Kiderült, miért alszunk rosszabbul a nyáron

Rengeteg oka lehet annak, hogy a nyáron kicsit nehezebb jókat aludni, szerencsére van pár trükk, amivel javíthatunk ezen.

A szélsőséges meleg kifejezetten nehezíti az alvást, és úgy tűnik, idén ebből jócskán kijut majd nekünk. Emellett a megnövekedett világos órák hatnak a cirkadián ritmusunkra, vagyis a test belső órájának a közvetítésével az alvás-ébrenlét változásaira. Minél tovább érzékeljük a fényt, a szabályozó belső óránk annál tovább jelzi, hogy még nem érkezett el az alvás ideje. Amint azonban sötétedik, a melatonin, az alvásunkért felelős hormonok jelzik: ideje aludni – figyelmezettet a Magyar Alvás Szövetség.

Kiderült, miért alszunk rosszabbul a nyáron

Nyáron a melatonin szekréciójának ideje rövidebb, ez csökkentheti a nappali fittséget, növelheti a fáradtságot, éjszaka gyakrabban felébredünk, az alvásunk töredezetté válhat.

Mit tehetünk? Szakértő válaszol!

A megfelelő alváshigiénés szabályok, mindenekelőtt a lefekvési és ébredési idő következetes betartásával, az alvási körülmények gondos kialakításával, és a napi pszichés terhek csökkentésével mi magunk is sokat tehetünk a jó alvásunkért

– hangsúlyozta G. Németh György, a Magyar Alvás Szövetség elnöke.

Nem lehetetlen tehát nyáron is jókat aludni, csak igyekezni kell betartani bizonyos szabályokat.

Forrásunk volt.


Még több az alvásról:

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek