Se nem sajt, se nem torta, mégis az egyik legfinomabb sajttorta

Aki eddig szkeptikus volt a vegán sajttortákkal kapcsolatban (mint ahogy én is), az most jól figyeljen!

Három rétegből álló, izgalmas, gazdag és eszméletlen finom desszert Veganuárra, ételérzékenyeknek farsangra, korai Valentin-napra vagy akár csak úgy a hétköznapokra. Ez a sajttorta egészséges, nyers alapanyagokból készül, és fagyasztóban is tárolható, hogy akkor élvezhessük, amikor csak szeretnénk.

Az Epres kesusajttorta teljes receptjét a képen találjátok!

Receptvariációk

Két változat közül érdemes választani: az egyik változatban nyers kesudiót használunk a sajttorta krémjéhez, a másik változatban pedig vegán krémsajtot. Én a kesudiót preferálom inkább, de szeretném mindkét lehetőséget felkínálni, mert az egyikhez egy nagy teljesítményű turmixgépre van szükség, hogy tényleg szuper krémes legyen a kesudió, a második változat pedig bármilyen turmixgéppel/robotgéppel működik. Itt igazából ízléseken és pofonokon múlik a döntés, meg persze azon, hogy mennyire felszerelt a konyhánk.

Az Epres kesusajttorta teljes receptjét a képen találjátok!

Mindkét változat íze is más - ha hozzászoktatok a "nyers" desszertekhez, akkor a kesudiós változatot fogjátok szeretni. Naturális és friss íze van, amit én is nagyon szeretek. A másik opciónak, hogy is mondjam, "hitelesebb" sajttortaíze van. Ez persze ízlésfüggő, az arányok viszont megegyeznek mindkét esetben, azaz ugyanannyi kesudió kell, mint vegán mascarpone.

Mindkét változat aljára diós-datolyás réteg kerül

A tetejükre pedig frissítő eperréteget (vagy bármilyen bogyós gyümölcsből készült szószt) teszünk, amit egy epres chialekvár ihletett, amit gyakran készítek. Ezúttal a lekvár helyett az epret chiamagokkal turmixoltam össze, hogy egy sima állagú, élénk rózsaszín feltétet kapjak.

Az Epres kesusajttorta teljes receptjét a képen találjátok!

Hogyan készítsünk vegán sajttortát

Néhány megjegyzés ezzel a recepttel kapcsolatban - egy kis időbe telik, amíg minden réteg megdermed, mielőtt összeáll teljesen, ezért mindenképpen érdemes reggel készíteni, vagy egy nappal azelőtt, hogy fogyasztanánk. A fagyasztási időn kívül ez amúgy gyerekjáték:

  • Kezdjük a gluténmentes alap elkészítésével: daráljuk össze a diót, a datolyát, a kókuszolajat és a sót egy konyhai robotgépben. A ragacsos keveréket nyomkodjuk egy sütőpapírral bélelt kenyérsütőforma aljába, és tegyük a fagyasztóba 15 percre.
  • Turmixoljuk össze a krémes sajttortaréteg hozzávalóit. Ezután öntsük a kidermedt alapra, és csúsztassuk vissza a fagyasztóba további 2 órára.
  • Végül turmixoljuk össze az élénk rózsaszín eperréteget. Öntsük rá a fagyasztott sajttortára, és dermesszük egy éjszakán át!
  • Ezután jöhet az evés! Hagyjuk a kissé felengedni, mielőtt felszeletelnénk és tálalnánk.
Az Epres kesusajttorta teljes receptjét a képen találjátok!

Pro tipp: egy nagy teljesítményű turmixgép ajánlott ehhez a recepthez, amitől a kesudió igazán krémes lesz. Hagyományos turmixgéppel is el lehet készíteni, csak kicsit tovább tart.

Az 'Epres kesusajttorta' teljes receptjét ITT találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Szemezgess vegán receptjeink közül, hátha rákívánsz valamelyikre:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Klasszikus orosz blini

A blini nem egyszerű palacsinta: kelt tésztájának és a hajdinalisztnek köszönhetően karakteres, mégis könnyű fogás. Ünnepi reggelinek, vendégvárónak vagy akár elegáns előételnek ...

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...