Egy csésze nyugalom: stresszcsökkentés természetesen

Rengetegféle teát termesztenek, illetve számos növényből készítenek teát, de most az egyik legősibb és talán legismertebb, hagyományos teacserjéből készült zöld teáról osztunk meg veletek pár gondolatot. (x)

Kínában már vagy négy évezrede isszák. Indiában nemzeti ital, és kizárt, hogy vendégségben ne kínáljanak meg vele. Japánban külön szertartások kapcsolódnak a fogyasztásához. Oroszországban a tea magas ára miatt sokáig luxuscikknek számított, csak a XX. században terjedt el igazán, azóta viszont az orosz otthon is elképzelhetetlen a teafőző szamovár nélkül.

Zöld tea

A zöld tea egyik legismertebb hatóanyagáról, a L-teaninról pedig azt feltételezik, hogy befolyásolja az agyban a gamma-amino-vajsavnak, egy fontos agyi ingerületátvivő anyagnak a szintjét, ami a kérgi neuronok gátlása révén fejti ki stresszoldó hatását.

Egy friss kutatás1 eredményei szerint a magyarok közel négytizede (37%) tudatosan próbál a stressz ellen védekezni, többek között zöld teával is. Meglepő, de a zöld teát többen kedvelik, mint a hagyományos (fekete) teát, mert az előbbi egészségesebb (58%), természetes (57%), finomabb (36%), és jobban hat.

Hasonló célokra használják évezredek óta az Ázsiában és Észak-Európában elterjedt rózsagyökeret is (a tudományos körökben Rhodiola rosea néven ismert növény nem rokona a rózsaféléknek), amelyet egyes országokban még az űrhajósok, illetve az élsportolók koncentrálóképességének javítása érdekében is alkalmaztak.

www.magneb6.hu/tudastar/kutatas-a-magyarok-a-zoldteat-is-hasznaljak-a-stressz-megelozesere.html

A kutatás eredményeit itt találod!

MAT-HU-2100764 (2021.07.19.)

A cikk támogatója a Magne B6.

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek