Napi 2 marék elég ebből a nassolnivalóból, máris javulhat a látásunk

Egy új tanulmány szerint, ha mindennap elfogyasztunk egy adag pisztáciát, az védelmet nyújthat a korral járó látásproblémák ellen, mivel növeli a retinában található fontos védőanyagok mennyiségét.

A Tufts Egyetem kutatói fontos felfedezésre jutottak: azoknak a felnőtteknek, akik napi szinten nagyjából két marék pisztáciát ettek 12 héten keresztül, jelentősen javult a látásuk azokhoz képest, akik a szokásos étrendjüket követték. A tanulmány során különleges védőpigmenteket mértek a retinában – a szem hátsó részében található fényérzékeny rétegben, amely elengedhetetlen a látáshoz.

Napi 2 marék elég ebből a nassolnivalóból, máris javulhat a látásunk

Ezek a védőpigmentek, amelyeket makulapigmentnek neveznek, egyfajta belső napszemüvegként működnek a szemünk számára: segítenek kiszűrni a káros kék fényt és megvédik a retinát a károsodástól, ami időskori makuladegenerációhoz (AMD) vezethet. Nem árt tudni, hogy ez az egyik leggyakoribb látásvesztési ok az idősebb felnőttek körében.

A pisztácia különlegessége, hogy ez az egyetlen dióféle, ami jelentős mennyiségű luteint tartalmaz.

Ez egy jótékony vegyület, ami a retinában halmozódik fel, és ezekből a védőpigmentekből áll össze. Tény, hogy általában a zöld leveles zöldségeket nevezik meg a lutein fő forrásaként, de a pisztácia sajátos előnnyel indul ezen a téren: természetes zsírtartalma segítheti a lutein felszívódását a szervezetben.

A Journal of Nutrition című szaklapban közzétett tanulmányban 36 egészséges, 40 és 70 év közötti felnőtt vett részt, akik általában alacsony luteintartalmú ételeket fogyasztottak. A résztvevők fele két marék – körülbelül 60 gramm – sótlan pisztáciát adott a napi étrendjéhez, míg a másik fele megtartotta a szokásos étkezési szokásait.

A pisztáciát fogyasztó csoport már hat hét után jelentős javulást mutatott a makulapigment-szintjében, és ezek az előnyök stabilak maradtak a 12 hetes vizsgálat végéig. Ezzel szemben a kontrollcsoportnál nem tapasztaltak jelentős változást.

A kutatás vezetője, Dr. Tammy Scott, kutató és klinikai neuropszichológus a tanulmányról szóló sajtóközleményben elmondta: „Eredményeink azt mutatják, hogy a pisztácia nemcsak tápláló nassolnivaló, hanem jelentős előnyökkel is szolgálhat a szem egészségének megőrzésében. Ez különösen fontos, ahogy az emberek idősödnek, és növekszik a látásromlás kockázata.” A tanulmány szerint a pisztácia hatékonysága különösen figyelemre méltó, ha összehasonlítjuk azt más étrendi forrásokkal.

Annak ellenére, hogy viszonylag szerény mennyiségű luteint tartalmaz – 1,6 mg adagonként, míg a zöld levelesekben, mint a spenót, ez 7 mg – a pisztáciafogyasztás látványos eredményeket hozott.

Mindebből következtettek a fent már említett tényre, miszerint a pisztácia természetes zsírjai elősegíthetik a lutein hatékonyabb felszívódását a szervezetben.

A körülbelül két marék pisztácia nagyjából 50-100 szemet jelent, ami soknak tűnhet, ám érdemes megjegyezni, hogy a pisztácia egyéb tápláló előnyökkel is rendelkezik, beleértve az egészséges zsírokat, fehérjéket és rostokat is.

Forrásunk volt.


Még több egészség:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...