7 nap, 7 étel – A padlizsán köré építjük a hetünket

A padlizsán egész évben elérhető, és, bár tisztában vagyunk vele, hogy nem olcsó, ettől függetlenül a héten belecsempésszük minden egyes napunkba, hogy kicsit megszínesítsük és nyáriasítsuk a kedvünket!

A következő 7 napot a nyarat idéző lila padlizsán köré építjük, és készítünk belőle curryt, rakottast, megtöltjük, krémesítjük, sütjük, és megszerettetjük az egész világgal! Főzzetek és süssetek velünk a héten is!

HÉTFŐ

Mutabal, a közép-keleti sült padlizsánkrém

A mutabal a Közép-Kelet sült padlizsánkréme. A legnagyobb különbség az itthon készített mártogatóshoz képest, hogy majonéz helyett tahini, azaz szezámmagpaszta kerül bele. Érdemes kipróbálni, hiszen míg a majonéz az édesebb, addig a tahini a nyersebb, fanyarabb ízeket hozza elő.

Recept a képre kattintva!

KEDD

Felmosórongy-padlizsán

A „Padlizsán felmosó mop”, azaz felmosórongy a budapesti Chinatown Terasz egyik kuriózuma. A recept lényege, hogy a padlizsánt felmosóalakúra vágjuk, és egészben panírozzuk, majd sütjük ki. Külseje aranybarna és ropogós, belül pedig lágy és krémes.

SZERDA

Olasz padlizsánragu gombával

Húsmentes "bolognai" padlizsánnal, gombával, paradicsompasszátával, spagettivel. Szuper ebéd akár több napra is, ha nagy adagot készítesz! A reszelt sajt ne maradjon le a tetejéről, és a friss zöldfűszer sem!

Recept a képen!

CSÜTÖRTÖK

Padlizsánkrémleves csicseriborsóval és ricottával

A krémlevesek változata véget nem érő, ennek ellenére padlizsánkrémlevessel ritkán találkozhatunk. Ez egy Jamie O. receptből kiindulva készült: csicseriborsóval és ricottával dúsítva. A legvégén hozzáadott citromlé igazán üdítővé tette.

Recept a képen!

PÉNTEK

Krémes-szaftos muszaka

A muszaka a Balkán-félsziget és a Közel-Kelet legtöbb országában megtalálható rakott padlizsán neve. Országonként máshogyan készítik. A mi görögös verziónkban bárány helyett marha-sertés darált húst használtunk, a rétegek közé elősütött burgonyát is tettünk (ezt amúgy gyakran tesznek bele a görögök is), a besamelbe pedig némi parmezánt is csempésztünk. De ahány görög háztartás, annyiféle muszaka létezik.

SZOMBAT

Kesudiós-kókuszos padlizsáncurry

Recept a fotón!

Simán megfőzhető akár egy borongósabb hétköznap estén is, mert közel fél óra alatt az asztalon lesz a vacsora! A bébipadlizsánokat nyugodtan helyettesíthetjük a “kifejlett” példányokkal is, ebben az esetben vágjuk kisebb kockákra, és úgy süssük meg, majd a végén adjuk a curryhez.

VASÁRNAP

Töltött padlizsán

Gyönyörű és színes töltött verzió, melybe hús most nem került, de bulgur, római kömény, koktélparadicsom, petrezselyem és rókagomba annál inkább! Tejföllel, joghurttal a tetején csodálatos hétvégi ebéd lesz.

Recept a fotón!
Főzz, értékelj és nyerj, vadonatúj játékunkban hasznos ajándékok várnak!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több érdekesség:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Társasházi pályázat három egyszerű lépésben

Május 31-ig küldhetitek el ötleteiteket az OTP Bank Társasházi Pályázatára. A határidő közeleg, de megéri sietni, hiszen 15 társasházi közösség nyerhet összesen 30 millió forint vissza nem térítendő támogatást.

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk