Ekkor kéne meginnod az első kávét a dietetikus szerint

Nem mindegy, mikor fogyasztod el az első kávédat, hiszen ha rosszkor iszod, nem feltétlenül tesz jót a testednek a szakértő szerint.

Te is azok közé az emberek közé tartozol, akik ki sem tudják nyitni rendesen a szemüket, amíg nem isszák meg az első kávéjukat? Pedig nem feltétlenül teszel jót vele a szervezettednek, sőt a kedélyednek sem, ha kávéval indítod a napodat. De akkor mikor érdemes elfogyasztani az első kávét? Dietetikus válaszol a kérdésre!

Ekkor kéne meginnod az első kávét a dietetikus szerint

A kávé frissítő, élénkítő hatását a benne lévő koffein biztosítja. A koffein serkenti az anyagcserét, a szív- és agyműködést, légzést, növeli a vérnyomást és a pulzusszámot, fokozza a vizelet-elválasztást, tágítja az ereket. Blokkolja fáradtságjelző, éberséget okozó anyag – az adenozin hormon – hatását, valamint serkenti az adrenalin termelődését. Nem csoda hát, hogy élénkebbnek érezzük magunkat tőle, hiszen megszünteti az álmosságot, javítja a hangulatot, gyorsítja a gondolkodást

– mondta el Tarnai Irén dietetikus.

A megfelelő időpont

Napi 2-3 csésze kávé fogyasztása fejti ki a legtöbb jótékony hatást. Persze nem szabad túlzásba vinni a koffeinfogyasztást, hiszen már 5-6 csésze után kellemetlen tüneteket tapasztalhatsz. Ilyen például a szédülés, hányinger, hányás, idegesség vagy rendellenes szívverés.

A mennyiség mellett arra is érdemes odafigyelned, mikor fogyasztod el az első feketét. Érdemes az első kortyokkal várni, mivel a szervezet kortizolszintje (szervezetünk napi ritmusát szabályozó hormon, amelyről legtöbbször a stressz kapcsán hallhatunk) reggel 8 és 9 óra között a legmagasabb.

Éppen ezért javasolt a kávéfogyasztást 9:30 és 11:30 között megejteni, délután pedig 13:30 és 17 óra között ajánlott a kávészünet. Közvetlenül ébredés után egy pohár víz is jelentős lökést ad szervezetünknek.

Éhgyomorra ne!

A szakértő szerint semmiképpen nem szabad, hogy a kávé helyettesítse a reggelit, tehát ne fogyaszd éhgyomorra. Amellett, hogy a benne lévő csersav fokozza a gyomorsav-képződést, a felgyorsult szívverés miatt feszültebbé és idegesebbé is válhatsz. A szénhidrát-anyagcserének sem tesz jót, különösen akkor, ha tejjel iszod, hiszen így megemelkedik a vércukorszinted. A legjobb, ha egy rostban gazdag reggelivel indítod a napot, és csak utána iszod a kávédat.

Forrásunk volt.


Még több kávé:

Címlapról ajánljuk

További cikkek