5 éven belül eltűnhet egy kedvenc magyar gyümölcsünk

Abszolút nem vár fényes jövő a gyümölcsökre, azonban vannak olyanok, amelyek kifejezetten nehéz sors elé néznek. Az összetett okok miatti csökkenést egyesek nem biztos, hogy túl fogják élni.

Az őszibarack és a kajszibarack kifejezetten nagy, de több másik gyümölcs is jelentős károkat szenvedett az elmúlt években, amelyek oda vezetnek, hogy a gyümölcsök termesztése kétséges jövő elé néz. Mind az éghajlatváltozás, mind a korszerűsítés hiánya abba az irányba muatat, hogy a gyümölcsgazdálkodással foglalkozók ki fognak szállni az olyan kényes gyümölcsök gondozásából, mint például az őszibarack.

5 éven belül eltűnhet egy kedvenc magyar gyümölcsünk

Nem lesz, aki termessze

Az elmúlt két évben igencsak rájárt a rúd a kajszi- és őszibaracktermesztőkre, ugyanis a tavaszi fagyok és az aszály miatt jelentősen csökkent a betakarított mennyiség. És ha ez nem lenne elég, a gyümölcsök termőterülete is csökkent, más, strapabíróbb terményekkel szemben.

A kajszibarack, őszibarack, cseresznye és szamóca mind egyeznek olyan szempontból, hogy esetükben jelentősen lecsökkent a termelési kedv.

Ez betudható a fent említett termelési nehézségeknek, következménye pedig a csökkenő termelési terület, ami végső soron a boltokba kerülő gyümölcs mennyiségének csökkenését is jelenti.

Nem éri meg termelni

A fent felsorolt gyümölcsök termelése sajnos már nem éri meg a gazdáknak, ugynais élőmunka- és tőkeigényesek, illetve termelési kockázatuk is nagy, elsősorban az időjárási károk miatt.

A leginkább munkaerőigényes gyümölcsök (pl. málna, szeder, stb.) termelése már teljesen eltűnőben van hazánkban, ami aggasztó jövőképet fest az olyan hasonló termények számára, mint például az őszibarack.

A barack ugyanis az előző két évben jelentős károkat szenvedett, és amennyiben ez a tendencia tovább folytatódik, a gazdák egyszerűen fel fognak hagyni a termesztéssel, ugyanis nem fogják bírni a többéves kiesést.

Forrásunk volt.


Hírek, érdekességek, újdonságok:

Címlapról ajánljuk

5 alapanyag, amit ne használj hűtőhidegen

Sütésnél gyakran olvashatjuk receptekben, hogy bizonyos alapanyagokat feltétlenül használjunk szobahőmérsékleten (vagy éppen hűtőhidegen). Leginkább a tejtermékeknél fontos ez, de lássunk 5 másik hozzávalót is, ahol szintén érdemes figyelni!

Lakos Benedek

További cikkek

Így gondozzuk helyesen az aloe verát

Az aloe vera egy igen sokoldalú növény, amit mind a gyógyászatban, mind a szépségápolásban már hosszú évszázadok óta használnak. De hogyan tarthatjuk életben a négy fal között, hogy mi is élvezhessük az előnyeit anélkül, hogy boltba vagy drogériába kellene rohannunk a belőle készült termékekekért?