Lyukas lett a ruhád? Valószínű, hogy a mosógéped a tettes

Előfordult már veled, hogy úgy vetted ki a mosógépből a kedvenc ruhád, hogy tátongott rajta egy jó nagy lyuk? Van egy remek hírünk: ezt a mosási hibát könnyedén elkerülheted!

Miért lyukadhat ki a ruha a mosógépben? „A hiba nem az önkészülékében van” – hanem benned!

  • Ha túl sok folttisztítót vagy fehérítőszert használsz, az könnyen roncsolhatja az anyag szerkezetét, és akár egyetlen mosás elteltével is kilyukaszthatja azt.
  • Hiba az is, ha a szert közvetlenül az anyagra öntöd, majd bedobod a gépbe, amit órákon át nem indítasz el.
  • Örök érvényű szabály: ha fehérítenél vagy épp foltot szeretnél eltüntetni, inkább külön áztasd be a ruhát, és figyelj arra, hogy az adott szer alaposan feloldódjon a vízben. A mosógépbe viszont semmiképp se önts ipari mennyiséget ezekből a termékekből, mert károsítják a ruháid anyagát!
Lyukas lett a ruhád? Valószínű, hogy a mosógéped a tettes

Kövek, övek…

Ha olyan ruhadarabot is betettél eddig a mosásba, amelynek le nem vehető öve, éles kövekből álló díszítése vagy más, olyan része van, amely sérülést okozhat egy másik, kényesebb ruhadarabnak, ideje változtatni.

Az ilyen ruhákat inkább tedd mosózsákba, hogy ne okozhassanak sérülést!

Lehet, a centrifugázás a ludas  

A modernebb mosógépek egyre nagyobb és nagyobb fokozaton pörgetik a ruhát, de egyáltalán nem biztos, hogy ez meg is felel az anyag tulajdonságainak. Érdemes utánanézni, melyik ruhadarabot milyen fokozaton ajánlott centrifugázni.

Ne tömd túl a mosógépet!

Bár az energiamegtakarítás szempontjából ez nagyon praktikus ötletnek tűnik, de nem az! Sokkal nagyobb az esélye annak, hogy a ruhák egymásba gabalyodjanak, és így lyukassza ki egy cipzáros pulcsi a kedvenc felsődet.

Rossz minőségű ruhadarabok

A rossz minőségű anyag sokkal hamarabb károsodik, még akkor is, ha egyébként körültekintően jársz el a mosás alkalmával! Szóval lehet, hogy beleszerettél egy darabba, de talán csak alig néhány alkalommal fogod tudni felvenni, mert az ár pontosan tükrözi a minőséget is.

Merevítős melltartók: az extra veszélyforrás

Ezeket mindig hálóban mosd, amennyiben lehetséges, mert a merevítő kiszabadulhat az anyagból, és nemcsak a ruhában, hanem még a mosógépben is komoly károkat okozhat! 

Szerző: Németh Orsi

Forrásunk volt.


Még több otthoni tippet és trükköt leshetsz el innen:

Címlapról ajánljuk

További cikkek