A szakértő szerint ezért kerül 2000 forintba a paradicsom kilója

A drágulás hátterében természetesen több tényező áll.

A minap a Deutsche Welle riportjában arról számoltak be, hogy csak idén januárban 20 százalékkal drágult a hazai paradicsom – írja a hvg.hu.

A szakértő szerint ezért kerül 2000 forintba a paradicsom kilója

Miért lett ilyen drága?

A drágulás hátterében részben a termesztők költségeinek megugrása áll. Az energiáért, a műtrágyáért és a munkaerőért ugyanis mélyebben kell a zsebükbe nyúlniuk. A műtrágya például másfél év alatt háromszorosára, a villamosenergia pedig duplájára drágult.

Így lesz a fürtös paradicsom kilós ára az üzletekben 2000-3500 forint között.

A riportban megszólaltatott Péter Mihály üllési gazdaságában folyamatos fejlesztésekkel próbáld védekezni az emelkedő költségek ellen. Ezek közé tartozik a napelemek használata is, amik fedezik a gazdaság áramigényének felét. Továbbá megújuló termálvízzel biztosítják a fűtést, és egy klímakompjúter segítségével ellenőrzik a hőmérsékletet és a páratartalmat.

Korábban Üllés környékén is virágzott a háztáji fóliázás, az uniós belépés után azonban a legtöbb kistermelő nem tudott korszerűsíteni.

Forrásunk volt.


Ezek a hírek is érdekelhetnek:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Az eredeti korhelyleves

A klasszikus korhelyleves valójában inkább egy kiadós főétel, mint egy leves: a savanyú káposztából főzött kolbászos fogás a magyar konyhaművészet egyik ismert és népszerű étele. ...