Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

8 tanács, amit egy profi szakács is megfogadna, mielőtt nekilát főzni

Te az vagy, aki durrbele kezd neki a főzésnek esténként, csapongva-kapkodva, vagy nekikészülsz előtte rendesen? Az utóbbit tanácsoljuk, a következők miatt...

Profiktól tanulni nem szégyen – mondjuk mástól sem, ha okosak :) Ha az a típus vagy, aki inkább a rapszodikus, „durrbele-nekilátok-főzni-ahol-érem” típus, akkor azért, ha pedig amúgy is szeretsz rendszerezni, akkor meg azért fontold meg ezeket a tanácsokat. Mert a profi szakácsok is így csinálják, mielőtt nekilátnak a dolgoknak a konyhában...

1. MINDIG olvasd végig a receptet!

Alap, de baromi fontos. Nehogy kiderüljön, hogy a fele nincs meg annak, ami kell, és a majdnem kész kaját a sütőben hagyva rohanhatsz le tejfölért. Vagy a végén látod meg, hogy a sütid csak másnap fogyasztható, egy napos pihentetés után.

2. A vágódeszkád a középpont!

Pakolj el a munkafelületről, és csinálj helyet a vágódeszkádnak. Egyszerűen összezavar, ha nincs rend ott, ahol most időt fogsz eltölteni, pucolni, vágni, keverni-kavarni, főzni. Tiszta udvar, rendes ház. És itt most a vágódeszka legyen az origó. 

3. Pakolj el, és legyen tisztaság! 

Ha megvan a helye a vágódeszkának, körülötte is legyen rend és tisztaság. Én mondjuk magamról tudom, hogy a mini konyhámban a mosatlanok mellé benyomorított mini vágólapon a tojáshéjak mellett répát szelni például kényelmetlen. 

4. Vedd elő, amire szükséged lesz!

Mennyivel jobb, ha elő van készítve minden lábas, turmixgép, tálka vagy keverőkanál, mintha fokhagymás-halas kézzel kellene kikutatnod a folyamat közben, hát nem?

5. Készíts elő egy tálat vagy zacskót a szemétnek!

Tök sokat fog segíteni, hogy lesz egyből hova dobni az üres tejesdobozt, a levágott almahéjat vagy a répa leveleit. Természetesen szelektíven gyűjts, ha megteheted!

Készítsd el például ezeket:

6. Mérd ki előre az alapanyagokat!

A profik tanácsa – tényleg megkönnyíti és gyorsítja a folyamatot. És a sütiknél kiemelten lényeges ez, mert mondjuk jobb, ha nem hagyod állni a készülő tésztát, míg épp a sütőport méricskéled.

7. Melegítsd elő a sütőt!

A sütiknél különösen fontos, de ezt biztos úgyis tudod. Durrantsd be jó előre, hogy a kellő hőfokot elérd, és ne kelljen a nyers tésztát váratnod a sütő mellett. De a rakott krumplinak sem fog megártani az előmelegített sütő.

8.  Dolgozz előre!

Amit lehet, állíts előre össze, hogy legyen kezed ügyében. Olvaszd fel a vajat, legyen minden szobahőmérsékletű, ami úgy jó, futtasd fel az élesztőt időben, válaszd szét a tojásokat, stb...

...és ezeket láttad?

via goodhousekeeping

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!