A profi szakácsoknak nincs idejük hosszasan sikálni az edények aljára odakozmált zsírt vagy egyéb szennyeződéseket. Egy gyors, filléres módszert vetnek be.

A jég segít az égett edényeknél
Az odaégett, makacs szennyeződések eltávolításához a megoldást a fagyasztódban kell keresni. A trükk lényege, hogy a forró edényre egyszerűen jégkockákat dobunk. Ezt egy séf is bemutatta a social médiában: egy frissen leégett serpenyőre dobott néhány kocka jeget, amelynek hatására a felület sisteregni kezdett, gőz szállt fel, a szennyeződés pedig elkezdett leválni.
Miért jó megoldás a jég az edény aljára égett szennyeződések ellen?
A forró edény hirtelen találkozik a hideg jéggel, ami hőmérséklet-sokkot okoz. A fém „megroppan”, és ez elindítja a szennyeződés leválását.
A jégből keletkező gőz pedig segít fellazítani a lerakódott zsírt és koszt.
így működik a filléres, „jeges” trükk:
- Hagyjuk a megtisztítani kívánt serpenyőt a tűzhelyen, amíg fel nem melegszik.
- Óvatosan vegyük le a tűzről, és dobjuk rá pár jégkockát.
- Ne ijedjünk meg a felszabaduló gőztől és a sistergéstől!
- Várjunk néhány másodpercet, majd öblítsük le az edényt vízzel.
- Egy szivaccsal töröljük át az edényünket.
- Ha még marad folt, ismételjük meg a folyamatot.
Még több érdekes cikk: