6 étel, ami több rostot tartalmaz, mint a bab

Ha a rostra gondolunk, valószínűleg elsőként az jut eszünkbe, hogy segít az emésztésben, aztán feldereng előttünk az alapanyag, amit a leggyakrabban emlegetnek, ha rostos ételekről van szó: a bab. Pedig számos alapanyag létezik, amivel még könnyebben kielégíthetjük a rostigényünket.

A rostnak két fő típusa van: oldható és oldhatatlan. Mindkettő más-más módon támogatja a szervezetünket, ezért érdemes mindkettőt beilleszteni az étrendünkbe. Az oldhatatlan rost segíti a rendszeres bélmozgást, elősegíti a teltségérzetet, és hozzájárulhat a koleszterinszint csökkentéséhez, így csökkenti a szívbetegségek kockázatát. Az oldható rost ezzel szemben lassítja a szénhidrátok lebontását, és segít a vércukorszint szabályozásában.

A szakértők szerint nőknek napi 28 gramm, míg a férfiaknak 35 gramm rostra lenne szükségük – ezzel szemben a legtöbb felnőtt jóval kevesebbet fogyaszt. És általában, ha valaki növelni szeretné a rostbevitelét, rögtön a babra gondol. Tény, hogy ez valóban remek rostforrás (100 grammban körülbelül 6–9 gramm rost van), de nem ez az egyetlen lehetőség. Lássuk, mely élelmiszerek tartalmaznak ennél is több rostot!

Kattints a képre, és nézd meg mely ételek tartalmaznak több rostot, mint a bab!

A rost nemcsak az emésztésre van jótékony hatással, hanem a vércukorszintre, a szív egészségére és az általános jóllétre is. Érdemes változatos forrásokból bevinni, nem csak babból vagy teljes kiőrlésű gabonákból. Legközelebb, amikor valami finomat és egészségeset keresünk, gondoljunk az articsókára, málnára vagy épp az avokádóra – mert a rostos étrend nemcsak hasznos, de igazán ízletes is lehet.

Receptajánló:

Forrásunk volt.


Még több egészség:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek