Semmiképp ne dobd ki: így használd fel a régi citromokat

Megbarnul, megpuhul vagy épp elkezd kiszáradni – sokak számára ezek jelek, hogy ki kell dobni a citromot. De ha szeretnénk fenntarthatóbb háztartást vezetni, léteznek más utak is.

A citrom egy rendkívül sokoldalú gyümölcs: többféle egészségügyi előnnyel bír, ráadásul számtalan kulináris lehetőséget rejt magában. Frissítő italok, likőrök, édes és sós ételek, gyógyteák – rengeteg dolog készülhet belőle. Nem véletlen, hogy szinte minden háztartásban megtalálható. De mi történik akkor, ha a konyhában árválkodó citromok kezdenek megfonnyadni, kiszáradni, és elveszítik a frissességüket? Fontos, hogy semmiképp se dobjuk ki őket – hiszen ezek is sokféleképpen újrahasznosíthatók, akár a konyhában, akár a háztartás más területein, sőt, a szépségápolásban is.

Citromhéjak
Semmiképp ne dobjuk ki! Hogyan használjuk fel a régi citromokat?

Még a konyhában is jól jöhet

Bár egy régi citrom talán már nem alkalmas arra, hogy szeletekben tálaljuk vagy a fogásokon díszítő elemként használjuk, azért még mindig jó lehet valamire. A kiszáradt héj ellenére például a leve gyakran továbbra is használható: ha elég jól kifacsarjuk, a levet keverhetjük limonádéhoz, emésztést segítő citromos teához, koktélokhoz vagy süteményekhez, amelyekhez citromlére van szükség.

A citromlevet akár jégkockatartóban is lefagyaszthatjuk, így mindig kéznél lesz, ha ízesítenénk vele egy pohár vizet.

A citrom héját sem kell kidobni – abból például ízletes kandírozott citromhéj készülhet, akárcsak a narancséból. A folyamat egyszerű: alaposan megmossuk a citromot, lehámozzuk (a fehér, keserű részt eltávolítva), majd a héjakat egy éjszakára hideg vízbe áztatjuk. Másnap leforrázzuk őket két percre, leszűrjük, majd egy cukros szirupban főzzük kb. 10 percig, amíg az besűrűsödik. Ha kihűlt, üvegbe töltve hosszú ideig eláll, és bármikor használhatjuk süteményekhez vagy nassolnivalóként.

Receptajánlónk:

Alkalmazhatjuk a háztartásban

A citrom nemcsak a konyhában lehet hasznunkra, hanem a háztartás többi részében is: magas savtartalmának köszönhetően például természetes tisztítószerként is kiválóan használható. Ha a kifacsart levet vízzel keverjük és szórófejes flakonba öntjük, tökéletes tisztítószert kapunk, ami nemcsak fertőtlenít, de kellemes, friss illatot is hagy maga után.

Amennyiben erősebb hatásra van szükség, keverjünk a citromleves vízhez egy kis fehér ecetet is – így olyan hatékony zsíroldószert kapunk, ami eltávolítja a makacs szennyeződéseket a tűzhelyről, munkalapról vagy mosogatóból.

Régi citrommal még réztárgyakat is fényesíthetünk: vágjuk félbe, és dörzsöljük át vele a felületet – a sav reakcióba lép a fémmel, eltávolítva az oxidációt és a koszt.

A régi citrom illata sem vész el – sőt, illatosítóként is működhet. Vágjuk karikákra, tegyük egy fazék vízbe, adjunk hozzá fahéjat, vaníliát vagy más fűszereket, majd forraljuk fel – a felszabaduló gőz mennyei illattal tölti majd meg az otthonunkat.

És a szépségápolási rutinunkban

Az egyik legegyszerűbb és leggyakoribb módja a citromhéj újrahasznosításának egy házi készítésű bőrradír kikeverése.

Ehhez mindössze annyit kell tennünk, hogy apróra vágjuk a megmaradt citromhéjat, majd összemixeljük kókuszolajjal és cukorral.

Így máris kész a természetes kozmetikum, ami tökéletes a bőr hámlasztására, puhává és ragyogóvá téve azt.

A kertünk is profitálhat belőle

A citromok – még a fonnyadtak is – rengeteg tápanyagot tartalmaznak, amelyek természetes trágyaként szolgálhatnak a növényeinknek.

Aprítsuk fel a citromot, és szórjuk a virágföld tetejére: a citromsav elősegíti a növények fejlődését, gazdagítja a talajt, és serkenti a gyökérképződést is.

A régi citrom tehát korántsem felesleges hulladék. Egy kis kreativitással új életet adhatunk neki, legyen szó főzésről, takarításról, szépségápolásról vagy kertészkedésről. Legközelebb, ha úgy érezzük, hogy már nem elég friss egy citrom, gondoljunk ezekre a lehetőségekre – és használjuk ki, amit még nyújtani tud.

Forrásunk volt.


További okos tippekkel gazadgodhat a tárházad:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek