A klímaváltozás miatt újabb közkedvelt alapanyag került veszélybe

Az utóbbi években már hozzászokhattunk ahhoz, hogy az éghajlatváltozás miatt egyre több kedvenc élelmiszerünk kerül veszélybe. Most úgy tűnik, hogy egy újabb termék tűnhet el a polcokról.

Már mi is beszámoltunk arról, hogy egyik kedvenc gyümölcsünk, az őszibarack az időjárási szélsőségek és aszályok miatt veszélybe került. Most úgy tűnik, hogy a sonkát is veszélyezteti a klímaváltozás.

Veszélybe került a jamón ibérico

Ha nem változik a helyzet, akkor tényleg elbúcsúzhatunk a világ egyik leghíresebb sertéssonkájától, a spanyol jamón ibérico-tól. Az emelkedő hőmérséklet és az alacsony csapadékmennyiség ugyanis nagy mértékben károsítja a spanyol sertések étrendjének egyik legfontosabb összetevőjét, a makkot – írja a Világgazdaság.

Spanyolországban egyébként szinte ugyanannyi sertés él, mint ember, így rengetegféle sonkát készítenek. Ám, egyikük sem tudhat akkora hírnevet magáénak, mint a jamón ibérico bellota.

Az említett sonka különlegesség kilós ára több mint 100 euró (körülbelül 40 ezer forint).

Felmerülhet benned a kérdés, hogy mi az oka a borsos árnak?

Elsősorban az, hogy csakis fekete lábú sertések húsából készítik. Sőt, az állatok életük utolsó hónapját makkevéssel töltik az ország nyugati és észak-nyugati részeiben található dehesa tölgyerdőkben. A sertések által fogyasztott makkot egyébként spanyolul bellota-nak nevezik, ezért hívják a sonkát jamón ibérico bellota-nak.

És itt jön a képbe az éghajlatváltozás. A szokatlanul meleg és száraz nyár miatt ugyanis a tölgyek egyre kevesebb makkot teremnek. Tavaly például 20 százalékkal csökkent a jamón ibérico termelése Extremadurában. Ez a terület egyike annak a négy kis régiónak, ami a sonkaféle legmagasabb minősítésével, a denominación de origen-nel rendelkezik.

A felmérések alapján 2022 volt a valaha volt legmelegebb és a harmadik legszárazabb év Spanyolországban. Sőt, az elmúlt 50 évben a csapadékmennyiség csaknem 35 százalékkal csökkent a régióban. A dehesa azonban kocsányos tölgyekből áll, amik a nedves éghajlaton őshonosak, vagyis még abból az időből származnak, amikor a klíma kedvezőbb volt a számukra.

Az erdő fái egyre nehezebben tudják túlélni az egyre hosszabb, forró és száraz nyarakat

– nyilatkozta egy interjúban Francisco Espárrago, a kiváló minőségű jamón sonkát előállító Señorio de Montanera elnöke.

Bár, a jelenlegi szabályozás értelmében a sonkakészítők akár más országokból is importálhatnak makkot, ám többségük egyáltalán nem támogatja a kezdeményezést. A makk importjával ugyanis új betegségek kerülhetnek be az országba. Így történt 1993-ban is, amikor Egyiptomból importáltak pálmafákat. A fákkal azonban vörös pálmafarovar is érkezett, ami miatt több tízezer pálma pusztult el.

A klímaváltozás természetesen nem csak a termelést érinti negatívan, hanem a térségben élőket is. A legfinomabb jamónt ugyanis Spanyolország legszegényebb régiójában készítik. Így a helyi gazdaság kulcsfontoságú része, arról nem is beszélve, hogy több ezer munkahelyet biztosít az említett régiókban.

Forrásunk volt.


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Címlapról ajánljuk

Kiszámoltuk, olcsóbb-e a házi tiramisu a boltinál

Az egyre jobban elszálló árak mellett már nem könnyű fejben tartani, hogy akkor most mi számít olcsónak. Nagyon sok minden, ami régen filléres volt, ma már nem az, és szinte úgy kell vadászni a pénztárcabarát megoldásokat. Az otthoni alkotással sokat lehet spórolni, persze nem minden ötlet jó ötlet. Most (nagyjából) konkrét számokon keresztül válik láthatóvá, hogy mivel éri meg otthon vesződni, mert mi itt, a Nosaltynál bizony kiszámoltuk.

Lakos Benedek

További cikkek