Fogytában a világon az egyik legfinomabb mustár

A dijoni mustár sorra tűnik el a franciaországi élelmiszerboltok polcairól. A termelés csökkenése elsősorban a klímaváltozás miatt következett be, a hiány pedig az egész világon jelentkezhet.

Rekordkevés dijoni mustár készült az előző évben Franciaországban, ami pedig idén ahhoz vezetett, hogy a francia vásárlók egyre kevesebb üveget találnak a boltokban. A gyártási folyamatban nyilván a termésen van a legnagyobb nyomás, mivel az éghajlatváltozás nem kedvezett az előző évi betakarításoknak. A mustár jövője kétséges, akár az egész világon kialakulhatnak majd ellátási problémák.

Fogytában a világon az egyik legfinomabb mustár

Gyenge termés

A tavalyi évben drasztikusan, 50%-kal csökkent a vetőmagtermelés, mivel a betakarítások nem hoztak annyi termést, mint az elvárt lett volna. A francia termelők ezzel indokolták a forgalomba kerülő mustár mennyiségének csökkenését.

Emelkedő költségek és klímaváltozás: ez a két legnagyobb ok, ami a jelenlegi helyzethez vezetett.

A termelők jelentései szerint például Burgundiában nagyon kiszámíthatatlan volt az időjárás. A Reine de Dijon (Franciaország egyik legnagyobb mustártermelője) vezérigazgatója, Luc Vandermaesen így értékelte a klímaváltozás hatásait:

A burgundi régióban tavaly április elején nagyon nedves tél, majd háromnapos hideg volt, így a várt termésnek csupán a 48 százalékát takarítottuk be.”

Nehezített pálya

Ráadásul a kitartóan tomboló ukrajnai háború miatt a vetőmagellátás is veszélybe került, ugyanis Oroszország a mustár vetőmagjának egyik legnagyobb importőre. Természetesen ennek következtében a behozatallal kapcsolatos költségek emelkedni kezdtek.

Végső soron a probléma nemcsak Franciaország, de az egész világ számára a dijoni mustár hiánycikké válását jelentheti.

Forrásunk volt.


Hírek, érdekességek, újdonságok:

Címlapról ajánljuk