Pestis korabeli megoldással védekeznek a bárok a koronavírus ellen

Firenze szűk utcáin a reneszánsz idejéből fennmaradt megoldással szolgálják ki a szomjas embereket. A pestis után újra kinyitottak a borablakok! 

Évszázadokkal ezelőtt, a pestisjárvány tombolásának idején Firenzében úgynevezett borablakokat hoztak létre a kereskedők azért, hogy a lehető legkevesebb kieséssel a járvány időszaka alatt is működni tudjanak. Az első borablakokat (olaszulbuchette del vino) 1630 környékén nyitották ki az olasz borkereskedők, több száz év után azonban a legtöbb ablakot muszáj volt befalaztatni az 1966-os árvizek miatt.

2015-ben végül a Borablak Társaság közel 300 még működőképes ablak lelőhelyét térképezte fel a városban, ezután pedig már nem egy olyan bár/étterem vette arra a bátorságot, hogy újra megnyissa ezeket a nem akármilyen történelemmel bíró, praktikus és hangulatos kis ablakokat.

2019-ben először a Babae nevű étterem hozta vissza a köztudatba a borablak használatát, az elmúlt időszakban viszont egyre több vendéglátóhely használja ki a kis nyílások adta lehetőségeket, a koronavírus-járvány idején ugyanis hogyan lehetne biztonságosabban, a kellő távolságot betartva kiszolgálni a szomjas járókelőket, ha nem a borablakok segítségével?

A kis ablakokban ma nemcsak bort, koktélokat, kávét, de akár fagylaltot is árulnak a firenzei vendéglátóhelyek, a Borablak Társaság tagjai pedig abban reménykednek, a több száz éves múlttal rendelkező ablakok nem csak a koronavírus idején lesznek használatban, hanem a biztonságosabb időkben is.

Ez is érdekelhet:

Ezeket olvastad már?

via New York Post

Címlapról ajánljuk

7 imádnivaló teraszos hely Budapesten, ahol jót is ehetünk

Egyre inkább kikívánkozunk a négy fal közül. Ha szeretnétek a szabad ég – vagy épp egy napernyő – alatt lazulni, annyi sok jó lehetőség van a fővárosban! Ajánlunk helyet a pesti flaszteren, a budai és a pesti Duna-parton is, hiszen a terasz is sokféle lehet a csupazöld kerthelyiségtől a belvárosi kiülős helyekig. Teraszra fel!

Nosalty

További cikkek

Így készítsd el otthon a kínai kifőzdék gyöngyszemét, a gong...

Szégyen, nem szégyen, időnként mindannyian betérünk egy-egy ázsiai büfébe, hogy gyors komfortkaja gyanánt vegyünk egy kis adag csirkét rizzsel. Persze mindenkinek más a kedvence: ki a szezámos csirke, ki az édes-savanyú rajongója, vannak tofu- és bambuszrügyfanok, és ott vannak az olyan mindig megbízhatóan egyforma fogások, mint a mogyorós csirke, azaz a gong bao. Na, most azt mutatjuk meg, hogyan készíthetitek el házilag, autentikus módon!