Egy csésze nyugalom: stresszcsökkentés természetesen

Rengetegféle teát termesztenek, illetve számos növényből készítenek teát, de most az egyik legősibb és talán legismertebb, hagyományos teacserjéből készült zöld teáról osztunk meg veletek pár gondolatot. (x)

Kínában már vagy négy évezrede isszák. Indiában nemzeti ital, és kizárt, hogy vendégségben ne kínáljanak meg vele. Japánban külön szertartások kapcsolódnak a fogyasztásához. Oroszországban a tea magas ára miatt sokáig luxuscikknek számított, csak a XX. században terjedt el igazán, azóta viszont az orosz otthon is elképzelhetetlen a teafőző szamovár nélkül.

Zöld tea

A zöld tea egyik legismertebb hatóanyagáról, a L-teaninról pedig azt feltételezik, hogy befolyásolja az agyban a gamma-amino-vajsavnak, egy fontos agyi ingerületátvivő anyagnak a szintjét, ami a kérgi neuronok gátlása révén fejti ki stresszoldó hatását.

Egy friss kutatás1 eredményei szerint a magyarok közel négytizede (37%) tudatosan próbál a stressz ellen védekezni, többek között zöld teával is. Meglepő, de a zöld teát többen kedvelik, mint a hagyományos (fekete) teát, mert az előbbi egészségesebb (58%), természetes (57%), finomabb (36%), és jobban hat.

Hasonló célokra használják évezredek óta az Ázsiában és Észak-Európában elterjedt rózsagyökeret is (a tudományos körökben Rhodiola rosea néven ismert növény nem rokona a rózsaféléknek), amelyet egyes országokban még az űrhajósok, illetve az élsportolók koncentrálóképességének javítása érdekében is alkalmaztak.

www.magneb6.hu/tudastar/kutatas-a-magyarok-a-zoldteat-is-hasznaljak-a-stressz-megelozesere.html

A kutatás eredményeit itt találod!

MAT-HU-2100764 (2021.07.19.)

A cikk támogatója a Magne B6.

Címlapról ajánljuk

Így készítsd el otthon a kínai kifőzdék gyöngyszemét, a gong...

Szégyen, nem szégyen, időnként mindannyian betérünk egy-egy ázsiai büfébe, hogy gyors komfortkaja gyanánt vegyünk egy kis adag csirkét rizzsel. Persze mindenkinek más a kedvence: ki a szezámos csirke, ki az édes-savanyú rajongója, vannak tofu- és bambuszrügyfanok, és ott vannak az olyan mindig megbízhatóan egyforma fogások, mint a mogyorós csirke, azaz a gong bao. Na, most azt mutatjuk meg, hogyan készíthetitek el házilag, autentikus módon!

Rosanics Petra

5 kockás abroszos óbudai vendéglő, ahol a Krúdy-nosztalgia ma is...

A Krúdy-év emlékezetes volt. 2013-ban reflektorfénybe került Óbuda vendéglátása, az ihletadó pedig az író születésének 135. és halálának 80. évfordulója volt. Ekkor még több legendás hely működött a Krúdy-negyedben: egy évre rá zárt be a Lajos utcai Régi Sipos Halászkert, aztán a Mókus Söröző, majd a Fő téri Új Sipos is. A kultikus vendéglői negyed fénye mára kissé elhalványult, pedig most is van hová mennünk, ha egy kis vendéglői nosztalgiára vágyunk. 5 jó helyet ajánlunk Óbuda szívében!

Nosalty

További cikkek

Így gondozzuk helyesen az aloe verát

Az aloe vera egy igen sokoldalú növény, amit mind a gyógyászatban, mind a szépségápolásban már hosszú évszázadok óta használnak. De hogyan tarthatjuk életben a négy fal között, hogy mi is élvezhessük az előnyeit anélkül, hogy boltba vagy drogériába kellene rohannunk a belőle készült termékekekért?