5 éven belül eltűnhet egy kedvenc magyar gyümölcsünk

Abszolút nem vár fényes jövő a gyümölcsökre, azonban vannak olyanok, amelyek kifejezetten nehéz sors elé néznek. Az összetett okok miatti csökkenést egyesek nem biztos, hogy túl fogják élni.

Az őszibarack és a kajszibarack kifejezetten nagy, de több másik gyümölcs is jelentős károkat szenvedett az elmúlt években, amelyek oda vezetnek, hogy a gyümölcsök termesztése kétséges jövő elé néz. Mind az éghajlatváltozás, mind a korszerűsítés hiánya abba az irányba muatat, hogy a gyümölcsgazdálkodással foglalkozók ki fognak szállni az olyan kényes gyümölcsök gondozásából, mint például az őszibarack.

5 éven belül eltűnhet egy kedvenc magyar gyümölcsünk

Nem lesz, aki termessze

Az elmúlt két évben igencsak rájárt a rúd a kajszi- és őszibaracktermesztőkre, ugyanis a tavaszi fagyok és az aszály miatt jelentősen csökkent a betakarított mennyiség. És ha ez nem lenne elég, a gyümölcsök termőterülete is csökkent, más, strapabíróbb terményekkel szemben.

A kajszibarack, őszibarack, cseresznye és szamóca mind egyeznek olyan szempontból, hogy esetükben jelentősen lecsökkent a termelési kedv.

Ez betudható a fent említett termelési nehézségeknek, következménye pedig a csökkenő termelési terület, ami végső soron a boltokba kerülő gyümölcs mennyiségének csökkenését is jelenti.

Nem éri meg termelni

A fent felsorolt gyümölcsök termelése sajnos már nem éri meg a gazdáknak, ugynais élőmunka- és tőkeigényesek, illetve termelési kockázatuk is nagy, elsősorban az időjárási károk miatt.

A leginkább munkaerőigényes gyümölcsök (pl. málna, szeder, stb.) termelése már teljesen eltűnőben van hazánkban, ami aggasztó jövőképet fest az olyan hasonló termények számára, mint például az őszibarack.

A barack ugyanis az előző két évben jelentős károkat szenvedett, és amennyiben ez a tendencia tovább folytatódik, a gazdák egyszerűen fel fognak hagyni a termesztéssel, ugyanis nem fogják bírni a többéves kiesést.

Forrásunk volt.


Hírek, érdekességek, újdonságok:

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

Miből főzzek? – Ez a filléres főzelékek és gyümölcsös sütik...

Mindannyian szeretnénk egy fokkal tudatosabban táplálkozni, nem? Ennek kulcsa pedig elsősorban az alapanyagokban rejlik, amiket a konyhában használunk. A Nosalty csapatával ebben szeretnénk most mindenkinek segítséget nyújtani azáltal, hogy minden hónapban bemutatjuk az éppen aktuálisan termő/beszerezhető zöldségeket és gyümölcsöket, és a belőlük készíthető jobbnál jobb ételeket.

Nosalty

További cikkek