Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Soha többet olajszag! – Rántott csirke a sütőből

A rántott finomságok nem csupán az olajszag miatt jelentenek problémát. Magas kalóriatartalmuk is lelkiismeretfurdalást okozhat. Van azonban megoldás a problémára:

Készítsünk rántott csirkét a sütőben!

Az olajban sütött ételek magas kalóriatartalma manapság igazi konyhatechnikai közhely. Guy Crosby, a Harvard egyetem dietetikus professzora blogján megosztja velünk, valójában miért is van ez így. Amikor beletesszük az olajba a nyers alapanyagot, igazi olajpezsgőfürdő keletkezik a lábasban. Ezt a panírban lévő nedvesség okozza, amely a hő hatására gőzzé alakul. Az így keletkezett apró lukakon keresztül jut be az olaj az ételbe.

Érdekes módon minél magasabb a hőmérséklet, annál több! Az, hogy mennyi időt tölt egy-egy fogás a zsiradékban, nem számít, csak ennek hőmérséklete, mert ez határozza meg azoknak a lyukacskáknak a méretét, amelyeken az olaj bejut az ételbe. Ha a lyukacskák megteltek, több olaj „nem fér” az ételbe.

Bonyolult ügy? Ha sütőben készítjük a rántott fogásunkat, nem kell ezzel törődnünk.

A sütőben készülő rántott csirke nem a forró zsiradékban, hanem a forró levegőben sül meg, éppen ezért kiszáradás veszélyezteti a husit. Válasszunk kissé szaftosabb húst, például filézett csirkecombot!

Tálaljuk könnyű salátával!

Ahhoz, hogy ropogós legyen a panír, nagyobb szemű zsemlemorzsát használjunk, amihez keverhetünk darált diót, mandulát is. A hagyományosan bepanírozott húst fektessük kissé megolajozott, sütőpapírral bélelt tepsire, süssük 10-15 percig közepesen magas hőmérsékleten, majd fordítsuk meg, és a másik oldalát is pirítsuk ugyanennyi ideig. Ha igazán szép végeredményt szeretnék olajspray-vel spricceljük meg egy kicsit a hús sütőlappal nem érintkező felét, mert hiába, a ropogós végeredményhez kell egy kis zsiradék.

Ezt láttad már... 

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!