Ételcsoportok, melyeket kerülj el, ha pajzsmirigy-alulműködésed van

Azoknak, akik pajzsmirigy-alulműködéssel küzdenek, fokozottan fontos, hogy figyeljenek étrendjükre. Ezeket az ételeket érdemes lehet messzire elkerülniük.

A hypothyreosis, azaz a pajzsmirigy-alulműködés az egyik leggyakoribb endokrin (hormonháztartási) betegség. Előfordulhat veleszületetten (ez a ritkább), és kialakulhat az életünk során is. Bármikor, bármelyik nemnél diagnosztizálhatják, de a nőknél gyakrabban előfordul. Okai lehet a kevés jód az étrendben, valamilyen kezelés (pl.: izotópkezelés), de leggyakrabban egy autoimmun megbetegedés, az ún. Hashimoto-thyreoiditis áll mögötte. Szülés utáni (postpartum thyreoiditis) pajzsmirigygyulladás is okozhat alulműködést.

Ételek, melyeket kerülj el, ha pajzsmirigy-alulműködésed van

Bár nincs előírt diéta a pajzsmirigy-alulműködés esetén, a következő ételeket érdemes elkerülni, hogy ne befolyásolják a pajzsmirigy működését.

Szójás ételek

A szójában levő néhány vegyület negatív hatással lehet a pajzsmirigyre. Vannak olyan kutatók, akik állítják: a túl sok szója növelheti a pajzsmirigy-alulműködés kockázatát. Akadnak azonban olyan tanulmányok is, melyek az ellenkezőjét állítják. Nincs tehát konkrét étrendi irányelv, de abból baj nem lehet, ha elkerülik azok, akik ezzel a betegséggel küzdenek.

Keresztesvirágú zöldségek

A brokkoli, karfiol vagy a káposzta is ebbe az ételcsoportba tartozik. Bár tele vannak rostokkal és más jótékony tápanyagokkal, de jódhiány esetén zavarhatják a pajzsmirigyhormon termelődését. Ezen zöldségek emésztése gátolhatja a pajzsmirigy jódhasznosítási képességét, ami elengedhetetlen a normális pajzsmirigyműködéshez. A szakértők azonban azt vallják, elég sokat kéne ezekből enni, hogy baj legyen. Ha pajzsmirigy-alulműködés és jódhiány is szerepel a diagnózisodban, akkor jó tipp lehet, hogy csak jól megfőzve egyél ilyen zöldségeket.

Glutén

Érdemes lehet a glutént is kerülniük a pajzsmirigyproblémákkal küzdőknek, különösen a búzából, árpából, rozsból és más gabonafélékből készült élelmiszerekben.

Zsíros fogások

Kiderült, hogy a különböző zsírok megzavarhatják a a szervezetben a pajzsmirigy-hormonpótló gyógyszerek felszívódását. Néhány szakértő éppen ezért azt javasolja, hogy a betegek kerüljék el az olajban sült ételeket.

Kávé

Az előbb említett problémát okozhatja a kávé is, ha nem megfelelő időpontban fogyasztják a pajzsmirigybetegek. Éppen ezért azt javasolják a szakemberek, hogy csak vízzel vegyék be a gyógyszert, és a bevétel után legalább 30 percet várjanak, mielőtt megisszák az első kávét.

Cukros fogások

A kutatók szerint a pajzsmirigy-alulműködés miatt lelassulhat a szervezet anyagcseréje, ami miatt könnyebben felszaladhatnak a kilók még diétás étrend mellett is. Érdemes kerülni ezért a túl sok cukrot tartalmazó ételeket, mert az sok kalóriát jelent tápanyag nélkül, és hízáshoz vezet.

Forrásunk volt.


Még több egészség:

Címlapról ajánljuk

További cikkek