A legendás természettudós és dokumentumfilm-rendező, Sir David Attenborough nemrégiben ünnepelte 99. születésnapját, ennek ellenére azonban még mindig aktívan foglalkozik a bolygó védelmével. Sir David Attenborough nemrégiben arról is beszélt, szerinte miben rejlik a tartós jóllét egyik titka: az étkezési szokásaink megváltoztatásában.
Visszavette a vörös húsok fogyasztását
Bár nem követ szigorú vegetáriánus étrendet, az utóbbi években tudatosan visszafogta a vörös húsok fogyasztását. Már 2017-ben is úgy nyilatkozott, hogy hónapok óta nem evett marhát vagy bárányt, és sokkal közelebb került a növényi alapú étkezéshez, mint korábban bármikor.
Sajtot és halat időnként még fogyaszt, de az állati eredetű ételek aránya az étrendjében jelentősen csökkent. Sir David példája arra emlékeztethet minket, hogy soha nem késő változtatni – legyen szó akár az életmódunkról, akár arról, hogyan viszonyulunk a világhoz.
Ez az irányváltás nemcsak etikai vagy környezeti megfontolásból történt: Attenborough szerint az egészségi állapota is profitált belőle. Több kutatás is megerősíti, hogy a vörös hús túlzott fogyasztása növelheti bizonyos betegségek kockázatát, míg a növényekben gazdag étrend támogatja a hosszú életet és az általános jóllétet.
Az idén 99. évét betöltő természettudós május 8-án ünnepelte születésnapját. Bár elismeri, hogy életének utolsó szakaszában jár, ez nem akadályozza meg abban, hogy új projekteken dolgozzon – legutóbbi sorozata, az Ocean épp azt vizsgálja, milyen szerepet tölt be az óceáni élővilág a Föld egészséges ökoszisztémájában.
Címlapkép: Rob Pinney/Getty Images
Még több aktuális hír itt: