Újfajta liszteket kezdenek el árulni a magyar boltokban

A napokban új típusú ősgabonalisztek kerülnek kiskereskedelmi forgalomba.

Ősgabonából készült új lisztkészítmények kerülnek hamarosan a boltok polcaira – derült ki a Sokszínű Vidék cikkéből. Az Ökológiai és Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) jóvoltából olyan hazai ökológiai termesztésből származó tönke és alakor tájfajta ősgabonalisztek kerülnek forgalomba, amelyek nemcsak új ízeket hoznak be a magyar konyhákba, de még egészségesek is.

A tönke és az alakor liszteknek köszönhetően javulhatnak a pékáruk minőségei is

Az ökológiai gazdálkodásban nagy szerepet játszik a sokféleség megőrzése, éppen ezért tartják fontosnak a kutatók, hogy az elmúlt időkben a termelésből kiszorított ősi gabonafajták is szépen fokozatosan visszakerüljenek a köztudatba. Tudományos kutatások támasztják alá, hogy a tönke és az alakor ősbúzafajok kedvező zsírsav-, keményítő- és fehérjeösszetétele, emészthetősége, antioxidáns-vegyület és ásványianyag-tartalma kivételesen egészséges. A tönke és alakor gabonák szervezetre gyakorolt jótékony hatásai annyira számottevőek lehetnek az egészséges életmód fenntartásában, hogy fogyasztásukat még allergiák, vastagbélgyulladás, magas vérnyomás és koleszterinszint esetén is ajánlják.

Ezek a gabonafélék ellenállóbbak a termelés során a különböző betegségekkel szemben, biogazdálkodásokba is jól beilleszthetőek, és extrémebb körülmények között is jól termelhetőek. Az új gabonafélék kiegészíthetik a tömegtermelést, új színt vihetnek a kenyérkultúrába, és javíthatják a pékáruk minőségét is.

Az ÖMKi számára a kiváló biobúza megtermelésén túl az is lényeges, hogy a teljes ökológiai termékpálya, azaz az őrlés és a feldolgozás is hazai vállalkozásoknál valósuljon meg, valamint a helyben előállított biotermékekre rátaláljon a magyar vásárlóközönség és a gasztronómia.

Az alakor

A szűken vett kutatási területünkön léptünk túl, amikor azt a célt tűztük ki, hogy a termékpálya-fejlesztés részeként, a szántóföldi kísérleteinkben legjobban szereplő, on-farm partnereink által termesztett ősgabonák lisztjei országosan elérhetővé váljanak a vásárlók számára. Örömmel jelenthetjük be, hogy a terv megvalósult

– nyilatkozta Dr. Drexler Dóra, az ÖMKi ügyvezetője.

Január harmadik hetében hazánk egyik legnagyobb áruházláncában, országosan lesznek megvásárolhatóak fél kilós kiszerelésben az ÖMKi partneri hálózatából származó bio tönke- és alakorlisztek.


Ezeket is olvasd el:

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek