácsa teljes receptje, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!

Fotók, receptek és videó: Lakos Benedek

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Készülj velünk a húsvétra, olvasd el alábbi cikkeinket is:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Extrán ropogós krumpli

A krumplit nagyon sokféleképpen el tudjuk készíteni, ez most egy sült verzió, ami extrán ropogós a libazsír és a keményítő miatt. A zöldfűszerek különleges plusz ízt adnak neki, a ...

Hagyományos méteres kalács

A méteres kalács vagy méteres sütemény a húsvéti klasszikusok közé sorolható, amivel lehet sokan nem is találkoztak még. Aki viszont ismeri, annak biztosan közel áll a szívéhez. ...

Címlapról ajánljuk

Nem mindegy, hová kerül a karácsonyfa: A feng shui szerint...

A karácsonyi dekoráció nem csak látvány kérdése: tudatos elrendezéssel és harmonikus színválasztással az otthon valódi menedékké válhat az ünnepek alatt. A feng shui szemlélete segít abban, hogy a díszítés ne csak szép legyen, hanem támogassa a nyugalmat, az örömöt és az együtt töltött idő minőségét is.

Nosalty

Idén nem kell, hogy stressz legyen a karácsonyi készülődés –...

Az ünnepi készülődésnek nem kell kapkodásról és konyhai káoszról szólnia. Tóth Szilárd Michelin-csillagos séf szerint egy kis előretervezéssel, tudatos bevásárlással és jól kihasznált konyhai eszközökkel a karácsonyi főzés is lehet nyugodt, közös élmény – ehhez pedig az LG új, beépíthető konyhai készülékei is praktikus segítséget adhatnak.

Nosalty

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...