Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Napi 6-8 órát ülsz az irodában? Erre figyelj, ha nem akarsz idő előtt szívbetegségben meghalni!

A hosszú órákat az asztalnál vagy tévé előtt ülőnek naponta több mint 30 percet kell testedzéssel tölteniük egészségük megőrzése érdekében - egy ausztrál kutatás szerint.

A Sydney-i Egyetem tanulmánya szerint a napi több mint hat órát ülve töltő és testmozgást nem végző emberek hajlamosabbak arra, hogy szív- és érrendszeri betegségben haljanak meg, mint azok, akik egy órát sportolnak naponta.

A Journal of the American College of Cardiology című folyóirat keddi számában megjelent tanulmány csaknem 150 ezer 45 évesnél idősebb ember egészségi állapotát figyelte meg kilenc éven át. Ez idő alatt közel 8700-an haltak meg a vizsgált személyek köréből. A halálozások és az inaktív, ülő életmód között érdemi összefüggés volt felfedezhető.

A kutatás szerint a napi négy órát vagy annál kevesebbet ülve töltők esetében a gyakori felállás csökkentette a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. Emellett azoknál a hat óránál többet ülőknél, akik napi 20-40 percet töltöttek nem túl intenzív testmozgással, mint pl. a séta vagy a lépcsőzés, jelentősen csökkent az egészségi kockázat.

Kutatásunk eredményei szerint a fizikailag legkevésbé mozgékony csoportban – akik hetente kevesebb mint 150 percet töltenek mérsékelt vagy intenzív mozgással – a napi üléssel töltött órák száma kapcsolatba hozható az idő előtti halálozással, valamint a szív- és érrendszeri betegségek okozta halálozással” – fejtette ki Emmanuel Stamatakis professzor, a tanulmány vezető szerzője. A napi több mint nyolc órát ülőknél, akik nem végeztek testmozgást, 107 százalékkal volt magasabb a szív- és érrendszeri betegségekből fakadó halálozás kockázata, mint azoknál, akik legalább egy órányi testmozgást végeztek, és kevesebb mint négy órát ültek.

Nagy titkot persze nem árultak el az ausztrál kutatók azzal, hogy az ülő életmód rossz hatással van az egészségünkre. Az azonban mindenképpen figyelemre méltó, hogy a rendszeres, nem túl intenzív mozgással is sokat tehetsz már az egészséged érdekében.

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

via MTI, JACC

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!