Finomat könnyen, egyszerűen!

Nagyon egészséges, zöld és kevesen szeretik? Mi az? Most bebizonyítjuk, hogy a kelbimbó igenis megállja  a helyét a gasztronómiában! 

Kelbimbós pite

Ha azt mondom, kelbimbó, nem csak a gyerekek menekülnek jajveszékelve (hasonló reakciókat képesek kiváltani az s-betűs termések, így a spenót és a sóska), de egészségtudatos felnőttek is képesek fintorogva már a gondolatot is képzeletbeli tányéron arrébb tolni. Pedig igenis finomak kis zöld gumók, csak megfelelően elkészítve, öntettel, sütve vagy párolva a finom. Ha jól eltaláltad egyszer, biztos, hogy máskor is eszedbe jut majd köretként.

C-vitamintartalma jelentős, a káposztafélék családjához sorolandó, a nemesítése Belgiumban történt meg, így angolul brussel sprouts-nak fordítják. Viszonylag drága, és nem is tartják sok helyen, ezért ha a piacon hozzájutunk (ott azért mindig van), nem rossz ötlet feltankolni belőle - jól tűri a fagyasztást.Nagyon jó ötlet, ha az apró kis torzsákat egy éles hegyű késsel eltávolítjuk a kelbimbókból, majd 1-2 centi vékony szeletekre vagdossuk őket. A zsenge, zöld levélkéknek nem is kell sok, egy nagy serpenyőben két percig pároljuk őket, citromot és fokhagymát nagyon jól viseli magán, zsiradék gyanánt az olívaolajat javasolnám.

Még több kelbimbós receptet itt találsz

Kelbimbóleves gazdagon

Amire még nem gondoltál talán, pedig igazi ínyenc fogást rittyenthetsz vele, ha valódi balzsamecettel és vékonyra karikázott vöröshagymával párolod össze. Jöhet rá egy liter alaplé is, ha más nem, akkor bio leveskockából (erről folyton értekezem, miért jó), a végeredmény - ha nem főzted túl - pompás lesz.Ha inkább sütőben sütnél, akkor 190 fokot javasolnék egészen addig, amíg a kelbimbók el nem kezdenek pirulni. Az ízesítés itt is alkalmazható ugyanúgy, mint föntebb leírva, úgy is jó, ha utólag forgatjuk át dresszinggel a megsült kelbimbókat. Jöhet só, a frissen őrölt borssal ne spóroljunk!

Persze lehet főzeléket is összedobni belőle, de ne főzzük túl, nem kell neki sok, hasonló ízeket eredményez, mintha kelkáposztafőzeléket ennénk. Levesekbe nagyon passzol, főleg azokba, melyekben sok a zöldség, ezekbe mehet egészben is. Azt nem mondom, hogy a gyerekekkel így tuti biztosan meg lehet szerettetni, de egy próbát azért megér. “Szegény” kelbimbó nemesebb sorsa ítéltetett, mintsem a fél világ utálja!

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

Címlapról ajánljuk

További cikkek

5 tipp, hogyan használd fel a mandarin héját

A mandarin héjára nem sokan gondolunk úgy, mint újrahasznosítható alapanyag, pedig igazán sokszínű a felhasználása. Ha eddig nálad is a kukában landolt, akkor olvass tovább, és lesd meg, mi mindenre tudod használni a tél egyik kedvencének héját!