Itt a válasz, miért nem eszünk soha pulykatojást

Amikor tojást mondunk, biztosan tyúktojásra gondolunk. De miért is van ez így? A kérdés jogosan merülhet fel, különösen ha tudjuk, hogy a pulykatojás is ugyanúgy ehető.

A csirke (illetve tyúk) és a pulyka kétségtelenül a legnépszerűbb húsok közé tartozik a különböző gasztrokultúrákban világszerte. Mindkettő a kulináris hagyományok szerves részét képezi, és ez nem véletlen, hiszen sokoldalúak és ízletesek. Van azonban egy részük, amit közel sem ugyanúgy hasznosítunk: mindkét faj nőstényei tojnak, ennek ellenére szinte csak tyúktojással találkozhatunk a bevásárlások során, akár szupermarketben, akár piacon járunk. A tyúktojás sok háztartás alapvető alapanyaga, míg a pulykatojást elvétve ismerhetjük meg, valódi különlegességnek számít. De miért is van ez így?

Miért nem ettünk még soha pulykatojást? Itt a válasz!

Ehető a pulykatojás?

Nos, a válasz egészen egyszerű: igen, a pulykatojás ehető. Ez a fajta ráadásul számos egészségügyi előnyben osztozik a „sima” tyúktojással.

Egy pulykatojás 56 mikrogramm B-9-vitamint tartalmaz, ami az ajánlott napi bevitel 14 százaléka. Emellett van benne 1,34 mikrogramm B-12-vitamin, ami a napi bevitel 56 százalékát jelenti. De tartalmaz jótékony ásványi anyagokat is, például szelént és vasat.

Milyen ízű?

Azok, akiknek volt már alkalmuk megkóstolni a pulykatojást, gazdagabbnak és krémesebbnek írják le, mint a tyúktojást. Nem árt tudni, hogy ennek alapvetően nagyobb a sárgája, mint a fehérje, ami ideálisabbá teszi egyes receptekhez, például süteményekhez, hiszen javíthatja a kész fogások ízét és állagát.

Mindezek ellenére igen ritkán találkozhatunk vele – nézzük, mi ennek az oka!

Miért nem árulnak pulykatojást az élelmiszerboltban?

Először is: a pulykák sokkal ritkábban tojnak, mint a tyúkok. Míg egy tyúk szinte naponta tojhat egy tojást, a pulykák hetente csak körülbelül két tojást termelnek. Ez az alacsonyabb termelési ráta jelentősen befolyásolja, hogy mennyire elérhetőek ezek a tojások, illetve hogy mennyire praktikus a felhasználásuk. (Tekintettel arra, hogy a tyúktojás sokkal könnyebben hozzáférhető.)

Az tehát, hogy a pulykatojás valódi ritkaságszámba megy, egyszerű gazdasági és gyakorlati okokra vezethető vissza. A pulykák több helyet, táplálékot és időt igényelnek a tojásrakáshoz, mint a tyúkok. Emellett jobban védik a tojásaikat, így a begyűjtési folyamat is nagyobb kihívást jelent.

Ezek a tényezők mind magasabb előállítási költségeket eredményeznek, ami a pulykatojást jelentősen drágábbá tenné. Figyelembe véve az átlagos fogyasztók fizetési hajlandóságát és a tyúktojás már kialakult piacát, a pulykatojás kevésbé életképes választási lehetőség a kereskedelmi tojástermelők számára.

Forrásunk volt.


Még több érdekes cikk:

Címlapról ajánljuk

További cikkek