Padlizsánsaláta 15 gerezd fokhagymával

Oké, a 15 gerezd úgy került bele a salátába, hogy csak új fokhagymát kaptam a zöldségesnél. De még fele ennyi mennyiséggel is a legjobb, ami a padlizsánnal történhet!

A padlizsánt mindig is szerettem, mindenféle formában - a sült és a grillezett viszont a kezdetek óta listaelső volt. Kivéve talán azt a rövid kis szakaszt, mikor nagyon durva fogyókúrán voltam, és megpróbálkoztam a lila kis karikákat olaj nélkül megsütni. Na, ha valaki ízetlen, szottyos zöldségkarikára vágyik, akkor bátran ajánlom neki a módszert.

Az évek alatt rá kellett jönnöm, hogy a legjobb padlizsán - már ha nem krémről, rakottasról, vagy faszénen grillezettről van szó - az olajban tocsogó padlizsán. Anélkül sajnos nem megy. A megvilágosodásra Kati receptjevezetett rá - a Grúziában tanult, olajban úszó fűszeres padlizsánsalátája évek óta minden céges karácsonyi buli egyik csúcspontja.

Az izraeli padlizsánsaláta receptjéért ide kattints

Amúgy ezzel a padlizsánsalátával is egy ünnepen találkoztam - csak épp nem karácsonykor, hanem pészahkor. Húsvét előtt meglátogattam Edina barátnőmet Izraelben, és a férje népesnél is jóval nagyobb családjával töltöttem a pészah kezdete előtti estét. A bulin szerény 17 fogást ettünk végig - ez a padlizsánsali a nyitószámok között szerepelt. És azért azt be kell lássátok, hogy ha valami 17 étel közül viszi el a prímet, akkor nagyon tud valamit.

Most már egyre több helyen lehet itthon is sabichot kapni - az izraeliek szendvicse arról ismerszik meg, hogy egy pitát sült padlizsánnal, tahinivel, ambah néven futó pikáns mangószósszal, paradicsomsalival és főtt tojással irgalmatlanul megtömnek. Meg arról is, hogy az itthoni változatok kábé annyira jók, mint egy magyaros pizzaszelet a nyolcvanas évek végén.

Hogy ez a padlizsánsaláta mennyire autentikus sabich-betét Izrael egymillió sabich áruló helyén, azt nem tudtam kideríteni egy hét alatt, mindenesetre én azt az információt kaptam, hogy egy jó sabich-ba ez a fokhagymával, csípős paprikával és rengeteg olívaolajjal felpimpelt változat kerül.

Az izraeli padlizsánsaláta receptjéért ide kattints

Én meg helyiekkel soha nem vitatkozom, főleg nem, ha olyan kaját tesznek elém, hogy még három nap múlva is rájártam volna, ha nem tüntetem el az összes maradékot két nap alatt. Egy igazi sabich az amba miatt macerás lehet - meg Kárai kolléga már úgyis hozott nektek receptet- de ne tartson vissza titeket attól, csak úgy öncélúan elkészítsétek ezt a mennyei salátát. Úgyis mindjárt itt a grillszezon, és a drága szerintem mindenféle faszénen pörkölődött husihoz remekül megy. De megsúgom - egy darab finoman megpirítgatott pitával is igazi ízrobbanás!

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Húsvéti krémes sütemények

Húsvéti krémes süteményeket szeretnétek az ünnepi asztalra? Itt vagyunk mi, hogy 11 szemkápráztató sütivel gyarapítsuk a recepttáraitokat.