Így lehet újra tiszta és friss a szőnyeged

A gyapjútól a perzsákig, otthon tippünkben most eláruljuk, hogyan tisztítsd a különböző szőnyegtípusokat!

A szőnyegek tisztítása, porszívózása a heti rutin része, de olykor árulkodó jelek utalnak arra, hogy ráfér egy alaposabb tisztítás. Az alábbi gyűjtésből megtudhatod, hogy a különböző anyagokból készült szőnyegeket miként ajánlott tisztán tartani, és hogy mit tegyél, ha valamilyen folt került rájuk.

Amire szükséged lesz

A legtöbb szőnyegtípus tisztításához szükség lesz egy porszívóra (a szőnyeg károsodásának megelőzése érdekében a nem forgófejes opciók ajánlottak) a törmelékek eltávolításához, egy fehér pamut törülközőre a kiömlött folyadékok felszívásához, valamint szódabikarbónára a foltok megtapadásának megakadályozásához. Legyen kéznél emellett papírtörlő, enyhe tisztítószer (például vízzel hígított mosogatószer) és tiszta víz is.

Így lehet újra tiszta és friss a szőnyeged

Foltok

A legtöbb szőnyegtípust nem lehet csak úgy bedobni a mosógépbe, ezért, ha baleset történt, manuális megoldásokhoz kell folyamodnod. Foltkezelésnél a lényeg a technika, és hogy megfelelő eszközöket használj: nyomkodd rá a foltra a pamuttörölközőt, hogy felszívja a folyadékot, és megakadályozza a folt megdermedését.

Ha olajfoltok ellen kell küzdened, megbízható társad lesz a szódabikarbóna. Szórd a foltra, hagyd, hogy a felszívja a kiömlött folyadékot, majd, ha megszáradt, porszívózd fel.

Hogyan tisztítsd a gyapjú szőnyegeket

A gyapjúszőnyeg természetes és tartós, így nyugodtan lehet rendszeresen porszívózni, emellett nem igényel speciális tisztítást. Azonban arra figyelj oda, hogy a természetes anyagok esetében a kosz megtapadhat az apró rostszálak között, ezért mindenképp rendszeresen menj át rajta a porszívóval. Ha ezután még mindig látsz szennyeződéseket a szőnyegen, a legjobb a régi módszerhez folyamodni: rázd fel a szőnyeget az utcán, ha van rá módod, akkor pedig ütögesd is át például egy partvissal.

Nem mindegy milyen típusú a szőnyeged

Hogyan távolítsd el a foltokat a gyapjú szőnyegből

A gyapjúszőnyegben lévő természetes olaj, az úgynevezett lanolin az első védelmi vonal, és megakadályozza, hogy a foltok megtapadjanak a szálakban. Mielőtt azonban kezelnéd a foltokat, fontos, hogy megállapítsd, hogy kézzel csomózott vagy lapos szövésű gyapjúszőnyegről van-e szó - majd ennek megfelelően tisztítsd.

Kézzel szőtt szőnyegek

A kézzel csomózott szőnyegek jellemzően bolyhosak, tehát vastagabbak.

  • Ha a kiömlött folyadék szerves és nem olajos (például bor), használj papírtörlőt vagy ruhát a folyadék felitatásához.
  • A folt hígításához fokozatosan adj tiszta vizet (vagy nedvesíts be egy papírtörlőt vagy ruhát), majd törölje le.
  • Ismételd ezeket a lépéseket, amíg a folt el nem tűnik.
  • Tartós foltok esetén alkalmazz enyhe tisztítószert, például hígított mosogatószert, és ismételd meg a fent említett lépéseket.

Ha a folt sűrűbb, olajosabb folyadék, akkor próbáld meg egy kanállal felkaparni a szennyeződést a szőnyeg felületéről, ezután rátérhetsz a fenti eljárásra.

Ha a kiömlött folyadék nem szerves, és kémiai anyagokból áll - vagy a fenti módszerek nem működnek -, akkor viszont nem marad más, mint szakemberhez fordulni.

Lapos szövésű szőnyegek

A lapos szövésű gyapjúszőnyegek nem olyan bolyhosak, és viszonylag „laposan" fekszenek a talajra. A vízszintes szálakkal rendelkező szőnyegekben, amilyen ez a típus is, megrekedhet a nedvesség, ezért egyszerűen töröld le a kiömlött folyadékot, amíg meg nem szárad - ne alkalmazz tisztítószer-keveréket. A folyadék hozzáadása megnehezítheti a foltok eltávolítását. Ha a folt továbbra sem tűnik el, szintén érdemes szakemberhez fordulni.

Még a kiömlött folyadékra is van megoldás

Hogyan tisztítsd a pamut szőnyegeket

A pamutszőnyegeket rendszeresen (legalább hetente egyszer) porszívózd ki, hogy a por és a morzsák ne telepedjenek meg a szálak tövében. Kerüld a közvetlen és folyamatos napfénynek való kitettséget az elszíneződés megelőzése érdekében.

