Gyermekkori kedvencünk: így süss Pilóta kekszet házi változatban

Illatos, krémes, kakaós-vajas töltelékkel készül a házi Pilóta keksz. Ha jobbat ennél, mint a bolti, süsd meg magadnak!

Pilóta kekszet már milliószor vásároltunk a boltban, azonnal nyílt a csomagolás, roppantak a kekszek. Sokan szétnyitották a két felet, ki a világossal kezdte, mások fordítva, vagy éppen a krémet nyalogatták ki középről. Arra viszont sosem gondoltunk, hogy otthon is elkészíthető, sőt, sokkal finomabb lesz, mint az eredeti. Nézd meg, hogyan készül, és alkosd meg te is a saját töltött kekszed!

Pilóta keksz házilag - receptért kattints a képre!

Vajas keksz

A legfinomabb keksz ismérve a töméntelen, magas minőségű vaj. 80-82%-os zsírtartalom felett beszélhetünk szuper vajról, ebből pedig nem csalás, nem ámítás, 200 grammra lesz szükséged ehhez a nem túl nagy lisztmennyiséghez, amiből körülbelül 50-50 kakaós és vaníliás keksz lesz.

Tudtad?

A Pilóta keksz egyfajta édességkategória, ami nagy valószínűséggel a tengerészeti kétszersültre, angolul sea-biscuit-re utal. Ilyen csomagolt terméket tettek a II. világháborús tengerészek, pilóták, katonák élelmiszercsomagjába.

Vanília és kakaó

A vajtól és a vaníliától illatozik a keksz alaptésztája. A legjobb, ha frissen a vaníliarúdból kaparjuk ki a magokat, de ennek hiányában használhatunk vaníliakivonatot, vagy végső soron az aroma is megteszi, ha nincs más, mert a vanília íze nagyon fontos ebben a receptben. Begyúrás után a tésztát kettévágjuk, az egyik felét kakaóporral keverjük. Pár csepp jéghideg víz mehet bele, ha kicsit szárazabbnak tűnne.

Töltelék

Szem nem marad szárazon, hogyha kiderül, hogy a vaníliás és a kakaós kekszek közé nyomott krémbe is pont ugyanannyi vaj kerül, mint a tésztába. Egy szó, mint száz, ez nem egy fogyókúrás fogás, de ki bánja, ha ilyen nagyszerű lesz az íze. Ebben a kakaópor és az olvasztott csokoládé is nagy szerepet játszik, valódi gyermekkori érzés a házi, kihabosított csokis-kakaós vajkrémet kóstolni. A krém a habzsákba töltve, hűtőben várakozhat, ameddig a kekszek elkészülnek.

Pilóta keksz házilag - receptért kattints a képre!

Minta és sütés

A kekszek külső része egyedi mintát kap, akármilyen nyomat kerülhet rá. Az itt látható tallérokat nemes egyszerűséggel a kétoldalú húsklopfoló sosem használt másik felével díszítettük. Az "érme napos oldala", ugyanis épp akkora volt, ami kiszúróformához passzolt, és lehet, hogy mindig erre a pillanatra várt, hogy felfedezzék, és megtalálja a konyhában a pozícióját.

A díszített kekszeket ne süsd sokáig: 5-8 perc elég nekik 180 fokon. Amikor kihúztad a sütőből, még ne mozgasd, hagyd, hogy kihűljön és megszilárduljon a keksz, mert a vajkrém rögtön elolvadna a forróságban. A betöltött, egybeforgatott Pilóta kekszek azonnal is fogyaszthatók, de hűvös helyen vagy hűtőben is tárolhatjuk tálalásig őket.

Fotók és recept: Bagdi Gréta

Házi Pilóta keksz – a teljes receptet mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több szépség Grétitől:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Egyszerű csokis zabsüti mandulával

Ez egy rendkívül egyszerű, mégis tápláló desszert ötlet, amiben a mandula roppanása és az étcsokoládé visszafogott édessége együtt megállásra ösztönzi az embert, hisz ha ebbe ...

Igazi fudge brownie - brutál csokis

2008-ban költöztem Írországba, és az első évben szerelembe estem a Fudge Brownie-val (Fádzs Brávni). A szerelem azóta is tart, így gondoltam, az otthoniakkal, azaz veletek is megosztom ezt ...

Címlapról ajánljuk

Így főzheted tökéletes állagúra a spagettit: gluténmentesre is alkalmazható

Egy új kutatás részletesen elemezte, hogyan lehet a leghatékonyabban elkészíteni a hagyományos és a gluténmentes tésztákat, számolt be Andrea Scotti a The Independent-ben. A szakértők először röntgensugarakkal vizsgálták meg a spagetti belső szerkezetét, majd neutronsugarak segítségével követték nyomon, hogyan változik a tészta mikrostruktúrája különböző főzési feltételek mellett. Napi tippünk elárulja, hogyan csinálhatod a legjobban a tésztafőzést!

Nosalty

További cikkek

Top Receptek

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...

Palacsinta alaprecept

Kicsi és nagyok kedvence a palacsinta. Akár sós, akár édes töltelékkel készíted, a legfontosabb, hogy az alap rendben legyen: ez a mi tökéletes palacsinta alapreceptünk, amiben biztosan ...