Kiderült, hogy eddig mind rosszul ettük a parmezánt

Úgy fest, hogy egész eddig rosszul ettük a parmezánt, de most végre lehullt a lepel az igazságról. Megmutatjuk, hogy miként kell helyesen elfogyasztani a sajtok királyát.

Krémes carbonara, szuper sajtos lasagne és laktató négysajtos pizza. Az említett ételeket nehezen tudnánk elképzelni az olasz parmezán jellegzetes íze nélkül. Szerencsére nem is kell lemondanunk róla, csak egy kicsit kell változtatnunk azon, hogy miként használjuk fel a parmezánt.

Kiderült, hogy eddig mind rosszul ettük a parmezánt

A nagy sajttermelő nemzetek, mint például Olaszország, Hollandia vagy Franciaország véresen komolyan veszik, ha a sajtjukról van szó. Franciaországban például neveletlenségnek számít, ha valaki levágja a Brie csücskét. Az etikett ugyanis azt diktálja, hogy a háromszög alakú sajtot hosszú, vékony szeletekre kell vágni. Hasonló a helyzet a parmezánnal is.

1.) lépés: A háromszög csücske

Miután a parmezán 2-3 napra rozsdamentes acél formába kerül, elnyeri jellegzetes guriga formáját. Ezután pedig 20-25 napos sófürdő következik, ami során a tengeri só ízét is magába szívja az eredeti olasz parmezán. Emiatt a sajt csücskéhez közeli részek rendelkeznek a legenyhébb ízzel, ugyanis a só itt nem tudott olyan mélyre hatolni. Ezt a sajtdarabot az olasz hagyományok szerint önmagában kell fogyasztani. Vagy esetleg egy sajtszeletelő segítségével széles csíkokat szeletelhetünk belőle, amivel aztán különféle fogásokat tudunk díszíteni.

2.) lépés: A háromszög közepe

Ha közelebb érsz a kéreghez, akkor észre fogod venni, hogy a sajt egy kicsit keményebb textúrájú és sósabb ízű lesz. Ezt a részt szokás a különféle szaftos tészta tetejére reszelni, vagy salátákkal is párosítható. Sőt, még sajtszószok összetevőjeként is megállja a helyét.

3.) lépés: A kéreg!

Miután elértél a kéreghez vegyél a kezedbe egy enyhén beecetezett papírtörlőt majd töröld le a sajt héjának külsejét.

És ha már a nagy igazságok leleplezésénél tartunk, akkor fontos azt is letisztáznunk, hogy a sajton nem található viasz, így bár a kéreg kemény, végülis csak szárított parmezán, így teljesen ehető.

A kérget aztán tedd be a fagyasztóba, hogy később még felhasználhasd például levesekhez. Akár „parmezánlevet" is készíthetsz belőle, amit aztán felhasználhatsz egy krémes rizottóhoz. Sőt, ha forró tejszínbe áztatod a sajtot, akkor parmezános tejszínhabot is készíthetsz belőle, amivel aztán leveseket vagy más fogásokat díszíthetsz.

Ha levesbe teszed a kérget, majd kihalászod belőle, akkor látni fogod, hogy bár nem olvadt el, de szépen megpuhult. A meleg, puha héjat tegyük egy szelet kenyérre, csurgassunk rá egy kis balzsamecetet, majd szórjuk meg apróra vágott friss fűszernövényekkel. De apró kockákra is vághatod a kérget, amiből aztán egy serpenyőben kis krutonokat tudsz készíteni az ételekhez.

Te tudtad, hogy a parmezán egyes részeit más és más dolgokra ajánlott használni?

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több tartalom:

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Lehet, hogy téged is ez az egyszerű dolog akadályoz a...

A fogyás alapvetően nehéz műfaj, hiszen a helyes táplálkozás mellett a rendszeres testmozgásra is nagy hangsúlyt kell fektetnünk, ha látványos eredményeket szeretnénk. De mégis mi a helyzet akkor, ha minden próbálkozásunk ellenére mégsem sikerül a várva várt álomsúlyt elérni?