A pamutból készült szőnyegek általában mosógépben moshatók, de ehhez ellenőrizd a címkén található utasításokat, és a jobb tisztítás érdekében a lehető legmelegebb vizet használd. Végül levegőn szárítsd meg.

Hogyan távolítsd el a foltokat

  • Tiszta, nem festett pamutruhával töröld le a foltot.
  • Vigyél fel rá enyhe szappanos-vizes oldatot, és nyomd rá a ruhát, hogy a lehető legtöbb foltot felszívja.

Hogyan tisztítsd a poliészter vagy polipropilén szőnyegeket

Ezek a szőnyegek foltállóak, tartósak, és jellemzően beltéri és kültéri használatra egyaránt alkalmasak, ami az otthonok forgalmas pontjaira kiváló választássá teszi őket. A lapos szövésű szerkezet és a strapabíró anyagok miatt a poliészter vagy a polipropilén könnyen tisztítható. A felesleges szennyeződések eltávolításához kézenfekvő módon itt is a rendszeres porszívózás a legjobb megoldás.

Hogyan távolítsd el a foltokat

Mivel ezek a szőnyegek tartósak, a felesleges szennyeződések és foltok eltávolítása érdekében bedobhatod őket a mosógépbe – de ellenőrizd a címke utasításait, illetve figyeld meg, hogy mennyire színtartó a szőnyeg, és az alapján válassz mosószert hozzá.

Hogyan tisztítsd a juta szőnyegeket

Távolítsd el a felesleges szennyeződéseket erről a szőnyegtípusról egy nem forgó, alacsony teljesítményű porszívóval. Ügyelj rá, hogy óvatosan bánj ezzel a szőnyeggel, ne használj durva eszközöket itt.

Inkább rázd fel a szőnyeget, és időnként forgasd meg, hogy egyenletesen kopjon. Tartsd távol a magas nedvességtartalmú helyiségektől.

Hogyan távolítsd el a foltokat

  • Óvatosan töröld le az érintett területet nedves ruhával, valamint gyengéd szappan és víz használatával. Figyelj, a súrolás a folt terjedését okozhatja!
  • Ha a folt továbbra is ottmarad, vidd el a szőnyeget szakemberhez tisztításra.
Évente egyszer hagyd kint napozni a szőnyeget

Hogyan tisztítsd meg a vintage szőnyegeket

Mivel a por idővel megrongálhatja a vintage szőnyegek finom szálait, havonta egyszer vagy kétszer porszívózd a régi szőnyegeket, és akkor is csak óvatosan, használd a kisebb fejet, és ügyelj rá, hogy maga a porszívó ne menjen rá a szőnyegre. Ha a szőnyeg kicsi, vidd ki a szabadba, és hetente egyszer rázd fel alaposan.

Évente egyszer hagyd kint napozni a szőnyeget – ez egy remek természetes módszer a fehérítésre és a szagtalanításra. Akaszd ki a napra néhány órára, amikor a legmelegebb van, és félidőben fordítsa meg, hogy mindkét oldala közvetlen napfénynek legyen kitéve. A napozás segít a gyapjú további fertőtlenítésében.

Hogyan távolítsd el a foltokat

Egy nem festett ruhával, enyhe szappannal és vízzel töröld le a foltot. Ne dörzsöld vagy használj durva vegyszereket a darabon, mivel ez károsíthatja a szálakat. Ha az örökséged különösen kényes, óvatosságból tisztíttasd meg a darabot szakszerűen.

Szőnyegek, amelyek mindig szakszerű ápolást igényelnek

Míg a legtöbb szőnyeg tisztaságáról otthon is gondoskodhatsz heti porszívózással és esetleges folttisztítással, vannak olyan típusok, amelyek professzionális kezelést igényelnek. Ilyenek a perzsa szőnyegek.

Ezeknek a szőnyegeknek a színei növényi színezékekből készülnek, és ha víznek vagy vegyi anyagoknak vannak kitéve, károsodhatnak.

De a fenti típusnál maradva, ha amely közel 100 éves vagy annál is régebbi vintage szőnyeged van, és szeretnéd, hogy még hosszú ideig épségben megmaradjon, akkor is érdemes szakértőkre bízni a feladatot.

Forrásunk volt.


Még több otthoni tippet és trükköt leshetsz el innen:

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Ez a rákkeltő szer vonja be a legtöbb gyümölcsöt és...

Súlyos tényeket tár fel a kártevőirtó szerek használatát monitorozó civil hálózat legújabb jelentése, amelyből kiderült, hogy a mindennapi élelmiszerként fogyasztott friss zöldségek és gyümölcsök nagy mennyiségben tartalmazhatnak rákkeltő szereket.

7 húsvéti étel csirkemellből, ha uncsi a sonka

Nem akármivel támadunk, ha fogytán vagy ünnepi receptötletekből: húsvétra (is) való ételeket hoztunk csirkemellből, melyek jól jöhetnek, amennyiben nem vagy túl nagy sonkarajongó. Mutatjuk, mikben gondolkozhatsz a tavasz legszebb ünnepén!