Ennyi lesz a rezsi augusztustól a hivatalos adatok szerint

A kormány új, hivatalos álláspontja szerint nem fenntartható, hogy mindenki csökkentett áron fizethesse a rezsiköltségeket, így augusztustól az átlagfogyasztást túllépő háztartásoknak magasabb árat kell fizetnie a gázért és az áramért. Most kiderült, pontosan hogyan is lehet számolni a következő hónapokban.

Új részletek derültek ki a csökkentett rezsicsökkentésről csütörtök reggel, melyek reggel óta már a Magyar Közlönyben is elérhetőek – derül ki a Pénzcentrum cikkéből.

Nem tartható fent, hogy továbbra is mindenki rezsicsökkentett áron kapja az áramot és a gázt, ám nem lehet egyszerre rászabadítani a piaci árat a lakosságra

- mondta Tusványoson Németh Szilárd rezsibiztos.

Az áram ára kétszeresére, a gáz ára hétszeresére nő, ha túllépjük a limitet

Ahogy a közlönyből kiderül, a kormány most bevezetett egy piaci árnál alacsonyabb lakossági energiaárat azoknak, akik a korábban megadott limiteket túllépik.

Ennek értelmében augusztus 1-jétől az áram 2523kWh/ éves fogyasztásig 36 forint/kWh lesz, az efeletti fogyasztásnál 70,10 forint/kwh-s árral kell számolni, amely a rezsibiztos szerint valós piaci áron 268 forint lenne.

Az éjszakai áram a limitig 23,1 forint lesz, az átlagfogyasztás felett pedig 62,9 forint/kWh.

A földgáz esetében 144 köbméter/ hónapos limitig a kedvezményes ár 102 forint lesz köbméterenként, átlagfogyasztás felett azonban 747 forint/köbméter lesz a tarifa, mely a rezsibiztos szerint 1020 forint lenne versenypiaci áron.

A Tusványoson felszólalt Németh Szilárd elmondta, földgáz esetében megmarad a nagycsaládos kedvezmény, illetve a társasházak esetében, ha egy mérő van, és nyilatkozik a társasház, akkor albetétesenként felszorzódik a kedvezmény mértéke.

Forrásunk volt.


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Címlapról ajánljuk

További cikkek